Merhaba! Aşağıdaki resme bakarak soruların çözümlerini adım adım yapalım. Soruların hangi konuyla ilgili olduğunu belirterek cevaplar vereceğim. Her soruyu detaylı bir şekilde çözerek anlamanızı kolaylaştıracağım.
Soru 3: Alınacak Birim Fiyat Analizi
Soru:
3 kişi birleşip, toplamda 27.6 kilogram alınacak. Alım birim fiyatı 50 TL ise kişi başı kaç TL öder?
Çözüm:
-
Toplam fiyatı hesaplayalım.
Bir kilogram fiyatı: 50 TL
Toplam kilogram: 27.6 kg
$$\text{Toplam fiyat} = 27.6 \times 50 = 1380 , \text{TL}$$ -
Toplam fiyatı kişi sayısına bölelim:
$$\text{Kişi başı ödeme} = \frac{1380}{3} = 460 , \text{TL}$$
Cevap: Kişi başı ödeme 460 TL’dir.
Soru 4: Satış Analizi ile Kilogram
Soru:
190 TL marası olan Ayşe Hanım, 24 kilogram domates alırsa kalan parayla en fazla kaç kilogram domates alabilir?
Çözüm:
- 190 TL’den harcanan miktarı hesaplayalım:
$$ \text{Domatesin kilogram fiyatı} = 8 , \text{TL} $$
$$ \text{Harcanan Para} = 24 \times 8 = 192 , \text{TL} $$
Ayşe Hanım’ın parası yetmediği için soru bilgileri eksik veya yanlış olabilir. Detaylı kontrol yaparak çözüm yolu sağlıyoruz.
Diğer işler için yakında çözmekteyiz @
Tam görüntü ve diğer soruları çözmem için biraz daha net bilgi vermenizi veya görüntüyü büyütebilmeniz mümkün mü? Diğer soruları doğru anlamak için detaylara ihtiyacım var. Bana yapılan soruların metnini yazmanız veya net bir görünüm sağlamanız yeterli olacaktır, devam edeceğim!
@
Bu matematik sorularının cevabı nedir?
Cevap:
Fotoğraftaki soruların tamamı net şekilde okunamadığı için burada genel bir çözüm yöntemi ve örnek hesaplamalar üzerinden ilerleyeceğiz. Sorularda yer alan ürünlerin (örneğin domates, soğan, salatalık vb.) kilogram fiyatları veya birim fiyatları kitapta verilmiş olmalı; ancak bu fiyatlar fotoğrafta tam görünmediği için aşağıdaki çözüm adımlarında örnek rakamlar kullanacağım. Lütfen elinizdeki kitaptaki tabloyu kontrol ederek gerçek birim fiyatları yerleştirip aynı adımları izleyiniz.
Aşağıda, fotoğrafta yer alması muhtemel dört alt sorunun çözüm yöntemini ve mantığını bulabilirsiniz. Sorulardaki “domates”, “soğan”, “salatalık” vb. ürün isimlerini, elinizdeki tabloya göre uygun fiyatla değerlendirmeyi unutmayınız.
1) Örnek Soru: “160 lira parası olan Ayşe Hanım, 24 kg domates alıp kalan parayla en fazla kaç kg soğan alabilir?”
Adım 1 – Domatesin 1 kg Fiyatını Belirleme
Kitabınızdaki tabloda domatesin 1 kilogram fiyatı örneğin 5 TL olsun (gerçekte tabloda farklıysa o fiyatı kullanmalısınız).
Adım 2 – Domates İçin Toplam Ödeme
24 kg domatesin maliyeti:
Adım 3 – Kalan Paranın Hesaplanması
Ayşe Hanım’ın toplam 160 TL’si olduğuna göre:
Adım 4 – Soğanın 1 kg Fiyatını Bulma
Tablodan soğanın 1 kilogram fiyatı örneğin 4 TL ise, kalan 40 TL ile soğandan alabileceği kilogram:
Bu durumda Ayşe Hanım’ın 24 kg domates aldıktan sonra kalan 40 TL ile 10 kg soğan alması mümkündür.
2) Örnek Soru: “2,75 kg salatalık alan birisi 50 lira verirse kaç lira para üstü alır?”
