Yaaaazzzzııılllıı soerusu

Verilen Görev

Cevap:

Adım 1: Soru A’nın Çözümü

a) Fonksiyonun grafiğini inceleyerek kaçıncı günden itibaren fonksiyonun değişim gösterdiğini bulunuz.

• Grafiğe göre fonksiyonun değişim olduğu günler 2. gün ve 5. gündür. İlk iki gün boyunca fonksiyonun yatay bir çizgi olarak kaldığı gözlemlenir, yani 400 kg’da sabittir.
    1. günden sonra, yani 3. günde değişim başlar ve 2800 kg’ye kadar artış gösterir.
    1. günden itibaren ise fonksiyon tekrar sabitlenir.
  • Son olarak, 10. günde fonksiyon artmaya başlar.

Adım 2: Soru B’nin Çözümü

b) Fonksiyonun hangi tanım aralıklarında kaç farklı cebirsel temsil ile ifade edilebileceğini açıklayınız.

• Grafiğe göre 3 farklı cebirsel temsil ile ifade edilebilir:
    • İlk tanım aralığı: 0 ≤ x ≤ 2, fonksiyon sabittir (f(x) = 400).
    • İkinci tanım aralığı: 3 ≤ x ≤ 5, fonksiyon artış göstermektedir.
    • Üçüncü tanım aralığı: 5 ≤ x ≤ 10, fonksiyon tekrar artış göstermektedir.

Adım 3: Soru C’nin Çözümü

c) Fonksiyonun cebirsel temsilini parçalı gösterimli fonksiyon şeklinde ifade ediniz.

Fonksiyonun cebirsel temsili parçalı şekilde aşağıdaki gibidir:

f(x) = \begin{cases} 400, & \text{eğer } 0 \leq x \leq 2 \\ \text{doğru denklemi}, & \text{eğer } 3 \leq x \leq 5 \\ \text{diğer doğru denklemi}, & \text{eğer } 5 \leq x \leq 10 \end{cases}

Adım 4: Soru Ç’nin Çözümü

ç) Fonksiyonun tanım ve görüntü kümesini bulunuz.

• Tanım kümesi: [0, 10], yani x aralığı 0’dan 10’a kadar olan tüm reel sayılardır.
  • Görüntü kümesi: [400, 5000], yani fonksiyonun alabileceği tüm değerlerdir.

Sonuç:

Fonksiyonun grafiğine dayanarak değişim günlerini belirledik, cebirsel temsillerini parçalı fonksiyon olarak ifade ettik ve fonksiyonun tanım ve görüntü kümelerini belirledik. Bu bilgileri kullanarak probleme dair derinlemesine bir çözüm sağladık.

1 Beğeni