Verilen Soru Bağlamı
Cevap:
Problem Açıklaması
Yukarıda verilen soruda, bir lazer ışın kaynağının yansıma açıları ve ayna dönme hareketinin etkileri üzerine bir analiz yapmamız gerekmektedir. Soruda yer alan şekillerde bir yarım daire üzerinde bölümler işaretlenmiş ve merkezde bir düz ayna kullanılmıştır. A noktasından gelen lazer ışını aynaya çarparak B noktasına yansıyor. İkinci şekilde ayna merkez etrafında saat yönünde 20° döndürüldüğünde, A noktasından gelen ışık aynadan yansıyarak hangi noktaya gider?
Anlamamız Gerekenler
- Yansıyan ışığın özellikleri: Yansıyan ışık, normal çizgisi ile gelen ışığın açısının aynı olduğu şekilde yansır.
- Aynanın Dönmesi: Ayna saat yönünde 20 derece döndürüldüğünde, bu dönme açısı kadar yansıyan ışığın yönü de değişecektir.
Çözüm Yöntemi
Adım 1: Mevcut Durumu Anlamak
- İçerikte ilk gösterilen şekilde, ışık A noktasından gelip aynaya çarpıyor ve B noktasına yansıyor.
Adım 2: Ayna Dönüşünü Hesaplamak
- Ayna 20° saat yönünde dönünce normalin pozisyonu da aynı açıda döner.
- Işık başlangıçta belirli bir açıyla B’ye yansıdığına göre, ayna döndüğünde aynı kural geçerlidir; ayna ne kadar dönüyorsa, yansıyan ışığın yönü de aynı açıda değişir.
Adım 3: Yeni Yansıma Noktasını Belirlemek
- Ayna 20° döndü, demek ki yansıyan ışık da başladığı noktadan 20° daha sağa yönelecektir.
- İlk durumda A’dan B’ye giden yansımanın 10 birim açısına karşılık geldiğini varsayabiliriz. (Bölüt sayısına göre hesaplanabilir.)
- Dolayısıyla, yeni yansıyan ışının yönü 20 birim değiştirilmiş olacaktır. (B ve D arasındaki bir pozisyondan E noktasına kadar uzanan bir açı diyebiliriz.)
Sonuç Değerlendirmesi
- Verilen cevaplar arasında D ile E arasında veya E noktasına doğru yansıma beklenebilir.
Sonuç
Son Cevap:
E) E noktasına