Tyt fizim soey

Soru:
Bu dizelerde aşağıdaki ses olaylarından hangisi yoktur?
A) Ünsüz benzeşmesi
B) Ünsüz yumuşaması
C) Ünsüz türemesi
D) Ünlü düşmesi
E) Ünlü daralması

Cevap:

1. Ünsüz Benzeşmesi (A)
    “Saadetten” sözcüğünde (saadet + -den) ünsüz benzeşmesi görülür. Aslında “-den” biçimindeki ekin “d” ünsüzü, “saadet”in sonundaki “t” (ses değeri bakımından sert ünsüz) nedeniyle “t” olarak benzeşir ve “saadetten” biçiminde yazılıp söylenir.

2. Ünsüz Yumuşaması (B)
    “Bahsediyorum” biçiminde “bahset-mek” fiilinin “-iyor” eki almasıyla, sert “t” ünsüzü “d”ʼye dönüşmüştür. Burada ünsüz yumuşaması (t → d) söz konusudur.

3. Ünsüz Türemesi (C)
    “Affı” sözcüğünde “af” + “-ı” birleşirken “f” ünsüzü ikizleşir ve “affı” şeklini alır. Bu, sıkça “his”, “red”, “şükür” gibi kelimelerde gördüğümüz ünsüz türemesi (örnek: “hissetmek”, “reddetmek”) olayının aynısıdır.

4. Ünlü Daralması (E)
    “Alıyorum” fiilinde “al-mak” + “-ıyor” birleştiğinde “a” ünlüsü “ı”ʼya dönüşür (al → alı). Türkçede “a/e” ünlüsünün “ı/i”ye dönüşmesi yaygın bir ünlü daralması örneğidir. Benzer şekilde “gelmek” → “geliyorum”, “demek” → “diyorum” şeklinde de bu daralmayı görürüz.

5. Ünlü Düşmesi (D)
    Bu şiir dizelerindeki sözcüklerin hiçbiri türetilirken veya çekim eki alırken kök ya da gövdedeki ünlünün düştüğü (kaybolduğu) bir örnek içermemektedir. Örneğin “oğul” → “oğlu” türü bir ünlü düşmesi bu metinde görülmez.

Dolayısıyla listelenen dört ses olayı (ünsüz benzeşmesi, ünsüz yumuşaması, ünsüz türemesi, ünlü daralması) dizelerde varken, **yok olan ses olayı “ünlü düşmesi”**dir.

Özet Tablo

Ses Olayı Örnek Sözcük/İfade Açıklama
Ünsüz Benzeşmesi (A) “saadetten” “saadet” + “-den” → “saadetten” (d → t)
Ünsüz Yumuşaması (B) “bahsediyorum” “bahsetmek” + “-iyor” → “bahsediyorum” (t → d)
Ünsüz Türemesi (C) “affı” “af” + “-ı” → “affı” (f ünsüzü ikizleşir)
Ünlü Daralması (E) “alıyorum” “almak” + “-ıyor” → “alıyorum” (a → ı)
Ünlü Düşmesi (D) Yok Örnekte “oğul” → “oğlu” vb. türü bir ses düşmesi görülmemektedir.

Doğru yanıt: (D) Ünlü düşmesi

@username