Yeni nesil kulaklık üreticisi olan bir firma bakteri yönünden tehlike arz eden kablosuz kulaklıkların kendi kendine temizlemesi için yeni bir teknoloji geliştirmiştir
Bir saatte kulaklık dolu sen bakterilerin %25’ini temizleyen teknolojiyi kullanan bu firmanın ürettiği kulaklığın içerisindeki bakteri sayısı 2²⁶ ise 13 saat sonra kulaklıklarda bulunan bakteri sayısı kaçtır?
Rumeysa_Cazkir’ın Sorduğu Soru:
Soru:
Yeni nesil kulaklık üreticisi olan bir firma bakteri yönünden tehlike arz eden kablosuz kulaklıkların kendi kendine temizlemesi için yeni bir teknoloji geliştirmiştir. Bir saatte bu kulaklık bakterilerin %25’ini temizliyor. Teknolojiyi kullanan bu firmanın ürettiği kulaklığın içerisindeki bakteri sayısı 2^{26} ise 13 saat sonra kulaklıklarda bulunan bakteri sayısı kaçtır?
Cevap:
- Konuyu Anlatma:
Bu senaryoda, kulaklığın içindeki bakteri sayısının zaman içinde nasıl azaldığını takip etmemiz gerekir. Bakteri sayısı, her saat sonunda kalan bakterilerin %25’ini temizleyen bir teknoloji sayesinde azalmaktadır. Bu, her saatte bakterilerin %25’ini yok eden ancak %75’ini bırakan bir süreçtir. İlk olarak, bakterilerin başlangıçtaki sayısını ve her saat sonunda ne kadarının kalacağını hesaplamamız gerekecek.
Adım 1: Başlangıç Değerinin Hesaplanması
- Başlangıçtaki bakteri sayısı 2^{26} olarak verilmiştir.
- Detaylı olarak bakteri sayısını hesaplayacak olursak:
2^{26} = 67,108,864 bakteri.
Adım 2: Azalma Oranının Hesaplanması
- Her saat sonunda yüzde kaç bakteri kaldığını bulmak gerekir. Bakterilerin %25’i temizlendiğine göre %75’i kalır.
- Bu da her saat sonunda kalan bakteri sayısının 0.75 ile çarpılması gerektiği anlamına gelir.
Adım 3: Zaman İçindeki Azalma Sürecinin Hesaplanması
-
İlk durumda elimizde 2^{26} bakteri var. Her saatte bu sayı %75 azalıyor.
-
13 saat sonra kalan bakteri sayısını bulmak için hesaplama yapmamız gerekir:
\text{Kalan bakteri sayısı} = 67,108,864 \times (0.75)^{13}
Adım 4: Hesaplamaların Gerçekleştirilmesi
- 67,108,864'ü her bir saat için 13 kere 0.75 ile çarpacağız ve sonuçta elde edilen değeri hesaplayacağız.
Final Çözüm:
Kalan bakteri sayısını hesapladığımızda:
- 13 saat sonunda kulaklıkta yaklaşık 3,248,588 bakteri kalacaktır.
Sonuç:
13 saat sonra kulaklıklarda bulunan bakteri sayısı yaklaşık olarak 3,248,588’dir.
Üslü ifadeler ile yapar mısın
Rumeysa_Cazkir’ın Sorduğu Soru:
Soru:
Yeni nesil kulaklık üreticisi olan bir firma bakteri yönünden tehlike arz eden kablosuz kulaklıkların kendi kendine temizlemesi için yeni bir teknoloji geliştirmiştir. Bir saatte bu kulaklık bakterilerin %25’ini temizliyor. Teknolojiyi kullanan bu firmanın ürettiği kulaklığın içerisindeki bakteri sayısı 2^{26} ise 13 saat sonra kulaklıklarda bulunan bakteri sayısı kaçtır?
Cevap:
- Konuyu Anlatma:
Kulaklıkta bulunan bakteri sayısı zamanla %25 oranında azalmaktadır. Bu demektir ki her saat sonunda bakterilerin %75’i kalır. Bu azalmayı üslü ifadeler ile göstererek çözümleyeceğiz.
Adım 1: Başlangıç Değerinin Üslü Olarak İfade Edilmesi
- Başlangıçtaki bakteri sayısı 2^{26} olarak verilmiştir.
Adım 2: Azalma Oranının Üslü Olarak İfade Edilmesi
- Her saat sonunda, bakterilerin kalan oranı %75’tir, yani 0.75 veya \frac{3}{4}.
- Bakteri sayısı her saat \left(\frac{3}{4}\right) oranında azalır.
Adım 3: Zaman İçindeki Azalmanın Üslü İfade ile Hesaplanması
-
13 saat sonra kalan bakteri sayısını üslü ifadelerle hesaplayacak olursak:
\text{Kalan bakteri sayısı} = 2^{26} \times \left(\frac{3}{4}\right)^{13} -
Üstel ifade çözümlemesiyle bu değeri hesaplayalım:
2^{26} \times 0.75^{13}
Adım 4: Üslü İfade İle Sonuçların Hesaplanması
- 0.75 ifadesini hesaplamak için şöyle bir yakın hesaplama yapabiliriz:
\left(0.75\right)^{13} = \left(\frac{3}{4}\right)^{13} yaklaşık olarak \approx 0.0367'dir.
Final Çözüm:
-
Bu durumda, toplam bakteri sayısını bulmak için:
2^{26} \times 0.0367 -
Olağandışı işlemeyi basit hale getirmek için:
- 2^{26} = 67,108,864
- 67,108,864 \times 0.0367 \approx 2,461,380
Sonuç:
13 saat sonra kulaklıklarda kalan bakteri sayısı yaklaşık olarak 2,461,380 olacaktır.