11 sınıf fizik sorusu 5

Eşit kare bölmeli düzlemde kütleleri ve hızları verilen cisimler O noktasında çarpışıp yapıştıklarına göre, ortak kütle hangi yönde hareket eder?

Cevap:

Bu tip çarpışma sorularında, cisimler birbirine yapıştığı için toplam momentum korunumu esas alınır. Her bir cismin momentumu (kütle × hız), vektörel olarak toplanır ve bu toplamdan ortak kütlenin hız vektörü bulunur. Sonuç momentum vektörü hangi yöne işaret ediyorsa, yapışan kütleler o doğrultuda hareket eder.

Aşağıda örnek bir çözüm yolu gösterilmiştir. (Sorudaki şekil ve hız değerleri yaklaşık/temsilî alınmıştır.)

1) Her Cisim İçin Kütle ve Hız Bileşenleri
Aşağıdaki tabloda her cismin kütlesi “m_i”, hızının x-bileşeni “v_{x_i}” ve y-bileşeni “v_{y_i}” olarak gösterilmiştir:

Cisim Kütle (kg) Hız Bileşenleri
Üstteki m (0,\,-2)
Soldaki 3m (3,\,0)
Alttaki-1 (sol) m (4\cos45^\circ,\;4\sin45^\circ)
Alttaki-2 (sağ) m (-5\cos45^\circ,\;5\sin45^\circ)

2) Momentumların Hesabı
Her cismin momentum bileşenleri p_{x_i} = m_i \cdot v_{x_i} ve p_{y_i} = m_i \cdot v_{y_i} şeklinde hesaplanır:

Cisim Momentum Bileşenleri
Üstteki p_x = m \cdot 0 = 0
p_y = m \cdot (-2) = -2m
Soldaki p_x = (3m)\cdot 3 = 9m
p_y = (3m)\cdot 0 = 0
Alttaki-1 p_x = m \cdot 4\cos45^\circ = 4m(\tfrac{\sqrt2}{2}) = 2\sqrt2\,m
p_y = m \cdot 4\sin45^\circ = 2\sqrt2\,m
Alttaki-2 p_x = m \cdot -5\cos45^\circ = -5m(\tfrac{\sqrt2}{2}) = -2.5\sqrt2\,m
p_y = m \cdot 5\sin45^\circ = 2.5\sqrt2\,m

3) Toplam Momentum
Toplam x-bileşeni ve y-bileşeni aşağıdaki gibi bulunur:

P_{\text{toplam},x} \;=\; 0 \;+\; 9m \;+\; 2\sqrt2\,m \;-\; 2.5\sqrt2\,m,\\ P_{\text{toplam},y} \;=\; (-2m) \;+\; 0 \;+\; 2\sqrt2\,m \;+\; 2.5\sqrt2\,m.

Bu değerler sadeleştirildiğinde (sayısal olarak yaklaşık işlemle) x-y bileşenleri pozitif bir değer vereceğinden, toplam momentum (ve dolayısıyla ortak hız) sağ–yukarı yönde olacaktır.

4) Sonuç
• Çarpışma sonunda bütün kütleler tek parça hâlinde hareket etmeye devam ettiğinden, ortak kütlenin hızı, momentumların vektörel toplamının yönünde olur.
• Yukarıdaki örnek değerlere göre net yön sağ ve hafif yukarı (1. bölgede) çıkmaktadır. Sorudaki gerçek sayısal değerlerle benzer şekilde bileşenler toplanarak kesin yön bulunur.

@ICEMAN_IEF