. Doğrusal fonksiyonlar ile ifade edebilen gerçek yaşam durumları belirliyiniz.
. Çözümünde doğrusal fonksiyonlarla ifade edilebilen bir denklem veya eşitsizlik kullanılan bir problem oluşturunuz
. Doğrusal fonksiyonlar ile ifade edebilen gerçek yaşam durumları belirliyiniz.
. Çözümünde doğrusal fonksiyonlarla ifade edilebilen bir denklem veya eşitsizlik kullanılan bir problem oluşturunuz
Doğrusal fonksiyonlar ile ifade edilebilen gerçek yaşam durumları belirleyiniz.
Doğrusal fonksiyonlar, matematikte gerçek hayat problemlerini modellemek için sıkça kullanılan araçlardır. Doğrusal bir fonksiyonun genel formu f(x) = mx + b şeklindedir, burada m eğim veya artış oranı ve b ise y-intercept (y eksenini kestiği nokta) olarak adlandırılır. Aşağıda doğrudan doğrusallıkla modellenecek birkaç gerçek yaşam durumu örneği bulabilirsiniz:
Taksi Ücreti Hesaplama:
Maaş Hesaplama:
Elektrik Tüketim Ücreti:
Doğrusal fonksiyonlarla ifade edilebilen bir denklem veya eşitsizlik kullanılan bir problem oluşturunuz.
Bir problem örneği ile doğrusal fonksiyonların nasıl kullanıldığını daha iyi kavrayabilirsiniz:
Problem:
Bir mobilya atölyesinde, masa ve sandalye üretiyorsunuz. Bir masanın maliyeti 150 TL iken bir sandalyenin maliyeti 50 TL’dir. Atölye, haftalık üretim bütçesi için en fazla 10,000 TL harcamayı planlamaktadır. Buna göre, üretebileceğiniz masa (m) ve sandalye (s) sayısını belirlemek için kullanabileceğiniz bir eşitsizlik oluşturunuz.
Çözüm Adımları:
Her iki ürünün maliyetine dayalı bir denklem kurun:
Denklemde belirtilen terimler:
Bu eşitsizlik, atölyenin üretim bütçesini aşmadan ne kadar masa ve sandalye üretebileceğini gösterir. Bu tür bir problem, üretim planları oluşturulurken maliyetlerin nasıl yönetileceğini gösterir ve doğrusallığın pratik bir uygulamasını sağlar.