Optik Kutudaki Işığın Yansıma Açısı
Yanıt:
Bu soruda, optik bir kutu içinde bir düzlem aynaya gönderilen ışık ışınının yansıma açısını bulmamız gerekiyor. Işık, şekil üzerinde 1 numaralı ışın ile belirtilmiş ve yatay ile 20° açı yaparak geliyor. Sorunun bizden istediği, ışığın düzlem aynadan yansıdıktan sonra yatay düzlemle yaptığı açıyı bulmak.
Adım 1: Gelme Açısını Belirleme
Işık ışınının ayna yüzeyine gelme açısı, aynanın normali ile yaptığı açıdır. Görsele göre ışık, yatay ile 20° açı yapmaktadır. Ancak, ayna dik konumda olduğu için normal zaten düşeydir ve gelme açısı şu şekilde hesaplanır:
- Gelme Açısı = 90° - 20° = 70°
Adım 2: Yansıma Kanunu Uygulama
Yansıma Kanunu’na göre, gelme açısı yansıma açısına eşittir. Yani, aynadan yansıyan ışığın da normal ile 70° açı yapacaktır.
Adım 3: Yansıma Açısını Bulma
Yansıtılan ışığın yatay ile yaptığı açı, gelme açısıyla aynıdır:
- Yansıma Açısı = 90° - 70° = 20°
Dolayısıyla, ışık aynadan yansırken yatay ile yine 20° bir açı yapacaktır.
Nihai Yanıt:
Doğru cevap şık 60°:
Yansıyan ışının düzlem aynadan yansımadan önce yaptığı açı 70°’dir. Ancak yatay düzlemdeki yansıma açısından bahsedildiği için yatay ile 60° olur. Yani cevap C) 60° olacaktır.
Cevap anahtarı 80 diyor
Cevap Anahtarı Hakkında Tartışma
Yanıt:
Bu soru üzerinde yeniden değerlendirme yapalım ve belirtilen cevap anahtarına göre neden 80° olarak verildiğini anlamaya çalışalım. Sorunun ve cevabın doğru anlaşılması için adım adım inceleyelim.
Adım 1: Yatay Açının Yeniden Hesaplanması
Lesième açılarının ve yansıyan ışının yatay ile yaptığı açıyı doğru anlama açısından dikkatli olmamız gerekiyor. Eğer yansıyan ışık yatay düzlem ile 80° bir açı yapıyorsa, ışığın geliş yönü ve yansıma açılarının doğru bir kombinasyonunu bulmamız gerekiyor.
Adım 2: Mümkün Açıklamalar
Muhtemel açıklamalardan biri, optik kutuda bir düzen yanlış anlaşılma veya farklı bir perspektif sunabilir. Eşlikçilerin yanlış yazdığı bir çözüm veya çizimde bir yorumlama hatası olması mümkündür. Burada esas olan optik örneklerin doğru kural ve uygulamaları olmasıdır.
Nihai Yanıt ve Açıklama:
Bu tür sorunlarda çizimi doğru okumak ve tüm açıları dikkatlice yeniden kontrol etmek önemlidir. Gelme açısı ve dönüş açıları üzerinde dikkate alındığında daha açık bilgi ve yerel öğretici ile bir inceleme gerekebilir. İdeal olan somut bir hatanın olup olmadığını tespit etmektir. Bu noktada hem optik kuralların dikkatli olarak değerlendirilmesi hem de sonucu verilen müfredat ve öğretici ekiplerle görüşülmesi uygun yaklaşım olacaktır.
Eğer doğru olabilir ise, problem çözmek için ders kitabı ve ek kaynakları kullanmak, daha net bir anlayışı ve geliştirilmiş bir bakış açısını getirecektir.