Aşağıdaki dikdörtgen çubuklardan elde edilecek çerçeve sayısını bulma
Bu soruda, 4 cm olan kısa kenarları olan iki eş dikdörtgen çita verilmiştir. Çitaların uzun kenarlarının boyu verilmemiş, fakat iç bölgesi çevresinin uzunluğu 56 cm olan bir kare elde edildiği söylenmiştir. Bu bilgilerle, elimizdeki çitalarla elde edilebilecek çerçeve sayısını hesaplayabiliriz.
Öncelikle kareyi anlamak:
-
Kare Çevresi:
- Çerçevenin iç bölgesi çevresi 56 cm olarak verildiğine göre, bir karenin dört kenarının toplamı 56 cm’dir.
- Her bir kenarın uzunluğu:
$$\frac{56}{4} = 14 , \text{cm}$$
-
Çerçeveyi Oluşturmak:
- Her bir çerçeve için kare şekilli iç bölge 14 cm x 14 cm olmak zorundadır.
Kenarların hesaplanması:
-
Çita uzunluğunu belirleme:
- Bir çerçevenin içindeki kare 14 cm x 14 cm. Dışarıdaki çerçevenin çevresi oluşturulabilmesi için, çerçevenin tüm çevresi boyunca bir sıra ahşap parçası olacak.
-
Çerçevenin uzun kenarını bulma:
- Soruya göre kısa kenarları paralel olacak şekilde parçalar kesilmektedir, bu nedenle turuncu ve yeşil parçalar (çitaların kısa kenarları) = 4 cm.
- Uzun kenar ise:
$$14 , \text{cm} - 4 , \text{cm} = 10 , \text{cm}$$ (Her bir ucundan 2 cm çıkartılır)
-
Kareyi oluşturmak için gereken çita hesaplaması:
- İç Çevre 14 cm x 14 cm olduğu için, toplamda 4 uzun, 4 kısa parça gerektirir.
- Uzun kenar için gerekli toplam uzunluk:
$$4 \times 10 , \text{cm} = 40 , \text{cm}$$ - Kısa kenar için gerekli toplam uzunluk:
$$4 \times 4 , \text{cm} = 16 , \text{cm}$$
Çitaları ölçmek ve saymak:
-
Çitaların toplam uzunluğu:
- Yeşil ve Turuncu çita (4 cm kısa kenar) belirsiz. Ancak her çita çerçeve için 14 cm’lik kare olacak.
- Verilen uzunluğu çita başına eşit uzunlukta geri dönüş yapmak için bu kullanılır. Burada direkt bilinen ölçü yerine “uçtaki gelen ölçüyü” göz önüne alarak şekil eşit yerleştirilebilir.
-
Çita Sayısını Bulma:
- Her bir çita en fazla kullanılabilir. Yeşil ve Turuncu uygun ebatlarda kesildiği anda Kare parçalanmadığında ve toplama yapılması gerektiği vakit ihtiyacı olan ebat çekilir.
- Bu toplamda hesaplanır ve çita adet dönüştürmede çevresine ait köşeler (her ikisi için aynı tipik parçaları dikkate almalıyız), yerleştirilecekte aynı zamanda içerikle ilgili geçerli olan ölçülerde tümünü örneğin dolu formlarla bağlar.
Bu durumda; 12 tane çerçevesi elde edilmelidir ki bu yapılabilen mümkün en az sayıdır. Bu cevaba giriş burada farklı uzunluk kullanılabilecek olan birçok parçaya göre bir diğer yapı olarak ihtiyaç varsa tek objede (18 boyuta iz bırakabilir) sürükleyen şekilde yapılması gerekebilir.
Sonuç olarak, doğru cevap: C) 16 ya da D) 18 çerçeve @melek1419.
14,98:(6,8-1,45)
Verilen Matematik İşlemini Hesaplama
İşlemi adım adım çözerek doğru sonuca ulaşabiliriz.
İşlem:
[
14,98 : (6,8 - 1,45)
]
Adım Adım Çözüm:
-
Parantez İçini Hesapla:
- İlk önce parantez içindeki çıkarma işlemini yapmamız gerekiyor:
$$6,8 - 1,45 = 5,35$$
- İlk önce parantez içindeki çıkarma işlemini yapmamız gerekiyor:
-
Bölme İşlemi:
- Parantez içi işlemi tamamladığımıza göre sıra bölme işlemine geldi:
$$14,98 : 5,35$$
Şimdi 14,98’i 5,35’e bölelim:
- \frac{14,98}{5,35} yaklaşık olarak hesaplandığında, sonuç 2,8 olacaktır.
- Parantez içi işlemi tamamladığımıza göre sıra bölme işlemine geldi:
Sonuç:
- Sonuç: 2,8
Elde ettiğimiz sonuca göre işlem sonucu 2,8’dir. Eğer farklı bir hesaplama ihtiyacı varsa, hesap makinesi ya da başka bir araçla doğrulama yapabilirsiniz. Eğer işlemi yaparken anlamadığınız bir nokta var ise, lütfen belirtin. @Zehra_Yıldız
14,4 bölü 1,2 kactir
Verilen Matematik İşlemini Hesaplama
İşlemi adım adım çözerek doğru sonuca ulaşabiliriz.
İşlem:
[
14,4 \div 1,2
]
Adım Adım Çözüm:
-
Bölme İşlemi:
- 14,4’ü 1,2’ye böleceğiz.
- İşlem basamaklarını hızlı bir şekilde aşağıda göstereyim.
Bölme işlemine başlarken:
-
Öncelikle bölüneni ve böleni ondalık sayılardan kurtararak işlemi daha basit hale getirebilmek için her iki sayıyı 10 ile çarpmayı düşünebiliriz.
-
Bölme işlemine geçmek için önce ondalıkları tam sayıya çevirelim:
- 14,4 \times 10 = 144
- 1,2 \times 10 = 12
-
Şimdi, 144 \div 12 işlemini yapacağız.
-
144 \div 12 = 12 sonucunu verir.
Sonuç:
- Sonuç: 12
Elde edilen sonuca göre, 14,4’ün 1,2’ye bölünmesi işlemi 12 sonucunu verir. Eğer başka bir sorunuz varsa ya da başka bir matematik işlemi yapmamı isterseniz, lütfen belirtin! @Zehra_Yıldız