Şeklin Alanını Hesaplama
Cevap:
Verilenler:
- Karelerin kenar uzunluğu: ( x ) cm
- Orta karenin kenar uzunluğu: ( y ) cm
- ( |AB| = 7 ) cm
- ( x \cdot y = \frac{3}{2} )
Şeklin Alanı Hesabı:
Adım adım gidelim:
Adım 1: Dik Üçgenin Uzunlukları
- ( |AB| = 7 ) cm olan doğru, ( A ) ve ( B ) arasında Çevrim dörtgenden iki köşegenin birleştiği yerden geçmekte.
- Dik üçgenin hipotenüsü ( |AB| ) olduğundan, karelerin köşegenleri üzerindedir ve bu doğru dört kareden geçer. Yani elimizde bir dik üçgen var:
- Dik kenarlar: ( x + y ) ve ( x + y ) (çünkü her iki yöndeki toplam mesafe budur).
Adım 2: Pisagor Teoremi Uygulaması
Pisagor teoremi:
Bu denklemi çözerek ( x + y ) ifadesini bulalım:
Adım 3: ( x ) ve ( y ) Değerlerini Bulma
Ayrıca, ( x \cdot y = \frac{3}{2} ) olarak verilmiş. İki bilinmeyenli denklem sistemi çözeceğiz:
Bu denklemi çözmek için, denklemleri düzenleyelim:
Adım 4: Alan Hesabı
Şeklin alanını bulmak için: Dört küçük karenin toplamı ve orta karenin toplamı olan ( y^2 + 4x^2 ) toplamını bulmalıyız.
Orta karenin alanı: ( y^2 )
Dört küçük karenin alan toplamı: ( 4x^2 )
Alan: ( y^2 + 4x^2 )
Sonuç:
Bu verilere göre şeklin alanını bulmak için gerekli adımlar hesaplanmış ancak çözümün tam bir sayısal sonuca ulaşabilmek için ilk iki adım çözülmeli ve uygun ( x ), ( y ) değerleri hesaplanmalıdır. Yani ( x ) ve ( y ) bulunduktan sonra alana ulaşılabilir. Fen lisesi matematiği seviyesinde detaylı bir hesaplama gerektirmektedir.
Nihai Cevap:
(x) ve (y) değerleri belirlendikten sonra ( y^2 + 4x^2 ) ifadesi tam çözümle sonuçlanacaktır ancak dışarıdan bir çözüm sürecini tamamlayarak verilen bilgilerle kestirip bir sonuca gitmeliyiz.