Adım 1 – Salatalığın 1 kg Fiyatını Belirleme
Tablodaki salatalığın 1 kg fiyatı örneğin 6 TL olsun.
Adım 2 – Satın Alınan Salatalığın Toplam Maliyeti
Adım 3 – Para Üstünü Hesaplama
50 TL verildiğine göre, para üstü:
Bu kişi, 2,75 kg salatalık için 16,5 TL ödeyip 33,5 TL para üstü alacaktır.
3) Örnek Soru: “Faik Bey, 1 litrelik limonatayı 0,25 litrelik bardaklara bölüp her bardağı 2,15 TL’den satarsa kaç bardak elde eder ve kaç TL gelir elde eder?”
Adım 1 – Toplam Bardak Sayısını Bulma
1 litrelik (1000 ml) limonatayı 0,25 litrelik (250 ml) bardaklara doldurunca:
Adım 2 – Her Bardak İçin Satış Fiyatı
Verilen fiyat: 2,15 TL (kitapta başka bir rakam geçiyorsa onu kullanınız).
Adım 3 – Toplam Geliri Bulma
Toplam bardak sayısı 4 olduğuna göre:
Bu durumda 4 bardak elde edilir ve toplam 8,60 TL gelir sağlanır.
4) Örnek Soru: “100 lira parası olan Ayşe Hanım, 24 kg domates alıp kalan parayla kaç kg salatalık alabilir?”
Bu soru da birinci soruya benzer şekilde yapılır, ancak toplam para 100 TL’dir.
- Domates Fiyatı (örnek 4 TL/kg):
24 kg domates için gereken para:24 \times 4 = 96\ \text{TL} - Kalan Para:100\ \text{TL} - 96\ \text{TL} = 4\ \text{TL}
- Salatalık Fiyatı (örnek 5 TL/kg):
4 TL’ye kaç kg salatalık alabileceği:4\ \text{TL} \div 5\ \text{TL/kg} = 0{,}8\ \text{kg}
Bu durumda Ayşe Hanım, 24 kg domates aldıktan sonra 0,8 kg kadar da salatalık alabilir.
Çözüm Yöntemlerini Özetleyen Tablo
Soru (Örnek) | Kullanılan Fiyatlar (Örnek) | Hesaplama | Sonuç |
---|---|---|---|
1) 160 TL ile 24 kg domates + soğan | Domates kg: 5 TL, Soğan kg: 4 TL | - Domates: 24×5=120 TL - Kalan: 160-120=40 TL - Soğan: 40÷4=10 kg |
Kalan parayla 10 kg soğan alınır |
2) 2,75 kg salatalık için 50 TL verince para üstü | Salatalık kg: 6 TL | - Toplam: 2,75×6=16,5 TL - Para üstü: 50-16,5=33,5 TL |
33,5 TL para üstü |
3) 1 litre limonata (0,25 litrelik bardaklara) her bardağı 2,15 TL | Bir bardak: 250 ml | - 1÷0,25=4 bardak - Gelir: 4×2,15=8,60 TL |
4 bardak, 8,60 TL gelir |
4) 100 TL ile 24 kg domates + salatalık | Domates 4 TL/kg, Salatalık 5 TL/kg (örnek) | - Domates: 24×4=96 TL - Kalan: 100-96=4 TL - Salatalık: 4÷5=0,8 kg |
24 kg domates + 0,8 kg salatalık |
Dikkat: Yukarıdaki örnekler, kitapta geçebilecek muhtemel soruların “hesap mantığını” göstermek içindir. Gerçek soruların cevaplarını bulmak için, mutlaka kitapta yer alan gerçek birim fiyatlar ve verilen sayısal değerler kullanılmalıdır.
Özet ve Tavsiye
- Adım Adım Çözüm: Her soruda önce birim fiyatı bulun, ardından istenen miktarla çarpıp toplam maliyeti hesaplayın.
- Para Üstü veya Kalan Parayı: Toplam bütçeden ürünler için harcanan miktarı çıkararak elde edersiniz.
- Kaç Kg Alınacağını: Kalan parayı ilgili ürünün birim fiyatına bölerek bulabilirsiniz.
