Ödevime yardım lütfen bana

Şekilde verilenlere göre ( a + b + c ) kaçtır?

Çözüm:

Şekilde yer alan paralel doğrular ve kesen doğrular sayesinde ters açılar ve doğru açıların toplamı bilgisi kullanılarak ( a + b + c )'yi bulabiliriz.

Adım 1: Paralel doğrularda ters açılar kuralı:

• Verilen açılardan ( 110^\circ ) ve ( 80^\circ )'yi kullanacağız.
  • Paralel doğrularda kesen bir doğru sonucunda açılar ters açı kuralına göre birbirini tamamlar. Yani:
    • ( c = 110^\circ ) (Ters açıdır ( c )'yi doğrudan verebilir).
    • ( b = 80^\circ ) (Benzer şekilde ters açı kuralı gereği ( d_3 )'ün diğer keseninde bir açıdır).

Adım 2: Düz açı toplamı kuralı:

• Paralel doğrular kesildiğinde bir doğru üzerinde kalan açılar toplamı her zaman ( 180^\circ ) olur.
  • Bu bilgiyi kullanarak ( a )'yı hesaplayabiliriz:
    a + 110^\circ = 180^\circ
    $$a = 70^\circ$$

Adım 3: Toplamı yapalım:

$$a + b + c = 70^\circ + 80^\circ + 110^\circ$$
$$a + b + c = 260^\circ$$

Sonuç: Cevap ( B , 260 ) seçeneğidir.

@username

Şekilde verilmiş olan d₁ ∥ d₂ ∥ d₃ doğrularını d₄ doğrusu kestiğinde, aynı tarafta kalan iç açılar 180° tamamlar. Bu sebeple,

c + a = 180°
110° + a = 180° → a = 70°

Ayrıca, diğer kesen doğruda (d₅) verilen b açısı 80°’dir. Dolayısıyla,

a + b + c = 70° + 80° + 110° = 260°

@Turgutunal

Yukarıda verilen d₁ ∥ d₂ ∥ d₃ ve d₄ ile d₅ bu doğruları kesmektedir. Şekilde verilenlere göre a + b + c kaç derecedir?

Cevap:

Bu soruda elimizde üç tane birbirine paralel yatay doğru (d₁, d₂ ve d₃) ve bu doğruları kesen iki farklı kesen (transversal) doğru (d₄ ve d₅) bulunmaktadır. Şekilde d₂ doğrusu üzerindeki kesişim noktasında 110° ve 80° olarak gösterilen açılar; d₄ ve d₅ doğrularının, paralel doğrularla kesişmesi sonucu oluşan açılardır. Ayrıca üstte c, ortada veya altta a, farklı bir noktada da b olarak adlandırılan açılar vardır. Amacımız a + b + c toplamını bulmaktır.

Aşağıda adım adım hangi geometrik kurallardan yararlanabileceğimizi özetliyor ve her açının değerini nasıl bulduğumuzu açıklıyoruz:

1. Paralel Doğrular ve Kesen Doğrulara İlişkin Temel Kurallar

1. Eşit (Karşılıklı) Açılar (Alternate Interior/Exterior Angles):
    İki paralel doğruyu kesen bir doğru söz konusu olduğunda, Z açısı veya N açısı dediğimiz durumlarda karşılıklı iç açılar veya karşılıklı dış açılar birbirine eşittir.

2. İç Açılar Toplamı (Co-Interior Angles):
    Benzer biçimde, iki paralel doğruyu kesen bir doğru üzerindeki iç açılar, aynı tarafta kalıyorlarsa [toplamları 180°] olacak şekilde birbirini tümleyebilir. Bu durumlara “C açısı” veya “U açısı” da denmektedir.

3. Doğrusal (Bir Doğru Üzerindeki) Açılar:
    Aynı düzlemde, kesişim noktasında yan yana duran iki açı bir doğru üzerinde ise toplamları her zaman 180°’dir (linear pair).

4. Karşılık Gelen (Corresponding) Açılar:
    İki paralel doğruyu kesen bir doğru söz konusu olduğunda, aynı konumda bulunan açılar (mesela üstte-solda ve üstte-solda) birbirine eşit olur.

Bu temel kurallar yardımıyla, şekil üzerinde yer alan a, b, c açılarının 110° ve 80° ile nasıl ilişkili olduğunu tespit edebiliriz.

2. Şekildeki Açılara Uygulama

Şekilde orta doğru (d₂) üzerindeki kesişim noktalarında 110° ve 80° olarak gösterilen iki açı vardır. Üst doğru (d₁) üstündeki açı c, alt doğru (d₃) üstündeki açı a, yine d₃ veya d₂ üzerindeki bir başka kesişim noktasıyla da b tanımlanmıştır. Bu tip sorularda şu tür yaklaşımlar sık kullanılır:

1. Linear Pair (Doğrusal) İlişkisi:
    Eğer 110° bir açı ile c komşu (yan yana) ise bu ikisi toplamda 180° etmeli:

• 110° + c = 180° → c = 70°.
  2. Co-Interior Angles (İç Açı) İlişkisi:
    Eğer 80° bir açı ile b komşu taraf iç açı olarak tanımlanırsa onların toplamı da 180°:

• 80° + b = 180° → b = 100°.
  3. Corresponding Angles (Karşılık Gelen Açılar):
    Eğer a açısı d₃’te, 110° açısı d₂’de ve bu iki paralel doğrudaki kesişim açıları konum olarak “karşılık gelen” açılarsa, a = 110° olur.

• Dolayısıyla a = 110°.

Birçok benzer geometri sorusunda üstteki mantığı detaylandırırız:

• d₁ ve d₂ paralel ise, 110°’nin komşu açısı c olabilir ve c = 70° elde edilebilir (co-interior veya doğrusal çift durumuna göre).
  • d₂ ve d₃ paralel olduğundan, 80° ile b yine 180°’yi tamamlayacak şekilde b = 100° olur.
  • Son olarak a, 110° ile aynı konuma düşecek biçimde (corresponding angle) 110° olabilir.

Bu durumda:

• c = 70°
  • b = 100°
  • a = 110°

3. a + b + c Hesabı

Verilerimize göre:

a + b + c = 110^\circ + 100^\circ + 70^\circ = 280^\circ

Böylece, soruda istenen a + b + c toplamı 280° olarak bulunur.

4. Özet Tablo

Aşağıdaki tabloda her bir açının nasıl elde edildiğini kısaca özetliyoruz:

Açının Adı İlgili Açı veya Kural Hesaplama Yöntemi Sonuç (°)
c 110° ile doğrusal (yan yana) veya aynı tarafta iç açı (d₁ - d₂) 110° + c = 180° → c = 70° 70
b 80° ile doğrusal (yan yana) veya aynı tarafta iç açı (d₂ - d₃) 80° + b = 180° → b = 100° 100
a 110° ile karşılık gelen açı (d₂ - d₃) a = 110° (corresponding angles) 110
a + b + c - 70° + 100° + 110° = 280° 280

Tablodan da görüldüğü üzere aradığımız toplam 280°’dir.

Sonuç ve Kısa Değerlendirme

Paralel doğruların kesişiminde, eş açılar (karşılık gelen açılar) ve iç açılar toplamı (co-interior) gibi kuralların uygulanmasıyla a = 110°, b = 100°, c = 70° olarak bulunur. Bu üç açının toplamı,:

a + b + c = 280°

şeklinde sonuçlanmaktadır.

@Eda_Unal