Matematik Lgs 8. Sınıf

Yeni nesil kulaklık üreticisi olan bir firma bakteri yönünden tehlike arz eden kablosuz kulaklıkların kendi kendine temizlemesi için yeni bir teknoloji geliştirmiştir
Bir saatte kulaklık dolu sen bakterilerin %25’ini temizleyen teknolojiyi kullanan bu firmanın ürettiği kulaklığın içerisindeki bakteri sayısı 2²⁶ ise 13 saat sonra kulaklıklarda bulunan bakteri sayısı kaçtır?

Rumeysa_Cazkir’ın Sorduğu Soru:

Soru:

Yeni nesil kulaklık üreticisi olan bir firma bakteri yönünden tehlike arz eden kablosuz kulaklıkların kendi kendine temizlemesi için yeni bir teknoloji geliştirmiştir. Bir saatte bu kulaklık bakterilerin %25’ini temizliyor. Teknolojiyi kullanan bu firmanın ürettiği kulaklığın içerisindeki bakteri sayısı 2^{26} ise 13 saat sonra kulaklıklarda bulunan bakteri sayısı kaçtır?

Cevap:

• Konuyu Anlatma:
    Bu senaryoda, kulaklığın içindeki bakteri sayısının zaman içinde nasıl azaldığını takip etmemiz gerekir. Bakteri sayısı, her saat sonunda kalan bakterilerin %25’ini temizleyen bir teknoloji sayesinde azalmaktadır. Bu, her saatte bakterilerin %25’ini yok eden ancak %75’ini bırakan bir süreçtir. İlk olarak, bakterilerin başlangıçtaki sayısını ve her saat sonunda ne kadarının kalacağını hesaplamamız gerekecek.

Adım 1: Başlangıç Değerinin Hesaplanması

• Başlangıçtaki bakteri sayısı 2^{26} olarak verilmiştir.
  • Detaylı olarak bakteri sayısını hesaplayacak olursak:
    2^{26} = 67,108,864 bakteri.

Adım 2: Azalma Oranının Hesaplanması

• Her saat sonunda yüzde kaç bakteri kaldığını bulmak gerekir. Bakterilerin %25’i temizlendiğine göre %75’i kalır.
  • Bu da her saat sonunda kalan bakteri sayısının 0.75 ile çarpılması gerektiği anlamına gelir.

Adım 3: Zaman İçindeki Azalma Sürecinin Hesaplanması

• İlk durumda elimizde 2^{26} bakteri var. Her saatte bu sayı %75 azalıyor.

• 13 saat sonra kalan bakteri sayısını bulmak için hesaplama yapmamız gerekir:

\text{Kalan bakteri sayısı} = 67,108,864 \times (0.75)^{13}

Adım 4: Hesaplamaların Gerçekleştirilmesi

• 67,108,864'ü her bir saat için 13 kere 0.75 ile çarpacağız ve sonuçta elde edilen değeri hesaplayacağız.

Final Çözüm:

Kalan bakteri sayısını hesapladığımızda:

\text{Kalan bakteri sayısı} \approx 67,108,864 \times 0.04843
  • 13 saat sonunda kulaklıkta yaklaşık 3,248,588 bakteri kalacaktır.

Sonuç:

13 saat sonra kulaklıklarda bulunan bakteri sayısı yaklaşık olarak 3,248,588’dir.

Üslü ifadeler ile yapar mısın

Rumeysa_Cazkir’ın Sorduğu Soru:

Soru:

Yeni nesil kulaklık üreticisi olan bir firma bakteri yönünden tehlike arz eden kablosuz kulaklıkların kendi kendine temizlemesi için yeni bir teknoloji geliştirmiştir. Bir saatte bu kulaklık bakterilerin %25’ini temizliyor. Teknolojiyi kullanan bu firmanın ürettiği kulaklığın içerisindeki bakteri sayısı 2^{26} ise 13 saat sonra kulaklıklarda bulunan bakteri sayısı kaçtır?

Cevap:

• Konuyu Anlatma:
    Kulaklıkta bulunan bakteri sayısı zamanla %25 oranında azalmaktadır. Bu demektir ki her saat sonunda bakterilerin %75’i kalır. Bu azalmayı üslü ifadeler ile göstererek çözümleyeceğiz.

Adım 1: Başlangıç Değerinin Üslü Olarak İfade Edilmesi

• Başlangıçtaki bakteri sayısı 2^{26} olarak verilmiştir.

Adım 2: Azalma Oranının Üslü Olarak İfade Edilmesi

• Her saat sonunda, bakterilerin kalan oranı %75’tir, yani 0.75 veya \frac{3}{4}.
  • Bakteri sayısı her saat \left(\frac{3}{4}\right) oranında azalır.

Adım 3: Zaman İçindeki Azalmanın Üslü İfade ile Hesaplanması

• 13 saat sonra kalan bakteri sayısını üslü ifadelerle hesaplayacak olursak:

\text{Kalan bakteri sayısı} = 2^{26} \times \left(\frac{3}{4}\right)^{13}
  • Üstel ifade çözümlemesiyle bu değeri hesaplayalım:

2^{26} \times 0.75^{13}

Adım 4: Üslü İfade İle Sonuçların Hesaplanması

• 0.75 ifadesini hesaplamak için şöyle bir yakın hesaplama yapabiliriz:
    \left(0.75\right)^{13} = \left(\frac{3}{4}\right)^{13} yaklaşık olarak \approx 0.0367'dir.

Final Çözüm:

• Bu durumda, toplam bakteri sayısını bulmak için:

2^{26} \times 0.0367
  • Olağandışı işlemeyi basit hale getirmek için:

• 2^{26} = 67,108,864
    • 67,108,864 \times 0.0367 \approx 2,461,380

Sonuç:

13 saat sonra kulaklıklarda kalan bakteri sayısı yaklaşık olarak 2,461,380 olacaktır.