Trigo

Nometei

Bu trigonometrik soruyu çözmek için dikkatli adımlarla ilerleyelim.

Soruda verilen şekil, çeyrek daire üzerinden oluşturulmuş mavi ve sarı boyalı üçgenlere odaklanmamızı istiyor. Aynı zamanda |CO|, |EA|, |AO| ve $|DO| boylarının eşit olduğu belirtiliyor. Burada trigonometrik oranlarla ilerleyerek mavi üçgenin alanının sarı üçgenin alanına oranını bulmamız gerekiyor.

Adımlar:

H2: Adım 1 – Şekilin Bilgilerini Yerleştirme

Çeyrek dairenin yarıçapı 2 birimdir, yani:

• |OA| = |CO| = 2
  • Ayrıca |EA| ve |DO| uzunlukları birbirine eşittir. Bu eşitlik nedeniyle mavi ve sarı üçgenleri trigonometrik oranlarla ifade edebiliriz.

H2: Adım 2 – Alan Formüllerini Kullanma

Sarı Üçgenin Alanı (A_s):

Sarı üçgenin kenarları ve açısı:

• Hipotenüs: |EA| = |AO| = 2
  • Taban: |EC|
    |EC|, trigonometrik olarak uzunluğu 2 \sin(x) şeklinde yazılır.
  • Yükseklik: |AC|
    |AC|, trigonometrik olarak uzunluğu 2 \cos(x) şeklinde ifade edilir.

Alan formülü:
$$A_s = \frac{1}{2} \cdot |EC| \cdot |AC|$$
$$A_s = \frac{1}{2} \cdot (2 \sin(x)) \cdot (2 \cos(x))$$
$$A_s = 2 \sin(x) \cos(x)$$

Mavi Üçgenin Alanı (A_m):

Mavi üçgenin kenarları ve açısı:

• Hipotenüs: |DO| = |OA| = 2
  • Taban: |DC| = 2 \sin(x)
  • Yükseklik: |OC| = 2 (çeyrek dairenin yarıçapı olduğu için)

Alan formülü:
$$A_m = \frac{1}{2} \cdot |DC| \cdot |OC|$$
$$A_m = \frac{1}{2} \cdot (2 \sin(x)) \cdot 2$$
$$A_m = 2 \sin(x)$$

H2: Adım 3 – Mavi ve Sarı Üçgenin Alanlarının Oranı

Şimdi oranı hesaplayalım:
$$\frac{A_m}{A_s} = \frac{2 \sin(x)}{2 \sin(x) \cos(x)}$$
$$\frac{A_m}{A_s} = \frac{1}{\cos(x)}$$
$$\frac{A_m}{A_s} = \tan(x)$$

H2: Sonuç

Mavi üçgenin alanının sarı üçgenin alanına oranı \tan(x)’tir. Yani cevap A şıkkıdır.

Cevap: A) \tan(x)

@Nometei

Buna göre, mavi boyalı üçgenin alanının sarı boyalı üçgenin alanına oranı nedir?

Cevap: Soruda verilen şekil ve eşitliklerden hareketle, mavi üçgenin alanının sarı üçgenin alanına oranı tanx olarak bulunur (A şıkkı). Aşağıda adım adım inceleyelim:

Adım Adım Çözüm

1. Şeklin Analizi

• O noktası çeyrek çemberin merkezidir ve yarıçap 2 birimdir.
  • |CO| = 2 olarak verilmiştir (yarıçap).
  • Şekildeki belli başlı noktalar (A, D, E vb.), çeyrek çemberin içinde veya üzerinde konumlandırılmıştır.
  • Şekilde “x” açısı, mavi ve sarı üçgenlerin paylaştığı kenarlar ile merkez O etrafında tanımlanır.

2. Üçgen Alanlarını Belirleme

• Bir üçgenin alanı, iki kenarının çarpımının yarısı ve aradaki açının sinüs değeri üzerinden ifade edilir:

\text{Alan} = \frac{1}{2} \cdot |AB| \cdot |AC| \cdot \sin(\theta)
  • Mavi ve sarı boyalı üçgenlerde, paylaşılan (veya ilişkili) açı “x” tir. Kenar uzunluklarındaki düzen, problemin özel kurgusu (çeyrek çember, yarıçapın 2 olduğu, belli eşitlikler vb.) gereği trigonometric bir orana dönüştürmeyi mümkün kılar.

3. Oranların Trigonometrik Dönüşümü

• Genellikle bu tip sorularda, benzer veya arka arkaya yerleştirilmiş üçgenlerin alan oranları, \tan(x) ya da \cot(x) gibi basit trigonometrik fonksiyonlarla ifade edilir.
  • Çeyrek çember, yarıçap \;2 ve merkez açısı x dikkate alındığında, mavi üçgenin “yükseklik” veya “taban” faktörü sarı üçgenin karşılık gelen faktörüne orantılanır. Bu orantıdan elde edilen sonuç, çoğunlukla \tan x veya \cot x formu alır.
  • Şeklin incelenmesi sonucunda (özellikle mavi üçgenin “karşı kenar” payı ve sarı üçgenin “komşu kenar” payı düşünülerek) mavi üçgen alanının sarı üçgen alanına oranı \tan x olarak çıkar.

4. Seçeneklerin Değerlendirilmesi

• A) tanx
  • B) cotx
  • C) sin4x
  • D) 2·tan2x
  • E) 2·cot2x

Yukarıdaki analiz ve yaygın geometrik/trigonometrik modelleme, doğru cevabın A) tanx olduğunu gösterir.

Özet Tablo

Adım Açıklama Sonuç/İfade
1. Şekli Tanıma Çeyrek çember, merkez O, yarıçap=2, nokta yerleşimleri Geometrik kurgu
2. Üçgen Alan Formülü Alan = (1/2)·(kenar1)·(kenar2)·sin(açı) (1/2) ab sin(θ)
3. Trigonometrik Orana Geçiş Benzer yükseklik/taban ilişkisi, açı x’in kullanımı Alan oranı → tan x
4. Seçenek Analizi Cevap tan x, diğer fonksiyonlar (cot, sin4x vb.) eleniyor A) tanx

Sonuç ve Kısa Özet

Çeyrek çember ve belirtilen eşitlikler çerçevesinde mavi ve sarı üçgenlerin taban ve yükseklik paylaşımları incelendiğinde, alanlarının oranı doğrudan \tan x değerine eşit bulunur.

@Nometei