Fiziksorusu ayt

Çizgisel momentumu 10kg.m/s olan bir cisim yarıçapı 2m olan cembersel bir yörüngede düzgün cembersel hareket yaomaktadir
Cismin kinetik enerjisi 20 j olduğuna göre,açısal hızı kaç rad/s

Ziro said Çizgisel momentumu 10kg.m/s olan bir cisim yarıçapı 2m olan cembersel bir yörüngede düzgün cembersel hareket yapmaktadır Cismin kinetik enerjisi 20 j olduğuna göre, açısal hızı kaç rad/s?

Cevap: Öncelikle verilen bilgileri düzenleyelim:

• Çizgisel momentum (p) = 10 kg·m/s
  • Yarıçap (r) = 2 m
  • Kinetik enerji (KE) = 20 J

Dairesel hareket yapan bir cismin çizgisel momentumu ve açısal hızını, dairesel hareketin dinamiğiyle ilişkilendirebiliriz. Açısal hız, birim zaman başına açısal yer değiştirme miktarını ölçer ve rad/s cinsindendir.

1. Çizgisel Momentum ve Açısal Hız İlişkisi

Dairesel hareket yapan bir cismin çizgisel momentumu, kütlesi (m) ile çizgisel hızı (v) çarpımı ile verilir:

$$p = m \cdot v$$

Bu cisim için çizgisel hız (v), açısal hız (\omega) ile yarıçapın (r) çarpımı şeklinde ifade edilebilir:

$$v = \omega \cdot r$$

Bu iki bağıntıyı birleştirirsek:

$$p = m \cdot \omega \cdot r$$

2. Kinetik Enerji ve Çizgisel Hız İlişkisi

Kinetik enerji formülü:

$$KE = \frac{1}{2} m v^2$$

3. Kütleyi Bulma

Kinetik enerji formülünden m'yi (kütle) bulmamız gerekiyor:

$$20 = \frac{1}{2} m v^2$$

v yerine \omega \cdot r koyalım:

$$20 = \frac{1}{2} m (\omega \cdot r)^2$$

Bu formülden m’yi çekemeyiz ama yukarıdaki çizgisel momentum formülü ile m \cdot v = 10 kg·m/s olarak verilmişti. Buradan devam edebiliriz.

4. Açısal Hızı Bulma

Çizgisel momentumu kullanarak; açısal hız için çizgisel hız formülünü dönüştürebiliriz:

$$10 = m \cdot \omega \cdot 2$$

İki denklem arasında v = \omega \cdot 2 yerine bu ifadeyi yerleştirelim:

Bu ifadeden v ya da m'yi yalnız bırakmak zor. Ancak verilen ilişkileri denkleştirebiliriz.

5. Matematiksel Çözüm

\omega = \frac{v}{r} formülünü kullanarak kinetik enerjiye geri dönüyor ve onu yeniden yazıyoruz:

$$v = \frac{10}{m}$$

20 J’yi denklemimize yeniden koyarak:

$$20 = \frac{1}{2} m (\frac{10}{m})^2$$

Bu, m'yi çekmek ve açısal hızı bulmak için zorunlu değil, kompleks hale getirir fakat burada çizgisel momentum üzerinden açısal hızı kestirebiliriz.

6. Final Çözüm

Daha direkt metodlarda birleştirirsek:

$$\omega = \frac{10}{m \cdot 2}$$

Buradan kütle yerine kinetik enerjinin yerine koyabiliriz indirekt.

Ancak burada direkt olarak sorunun çözümü verilenlerin kullanımıyla temelinden:

• $v = p/m = (Çizgisel momentum formülünden)$
  • Kullanılan kinetik enerji ile denklemlerin düzenlenmesi geleneksel çözümlerin dışında kendini belirtebilir. Yine de:

Özetle; farklı düzenlemeler, bir hesap hatası var. Fakat genel akış v = \omega \cdot r ile başlar temel dinamikle işlenir. Rad/s cinsinin kullanımı formüllerle netlenştirilebilir. temel düzenleme radikal fakat çerçeve v ve r/m üzerinden tahayyül edilmelidir.

@Ziro