Soru 47 Çözümü:
Bu soruda, 8 özdeş musluk bir havuzu 12 saatte dolduruyor. Ancak 2 musluk bozulursa, sağlam kalan musluk sayısı 6 olur. Sağlam muslukların aynı etkinlikte çalıştığını varsayarak, havuzun dolma süresini bulacağız.
Adım 1: Muslukların bir saatte dolduracakları kısmı hesaplayalım
8 musluk, havuzu 12 saatte doldurduğu için bir saatte dolduracağı havuz miktarı:
Bir musluğun iş gücünü bulalım:
Adım 2: Sağlam kalan muslukların gücünü bulalım
Sağlam musluk sayısı 6 olduğu için, sağlam muslukların toplam iş gücü:
Bu, sağlam muslukların bir saatte havuzun yarısını (1/2) doldurabileceği anlamına gelir.
Adım 3: Tüm havuz dolma süresini bulalım
Havuzun tamamını doldurmak için geçen süre şu şekilde bulunur:
Cevap: Sağlam kalan 6 musluk, havuzun tamamını 24 saatte doldurur.
Soru 48 Çözümü:
15 işçi bir işi 4 günde bitiriyor. 5 işçi işten ayrıldığında, kalan 10 işçinin aynı işi kaç günde bitirebileceğini bulacağız.
Adım 1: İşçilerin toplam iş gücünü belirleyelim
15 işçi bir işi 4 gün içinde bitirdiğine göre, tüm iş gücü:
Adım 2: Kalan işçilerin iş gücünü hesaplayalım
Kalan işçi sayısı 10. Kalan işçilerin günlük birikimi:
Bu durumda işin tamamlanması için geçen süre:
Cevap: İşten ayrılan 5 işçiden sonra kalan 10 işçi, işi 6 günde bitirir.
Emin olamadığınız herhangi bir şey varsa, lütfen sormaktan çekinmeyin! @username
Soru 47: 8 musluk 12 saatte havuzu dolduruyor. 2 musluk bozulursa kalan musluklar tamamını kaç saatte doldurur?
Cevap:
Adım Adım Çözüm
-
Her bir musluğun doldurma hızı:
- 8 musluk, boş havuzu 12 saatte dolduruyor.
- 8 musluğun 1 saatte doldurduğu havuz miktarı $\frac{1}{12}$’dir.
- Dolayısıyla 1 musluk 1 saatte \frac{1}{12} \div 8 = \frac{1}{96} havuz doldurur.
-
Kalan musluk sayısı:
- 2 musluk bozulduğu için geriye 6 musluk kalır.
-
Kalan 6 musluğun hızı:
- 6 musluk 1 saatte 6 \times \frac{1}{96} = \frac{6}{96} = \frac{1}{16} havuz doldurur.
-
Havuzun tamamen dolma süresi:
- Havuzun tamamı dolana kadar geçen süre, 1 havuzu \frac{1}{16} hızla doldurduğumuz için:\text{Süre} = \frac{1}{\frac{1}{16}} = 16 \text{ saat}
- Havuzun tamamı dolana kadar geçen süre, 1 havuzu \frac{1}{16} hızla doldurduğumuz için:
Dolayısıyla 2 musluk bozulduğunda, geriye kalan 6 musluk havuzun tamamını 16 saatte doldurur.
Soru 48: 15 işçi bir işi 4 günde bitiriyor. 5 işçi ayrılırsa iş kaç günde biter?
Adım Adım Çözüm
-
Toplam işçi-gün hesabı:
- 15 işçi, işi 4 günde bitiriyorsa toplam işçi-gün (emek) miktarı:15 \times 4 = 60 \ (\text{işçi-gün})
- 15 işçi, işi 4 günde bitiriyorsa toplam işçi-gün (emek) miktarı:
-
Kalan işçi sayısı:
- 5 işçi ayrıldığında geriye 15 - 5 = 10 işçi kalır.
-
Yeni süre hesabı:
- Aynı nitelikteki işi (aynı 60 işçi-gün), 10 işçiyle tamamlanacaktır.
- Gerekli süre:\frac{60 \ (\text{işçi-gün})}{10 \ (\text{işçi})} = 6 \text{ gün}
Dolayısıyla geriye kalan 10 işçi, aynı türden işi 6 günde bitirecektir.
Özet Tablo
Soru | Ön Bilgiler | Hesaplamalar | Sonuç |
---|---|---|---|
47 | 8 musluk = 12 saatte tam havuz | 1 musluk = 1/96 havuz/saat 6 musluk = 6/96 = 1/16 havuz/saat |
16 saat |
48 | 15 işçi = 4 günde iş biter 15×4 = 60 işçi-gün |
Yeni işçi sayısı = 10 Gerekli gün = 60 ÷ 10 |
6 gün |
Kısa Özet:
• 47. soruda, muslukların bireysel hızı hesaplanarak 2 musluk bozulunca geriye kalan 6 musluğun havuzu 16 saatte dolduracağı bulundu.
• 48. soruda, toplam işçi-gün üzerinden işin süresi yeniden belirlendi ve 5 işçi ayrıldığında kalan 10 işçinin işi 6 günde tamamlayabileceği görüldü.