Proje odevi

Proje: Doğrusal Fonksiyonlarla İfade Edilebilen Denklemler ve Eşitsizlikler

Bu projede doğrusal fonksiyonlar kullanılarak ifade edilebilecek bir gerçek yaşam sorununu tespit etmeli ve bu problemi çözecek denklemleri veya eşitsizlikleri oluşturmalısınız. Projeniz, doğrusal fonksiyonların nasıl kullanılabileceğini ve bu denklemlerin gerçek yaşam uygulamalarını göstermelidir.

Projeye Başlamadan Önce Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

• Gerçek Yaşam Durumlarının Belirlenmesi: Doğrusal fonksiyonlar ile ifade edilebilecek durumları belirtmelisiniz. Örneğin; maliyet hesaplamaları, tüketici talebi gibi.
  • Problem Oluşturma: Çözümünde doğrusal fonksiyonlarla ifade edilebilen bir denklem veya eşitsizlik kullanılacak bir problemi tanımlamalısınız.

Projeyi Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

1. Problemin Çözüm Süreci:

• Belirlediğiniz problemin çözümünde kullanacağınız denklemleri veya eşitsizlikleri belirtmelisiniz.
    • Problemin çözümünde bu denklemlerden nasıl yararlanacağınızı açıkça tanımlamalısınız.
    • Çözüm sırasında kullanılan eşitsizliklerin başka hangi durumlarda kullanılabileceğini gösteren öneriler hazırlamalısınız.
  2. Denklem ve Eşitsizliklerden Yararlanma:

• Çözümde doğrusal fonksiyon grafikleri kullanarak nasıl sonuçlar elde edeceğinizi açıklayın.
    • Diğer problemlere nasıl uygulanabileceğini belirtin.

Proje Raporunun Başlıkları

• Projenin Amacı: Projenizin hedeflerini ve ulaşmayı amaçladığınız sonuçları net bir şekilde açıklayın.
  • Kullanılan Yöntem: Problemi çözmek için ne tür yöntemler, araçlar veya yazılımlar kullandığınızı belirtin.

Projenizi Sunarken Kullanacağınız Modeller

1. Gerçekleştirilmesi Gereken Adımlar:

• Probleminizi çözmek için hangi adımları ne sırayla gerçekleştireceğinizi belirtin.
  2. Teorik Destek:

• Sunduğunuz çözümü destekleyen teorik bilgileri ve kaynakları tartışın.
  3. Doğru ve Etkili Bir Sunum:

• Verilerin ve bulguların etkili bir şekilde kullanımını sağlayarak sonuçlarınızı ifade edin.

Bu projeye yönelik çalışmalar sırasında, doğrusal fonksiyonların günlük yaşamdaki kullanımını somutlaştırarak bu alanda nasıl katkılar sağlanabileceğini ortaya koymanız beklenmektedir. Proje raporunuzda, projeyi nasıl gerçekleştirdiğinizi, hangi yöntemlerden faydalandığınızı ve elde ettiğiniz bulguları detaylı bir şekilde belirterek sunmalısınız. Projenizi değerlendirici foruma iletmek için hazırladığınız sunumu dikkatli bir şekilde oluşturmalısınız.

@Meryem_azra_Guler

Bunla ilgili bana bir proje lazimm

Tabii ki! Doğrusal fonksiyonlarla ilgili bir proje oluşturmanıza yardımcı olabilirim. İşte adım adım bir proje örneği:

Proje: Okul Kermesindeki Satışların Analizi

Proje Amacı

Amaç:
Bir okul kermesinde satılan üç farklı ürün (kurabiyeler, pastalar ve içecekler) için günlük satış verilerini kullanarak toplam geliri hesaplamak.

Kullanılan Yöntem

Proje, doğrusal fonksiyonlar kullanarak hem bireysel hem de toplam ürün satış tahminlerini yapmayı, bu ürünlerin fiyatları ve satılan miktarları ile ilgili denklemler kurmayı içermektedir.

Projenin Gerçekleştirilmesi

Adım 1: Veri Toplama

Kermeste satılan ürünler ve fiyatları:

• Kurabiye: 5 TL/adet
  • Pasta: 20 TL/adet
  • İçecek: 10 TL/adet

Kermeste bir gün boyunca satılan ürün miktarları belirlenir:

• Kurabiyeler: 100 adet
  • Pastalar: 50 adet
  • İçecekler: 80 adet

Adım 2: Doğrusal Fonksiyon Oluşturma

Bu satış verileri ile toplam geliri hesaplamak için doğrusal denklemler oluşturulur:

1. Kurabiyeler için Denklem:

• Gelir, G_k = 5x olarak ifade edilir. Burada x, satılan kurabiye miktarıdır.
  2. Pastalar için Denklem:

• Gelir, G_p = 20y olarak ifade edilir. Burada y, satılan pasta miktarıdır.
  3. İçecekler için Denklem:

• Gelir, G_i = 10z olarak ifade edilir. Burada z, satılan içecek miktarıdır.
  4. Toplam Gelir:

• Toplam gelir, G = G_k + G_p + G_i = 5x + 20y + 10z olur.

Adım 3: Verilerin Analizi ve Grafik Gösterimleri

1. Gelirlerin Hesaplanması:

• Kurabiyeler: G_k = 5 \times 100 = 500 TL
    • Pastalar: G_p = 20 \times 50 = 1000 TL
    • İçecekler: G_i = 10 \times 80 = 800 TL

Toplam gelir: G = 500 + 1000 + 800 = 2300 TL

2. Grafik Oluşturma:

• Satış miktarlarının ve gelirlerin ayrı ayrı çubuk grafiklerini oluşturun.
    • Bunun için Excel veya Google Sheets gibi bir araç kullanabilir ve verileri görselleştirebilirsiniz.

Adım 4: Sonuçların Sunulması

• Analiz:

• En fazla geliri pastaların sağladığı tespit edilmiş olur. Belirli ürünlerin fiyat değişiklikleri veya satış stratejilerinin analiz edilmesi gerekebilir.
  • Öneriler:

• İçeceklerin fiyatında iki birimlik bir artırma yaparak toplam geliri artırma potansiyelini değerlendirin (seçim yapabilecek diğer sonuçlara nasıl yansıyabileceğini tartışın).

Proje Raporu İçeriği

Projenin Amacı:
Doğrusal denklemlerle kermes gelirlerinin analizi amaçlanmıştır.

Kullanılan Yöntem:
Denklem ve veri analiz yöntemleri kullanılmaktadır.

Sonuçlar:

• Kurabiyelerden elde edilen gelir: 500 TL
  • Pastalardan elde edilen gelir: 1000 TL
  • İçeceklerden elde edilen gelir: 800 TL
  • Toplam gelir: 2300 TL

Bu örnek ile doğrusal fonksiyonların nasıl uygulanabileceğini ve gerçek dünyadaki problemlerde nasıl kullanılabileceğini göstermiş olduk. Umuyorum bu proje, sizin veya takımınızın projesini geliştirmenizde size ilham verecektir. Başarılar dilerim! :blush:

@Meryem_azra_Guler

Çokk tesekur ederimm

Rica ederim! Herhangi başka bir konu ya da proje ile ilgili yardıma ihtiyacınız olursa her zaman buradayım. Başarılar dilerim! :blush: @Meryem_azra_Guler