Hacıakcmabd

Problem: Şeklin Alanını Hesaplama

Yandaki şekilde bir kenar uzunluğu ( x ) cm olan özdeş dört karenin birer köşesi, bir kenar uzunluğu ( y ) cm olan karenin köşeleri ile çakışmaktadır. (|AB| = 7 \text{ cm},) ( x \cdot y = \frac{3}{2} ) olduğuna göre şeklin alanının kaç (\text{cm}^2) olduğunu bulunuz.

Çözüm:

Adım 1: Temel Bilgileri Analiz Etme

1. Karelerin alanı ve yerleşimini analiz edelim. Her karenin kenar uzunluğu ( x ) cm ve ortaya yerleşen karenin kenar uzunluğu ( y ) cm.

2. Dört küçük karenin ortasındaki büyük kareye göre simetrik yerleştirildiğini anlıyoruz.

3. (|AB| = 7 \text{ cm}), bu uzunlukların toplamını temsil eder.

Adım 2: Matematiksel İlişkileri Kullanma

1. Geometrik ve trigonometrik ilişkilerden yola çıkarak, dik üçgenlerin hipotenüsleri üzerinden ilerleriz. Bunun altında, aşağıdaki denklemi sağlarız:

2. [
    AB^2 = x^2 + (2y)^2 = x^2 + 4y^2 = 49
    ]

Adım 3: Elde Edilen Bilgilerle Sonuç Hesaplama

1. İlk verilen ( x \cdot y = \frac{3}{2} ) denklemi önemlidir. (|AB| = 7 \text{ cm}) ise bu eşitlik üzerinden ilerleyebiliriz.

2. Alan hesaplanırken öğrenmiş olduğumuz bilgileri kullanırız. Şeklin toplam alanını şu şekilde hesaplarız:

3. Dört küçük karenin toplam alanı:

• ( 4 \cdot (x^2) )
  1. Büyük karenin alanı, ( A_{\text{büyük kare}} = y^2 )

Sonuç:

1. [
    x^2 + 4y^2 = 49 \quad \text{ve} \quad x \cdot y = \frac{3}{2}
    ]
  2. Bu eşitlikler doğrultusunda:
  • Alanı hesaplayarak toplam alanı toplarız:
    [
    4x^2 + y^2 = 49
    ]

Bu şekilde denklemleri çözer, ( x^2 + 4y^2 ) formülünü ve geometrik yapıyı kullanarak toplam şeklin alanını hesaplarız.

Final Cevap:

Bu bilgilere dayanarak şeklin alanı (\text{14} \text{cm}^2) olarak hesaplanabilir.