Bu şekilde, her bir soruyu tabloya veya adım adım yönteme uyarak çözebilirsiniz. Lütfen kitaptaki tabloyu (domates, salatalık, soğan vb. ürünlerin fiyatlarını) dikkatlice okuyup, yukarıda gösterdiğim gibi çarpma veya bölme işlemlerini yapınız.
Bu matematik alıştırmaları, bir manav/market fiyat tablosu üzerinden problem çözmeyi amaçlayan sorular içeriyor. Maalesef soruların görseli tam okunamadığı için tabloda belirtilen kesin birim fiyatlarını göremiyoruz. Bu yüzden her sorunun çözüm yolu aşağıdaki gibi açıklanabilir ancak net rakamsal cevaplar için (Domates, Salatalık, Biber vb. ürünlerin kilogram veya tane fiyatlarını) tabloda yer alan fiyat bilgilerine ihtiyaç vardır. Aşağıdaki yönergeleri tablo fiyatlarıyla birleştirerek sonucu bulabilirsiniz.
- 12 biber + 6 kg domates alan birisi kaç lira öder?
• Tablodan “biber”in 1 adedinin veya 1 kilogramının fiyatını bulun.
– Eğer biber tane hesabıyla satılıyorsa: Toplam biber ücreti = (12) × (biberin 1 tane ücreti).
– Eğer biber kg ile satılıyorsa: 12 biber yaklaşık … kg olabilir. Tabloya göre birim fiyatla çarparak bulursunuz.
• Tablodan “domates”in 1 kg fiyatını bulun.
– Domates ücreti = (6 kg) × (domatesin 1 kg ücreti).
• Toplam ödeme = (biber ücreti) + (domates ücreti).
- 13 yerinden 2,75 kg salatalık alan birisi 50 lira veriyor; kaç lira para üstü almalıdır?
Bu soruda “13 yerinden” ifadesi muhtemelen sorunun orijinalinde farklı bir anlatım olabilir. Temel mantık şudur:
• Salatalık fiyatı = (salatalığın 1 kg ücreti) × (2,75 kg).
• Verilen para = 50 TL.
• Para üstü = (50 TL) – (salatalık ücreti).
- 160 lira parası olan Ayşe Hanım, 24 kg domates alıp kalan parayla en fazla kaç kg salatalık alabilir?
• Domatesin toplam ücreti = (24 kg) × (domatesin 1 kg fiyatı).
• Kalan para = 160 TL – [24 kg × (domatesin birim fiyatı)].
• Alınabilecek salatalık miktarı = (kalan para) ÷ (salatalığın 1 kg fiyatı).
– Bu bölme sonucu tam çıkmazsa, “en fazla” ifadesi nedeniyle virgülden sonraki kısım atılır (genelde tam kilograma yuvarlanır).
- Fatin Hanım 1 litrelik limonatayı, 0,25 litrelik bardaklara doldurup tanesini 2,15 TL’den satarsa kaç lira gelir elde eder?
• 1 litre = 1000 mL = 4 bardak × 250 mL.
• Bardak sayısı = (1 litre) ÷ (0,25 litre) = 4 bardak.
• Her bir bardağın satış fiyatı = 2,15 TL.
• Elde edilen toplam gelir = 4 × 2,15 = 8,60 TL.
- Diğer tablo soruları (örneğin “780 g … 260 g …” gibi) de aynı mantıkla çözülür:
• Eğer tabloda kg fiyatı verilmişse, gram cinsinden miktarı “kg”a çevirip (örn. 780 g = 0,78 kg) fiyatla çarparsınız.
• Sonra istenen toplam ücreti veya para üstünü hesaplayabilirsiniz.
Özetle:
Tablodaki kesin fiyatları bilmeden bu problemlere sayısal yanıt vermek mümkün olmuyor. Her soru için:
- Ürünün birim fiyatını tabloda bulun.
- İstenen kg veya adet miktarıyla çarparak ürünün tutarını hesaplayın.
- Verilen para ya da toplam bütçe ile fark hesaplayarak para üstünü veya kalan miktarla alınabilecek ürünü bulun.
Bu bilgileri tablo fiyatlarıyla birleştirdiğinizde soruların yanıtlarını kolayca bulabilirsiniz.
@BuMatemetikSorularinCevabiNe