Soruyu anlamadım ve çozemedim

Bu soruyu nasıl çözeriz?

Bu soru, analitik geometri konusuyla ilgilidir. Gözetmen teknesi ( G(3,6) ) ve sahil güvenlik botu ( S(7,3) ) noktalarında bulunmaktadır. Bu iki noktadan geçen ve ( kx + 12 = 0 ) doğrusuna dik olan doğrunun eğimi ( k ) kaçtır, bunu bulmamız isteniyor.

Adım 1: İki Nokta Arasındaki Doğrunun Eğimi

Öncelikle, iki nokta arasındaki doğrunun eğimini bulmalıyız.
İki nokta arasındaki eğim formülü:

m = \frac{y_2 - y_1}{x_2 - x_1}

Burada ( G(3,6) ) ve ( S(7,3) ) noktaları verildiği için bu formülü uygulayalım:

• ( y_1 = 6 ), ( y_2 = 3 )
  • ( x_1 = 3 ), ( x_2 = 7 )

Bu değerleri yerleştirelim:

m = \frac{3 - 6}{7 - 3} = \frac{-3}{4}

Dolayısıyla, bu iki noktadan geçen doğrunun eğimi (-\frac{3}{4})'tür.

Adım 2: Dik Doğrunun Eğimi

Bir doğruya dik olan diğer doğrunun eğimi, o doğrunun eğiminin negatif tersidir. Yani ( m \times m_{\text{dik}} = -1 ) olacak şekilde bulunur.

Burada, ( m = -\frac{3}{4} ), bu oranı ters çevirip işaretini değiştirelim:

m_{\text{dik}} = \frac{4}{3}

Adım 3: kx + 12 = 0 Doğrusuna Dik Olarak Eğimi Bulmak

Verilen ( kx + 12 = 0 ) doğrusunu, ( y = mx + b ) formuna çevirmemiz gerekiyor. Ancak burada ( y ) yok, doğrudan eğimi belirleyebiliriz.

( kx + 12 = 0 ) doğru denkleminde ( x )'in katsayısı ( k )'dir. Bu doğrunun eğimi ( m = -k ) olur.

Biz bu doğrunun ( \frac{4}{3} ) eğimine sahip olmasını istiyoruz:

-k = \frac{4}{3}

Bu denklemi ( k ) için çözdüğümüzde:

k = -\frac{4}{3}

Sonuç

Dolayısıyla, iki nokta üzerinden geçen doğrunun verilmiş dik doğrusu daha uygun olan:

B) (-1) —> Bu konuda hata düzeltilmesi yapılmalıdır, doğru cevap ( -\frac{4}{3} )'tür.

Bu şekilde bu sorunun analitik geometri konularında doğru bir çözüm yapmış olduk. Eğer başka bir sorunuz olursa, size yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım!