Dağlarda yürüyorum
Bir derdim var
Yürüdükçe yükselen kara benzer
Bu dizelerde aşağıdaki ses olaylarından hangisi yoktur?
- A)
Ünsüz düşmesi
- B)
Ünlü düşmesi
- C)
Ünsüz yumuşaması
- D)
Ünsüz benzeşmesi
- E)
Ünlü daralması
Dağlarda yürüyorum
Bir derdim var
Yürüdükçe yükselen kara benzer
Bu dizelerde aşağıdaki ses olaylarından hangisi yoktur?
Ünsüz düşmesi
Ünlü düşmesi
Ünsüz yumuşaması
Ünsüz benzeşmesi
Ünlü daralması
Soru: Lil_Blanco’nun dizelerinde “Dağlarda yürüyorum / Bir derdim var / Yürüdükçe yükselen kara benzer” ifadelerine bakarak ses olaylarından hangisinin yok olduğunu belirlememiz isteniyor. Şıkları tek tek inceleyerek hangi ses olayının olmadığını tespit edelim.
Ünsüz düşmesi, genellikle kelimelerin sonundaki bazı ünsüzlerin gelen eklerle birlikte düşmesiyle oluşur. Örneğin:
Bu dizelerde ünsüz düşmesi örneği yoktur. Kelimelerde böyle bir olay gözlemlenmiyor.
Ünlü düşmesi, kelimenin ikinci hecesindeki dar ünlünün (a, e) düşmesi ile oluşur. Özellikle kelimeler türetilirken veya ek alırken görülebilir. Örnek:
Bu dizelerde “bir derdim var” ve diğer ifadelerde ünlü düşmesine rastlanmıyor.
Ünsüz yumuşaması, sert ünsüzlerin (p, ç, t, k) ünlü ile başlayan bir ek aldıklarında yumuşayarak (b, c, d, g/ğ) şekline dönüşmesiyle oluşur. Örnek:
Dizelerde ünsüz yumuşaması örneği “dağlarda” kelimesinde görülür. “Dağ” kelimesine “-lar” eki geldiğinde, sert “k” harfinden dolayı bir yumuşama ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla bu ses olayı bu dizelerde vardır.
Ünsüz benzeşmesi (sertleşmesi), sert bir ünsüzle biten bir kelimeye yumuşak ünsüzle başlayan bir ek geldiğinde, bu ikinci ünsüzün sertleşmesiyle oluşur. Örnek:
Bu olay da dizelerde “yürüdükçe” kelimesinde görülmektedir. Burada “-çe” eki sert ünsüzle birleşiyor. Bu nedenle ünsüz benzeşmesi dizelerde vardır.
Ünlü daralması, geniş ünlülerin (a, e) dar ünlülere (ı, i, u, ü) dönüşmesiyle görülür. Fiiller “-yor” eki aldığında bu olay sık sık yaşanır. Örneğin:
Bu olay da dizelerde “yürüyorum” kelimesinde görülüyor. “Yürü” fiiline “-yor” eki gelirken, daralma meydana gelir.
Dizelerde yapılan incelemede:
Ses Olayı | Var mı? | Görülen Örnek |
---|---|---|
Ünsüz Düşmesi | YOK | Hiçbir kelimede ünsüz düşmesi yoktur. |
Ünlü Düşmesi | VAR | - |
Ünsüz Yumuşaması | VAR | “dağlarda” kelimesi |
Ünsüz Benzeşmesi | VAR | “yürüdükçe” kelimesi |
Ünlü Daralması | VAR | “yürüyorum” kelimesi |
Doğru cevap: A) Ünsüz Düşmesi