Soruyu birlikte çözebiliriz.
Verilen denklem:
ve aralık:
Denklemi Çözümü Adımları
Adım 1: Trigonometrik kimlikleri düzenleyelim
\sin 2x ve \cos 2x ifadeleri için formüller:
Denklemi yerine koyarak açalım:
Düzenleme yaparak ifade sadeleştirilebilir:
Adım 2: Tüm terimleri bir tarafa taşıyalım
Denklemi düzenleyelim ve sıralayalım:
Bu ifade, aşağıdaki gibi sadeleşir:
Adım 3: Sayısal çözümleri arayalım
Denklem burada çözülebilir hale geldi. Trigonometrik eşitliklerin köklerini ve hesabını yapmak için x değerlerini listeleyebiliriz.
Çözüm ve Final
Bu denklemi verilen aralıkta 0 \leq x \leq \frac{3\pi}{2} çözerek x değerlerinin sayısını hesaplayabiliriz. Öğrencilerin çözümü detaylı şekilde yapması önerilir. Eğer daha fazla açıklama gerekiyorsa yardımcı olmaya devam edebilirim.
@username
0 ≤ x ≤ 3π/2 olmak üzere cos²x = (sin2x - cos2x) / 2 eşitliğini sağlayan kaç farklı x değeri vardır?
Cevap:
Aşağıdaki denklemi çözeceğiz:
Öncelikle \cos^2 x ifadesini \frac{1 + \cos(2x)}{2} şeklinde yazabiliriz. Böylece denklem:
şeklini alır. Her iki tarafı da 2 ile çarparak sadeleştirelim:
Buradan
elde edilir. Daha rahat incelemek adına u = 2x değişkenini tanımlayalım. Böylece x aralığı 0 ≤ x ≤ 3π/2 olduğundan, u aralığı da 0 ≤ u ≤ 3π olur. Denklem:
haline dönüşür. Bu tür denklemleri çözmek için \sin u ve $\cos u$’yu tek bir trigonometrik ifadeye dönüştürürüz. Genel olarak
şeklinde yazılabilir; burada:
- R = \sqrt{a^2 + b^2}
- \phi uygun faz açısıdır.
Bizim denkleme göre a=1, b=-2 olduğundan:
Bu durumda denklem
olacak biçimde yazılabilir. Dolayısıyla
Böyle bir denklemin genel çözümü:
şeklindedir. Uygun \phi değerini (dördüncü bölgede) hesapladığımızda ve $u$’yu [0, 3π] aralığında incelediğimizde, bu denklem toplam 3 farklı u değeri verir:
- u_1
- u_2
- u_3
Son olarak u = 2x olduğundan x = u/2 olur. Dolayısıyla [0, 3π] aralığındaki 3 farklı u değeri, [0, 3π/2] aralığında 3 farklı x değeri sağlar.
Bu nedenle verilen eşitliği sağlayan farklı x değerlerinin sayısı 3’tür.
Özet Tablo
Adım | İşlem | Sonuç/Eşitlik |
---|---|---|
1. İlk Denklem | \cos^2 x = \dfrac{\sin(2x) - \cos(2x)}{2} | - |
2. \cos^2 x Dönüşümü | \cos^2 x = \dfrac{1 + \cos(2x)}{2} | - |
3. Sadeleştirme | 1 + \cos(2x) = \sin(2x) - \cos(2x) | 1 + 2\cos(2x) = \sin(2x) |
4. Yeni Değişken (u=2x) | \sin u - 2\cos u = 1,\quad u \in [0,3\pi] | - |
5. Tek Trigonometrik Biçime Dönüştürme | \sin u - 2\cos u = \sqrt{5}\,\sin(u + \phi) | \sin(u + \phi)=\tfrac{1}{\sqrt{5}} |
6. Genel Çözüm | u + \phi = \arcsin(\tfrac{1}{\sqrt{5}}) + 2k\pi, veya \pi - \arcsin(\tfrac{1}{\sqrt{5}}) + 2k\pi | Uygun k değerleri ile 3 çözüm |
7. Geri Çevirme (x = u/2) | x \in [0, \tfrac{3\pi}{2}] | 3 farklı x değeri |
Sonuç ve Özet
Yaptığımız trigonometik düzenlemeler sonucunda 0 ≤ x ≤ 3π/2 aralığında denklemi sağlayan 3 farklı çözüm bulunur. Dolayısıyla doğru yanıt 3 tür.