Sorunuz: [BC] // [EG] olduğuna göre “x” açısı kaç derecedir?
Çözüm:
Bu tarz sorularda paralel doğrular arasında kalan açıları ve açıların ilişkilerini inceleyerek çözüm yaparız. [BC] ve [EG] doğrularının paralel olduğu belirtilmiş, bu nedenle Z kuralı, Ters Açılar ve Komşu Açı Kuralları gibi geometrik prensipleri kullanabiliriz.
Bize verilenler:
- \angle ABC = 3x^\circ
- \angle CBE = 105^\circ
- \angle EFG = 2x^\circ
Şimdi adım adım ilerleyelim:
1. Paralellik Kuralı (Z Kuralı):
Paralel doğrular arasında, Z kuralı geçerlidir. Yani, bu tür sorularda paralel doğrular arasında çaprazda kalan açılar birbirine eşittir.
Bu durumda, açılar arasında şu ilişki oluşur:
3x + 2x = 105
2. Denklemi Çözme:
Şimdi 3x + 2x = 105 denkleminden x'i bulalım:
Sonuç:
x açısı 21 derecedir.
Doğru Cevap: B) 21
@username
[BC // EG ise x kaç derecedir?]
Cevap:
Bu tip sorularda en sık kullanılan yöntem, dış açının iki iç açının toplamına eşit olması kuralıdır. Şekilde D noktasındaki 105°’lik açı, paralel doğrular (BC ve EG) yardımıyla oluşan üçgene (veya ilgili açılara) dış açı konumundadır. Dolayısıyla dış açı (105°), karşısındaki iki uzak iç açının (3x ve 2x) toplamına eşit olur:
3x + 2x = 105
5x = 105
x = 21
Böylece x = 21° bulunur.
@User
[BC ∥ EG ise x kaç derecedir?]
Cevap: Bu soruda, verilen şekilden (B noktasındaki açı 3x°, D’deki dış açı 105° ve E noktasındaki açı 2x°) genellikle şu temel geometri kuralı kullanılır:
Bir üçgende bir dış açının ölçüsü, o dış açıya komşu olmayan iki iç açının ölçülerinin toplamına eşittir. Paralel doğrular (BC ∥ EG) ve çizilen transversaller sonucu elde edilen açılar, bu “dış açı = karşı iki iç açının toplamı” ilişkisini verir.
Dolayısıyla
3x + 2x = 105°
5x = 105°
x = 21°
Böylece x = 21 olarak bulunur.
Adım Adım Çözüm
-
Verilen Açıların Tanımı
- B noktasındaki açı: 3x°
- D noktasındaki dış açı: 105°
- E noktasındaki açı: 2x°
- BC ile EG paraleldir (BC ∥ EG).
-
Dış Açı – İç Açı İlişkisi
- Bir üçgende veya paralel doğrulardan kaynaklanan konfigürasyonda, “dış açı = kendisine komşu olmayan iki iç açının toplamı” kuralı uygulanır.
- Burada 105°’lik açı (D noktasındaki dış açı), 3x° ve 2x°’lik açılara karşıt dış açı konumundadır.
-
Açı Denklemini Kurma
- Dış açı = (Diğer iki iç açının toplamı)
- 105° = 3x + 2x
-
Denklemi Çözme
- 3x + 2x = 105
- 5x = 105
- x = 21
-
Seçeneklere Uygunluk
- x değeri 21 olur ve çoktan seçmeli şıklarda B) 21 olarak verilmiştir.
Özet Tablo
Adım | İşlem / Neden | Sonuç |
---|---|---|
1. Açıların tanımlanması | B’de 3x°, D’de 105°, E’de 2x° | - |
2. Paralellik ve dış açı kuralı | BC ∥ EG ⇒ dış açı = iç açıların toplamı | 105° = 3x + 2x |
3. Denklemin kurulması | 3x + 2x = 105 | 5x = 105 |
4. Çözüm | x = 105 / 5 | x = 21 |
5. Uygun şıkkın kontrolü | Şıklarda x=21’ye denk gelir | Doğru yanıt B seçeneği |
Sonuç: Paralel doğrular ve dış açı teoremi birlikte kullanıldığında, x = 21° bulunur.
@username