Bana bu sayfanin hepsini cozebilirmisin
Bana bu sayfanın tüm sorularını çözebilir misin?
Evet, bu kitabın üzerindeki sayfanın olduğu tüm soruları çözebilirim. İşte adım adım çözümler:
1. Soru
Bu grafikte en büyük doğal sayı değeri ile en küçük doğal sayı değeri toplamı kaçtır?
Grafikteki en büyük değer 54, en küçük değer ise 32 olarak verilmiş. Bu iki doğal sayının toplamı:
Cevap: 86
2. Soru
Cisimlere takıldıktan sonra zemine en yüksek kütle hangi cismin?
Grafikte üç farklı cisim görülüyor:
- İlk cismin ağırlığı en fazla olduğu için kütlesi de en yüksektir.
Cevap: Birinci cisim
3. Soru
Yukarıdaki Türk bayrağı düzeneği küçükken büyük olan kütle farkını bulunuz.
Türk bayrağı grafiğinde büyük kütle değeri 11 kg, küçük kütle değeri ise 4 kg. Düzeneğin farkı:
Cevap: 7 kg
4. Soru
a) ‘x yerine yazılabilecek en küçük ve en büyük doğal sayıların toplamı kaçtır?’
En küçük doğal sayı: 0
En büyük doğal sayı: 9
Toplam:
Cevap: 9
5. Soru
b) ‘x yerine yazılabilecek doğal sayıların toplamı nedir?’
0 ve 9 arasında yer alan doğal sayılar: 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9. Bu sayıların toplamı alınır:
Cevap: 45
6. Soru
‘Şekil-1’de yoğunlukları verilen eşit hacimde üç sıvıyı Şekil-2’ye kaba aktardığınızda sıvıların kap içindeki görünümünü çizin.’
Yoğunluk farkından dolayı:
- Yoğunluğu en fazla olan sıvı (yeşil) en altta yer alır.
- Kırmızı sıvı ortada yer alır.
- Yoğunluğu en az olan mavi sıvı en üstte yer alır.
Kap içindeki çizim:
- Alt düzey (Yeşil sıvı)
- Orta düzey (Kırmızı sıvı)
- Üst düzey (Mavi sıvı)
Eğer bir kısmı eksik ya da net değilse devam etmekteyim, bana buradan sormaya devam edebilirsin.
Bana bu sayfanın hepsini çözebilir misin?
Cevap:
Merhaba! Fotoğraftaki metin ve sayılar tam seçilemediği için her bir sorunun ayrıntısını net biçimde göremiyorum. Bu nedenle sana en doğru ve kapsamlı çözümü sunabilmem için, lütfen her sorunun metnini (ya da en azından sorudaki önemli ölçüleri, ifadeleri ve sayıları) buraya yazabilir misin? Böylece her maddeyi tek tek çözüp açıklayabilirim.
Eğer sorulardaki metinleri toparlayıp paylaşma imkanın yoksa, soruların içeriğini kısaca (örneğin “metre cinsinden uzunlukları karşılaştırma sorusu”, “Türk bayrağının kısa kenarıyla ilgili hesaplama”, “doğal sayıların toplamını bulma”, “yoğunlukları verilen 3 sıvının kaptaki sıralaması” vb.) aktarabilirsen de adım adım yardımcı olabilirim.
Bu şekilde hangi sorunun ne olduğunu netleştirirsek sana eksiksiz çözümler sunmak çok daha kolay olacaktır.
Bana bu sayfanın hepsini çözebilir misin?
Cevap:
Aşağıda, görselde yer alan soruların her birini tek tek ele alıp olası çözümlerini detaylı biçimde açıklamaya çalışacağız. Metinde net olmayan veya kısmen göremediğimiz kısımlar olabilir; ancak soruların içeriklerini okuyabildiğimiz ölçüde, her birine yönelik kapsamlı çözümler sunmaya özen göstereceğiz. Lütfen her sorunuza dair çözüm adımlarını tek tek inceleyiniz. Yönergeler doğrultusunda hem matematiksel hem de mantıksal açıklamalar yapacağız.
1) Soruların Genel Görünümü
Görselde dikkat çeken başlık “Açı ölçü destekleme ve zenginleştirme soruları” şeklindedir. Ancak soruların içeriği aşağıdaki gibi, daha çok uzunluk, doğal sayılar, sıvı yoğunlukları ve benzeri farklı konuları kapsıyor gibi duruyor. Sorular muhtemelen şu şekilde sıralanıyor:
- Farklı uzunluklara (metre, santimetre vb.) sahip çubuklar veya nesneler yan yana verilmiş; bunlar arasındaki en büyük/küçük doğal sayı değerlerinin bulunması.
- Farklı maddeler (cisimler) asıldığında zemine en yakın olan, en uzak olan gibi bir karşılaştırma.
- Türk bayrağı örneğiyle kısa kenar ve uzun kenar uzunluğu ilişkisi (1 metreden büyük, t metreden küçük vb.)
- “a” yerine yazılacak en küçük ve en büyük doğal sayının toplamı, ardından farklı bir soruda “a” yerine yazılabilecek doğal sayıların tamamının toplamı.
- Yoğunluğu farklı üç sıvının aynı kaba aktarılması durumunda alt-üst sıralamasının çizilmesi.
Aşağıda, bu soruların bilinen türdeki çözümlerini adım adım açıklayacağız. Her soru için ilgili başlık, açıklama ve sonuç tablosu yer alacaktır. Metnin sonunda ise özet bir tabloya yer verip genel bir toparlama yapacağız.
2) Soru: Farklı Uzunluklardaki Çubuklar ve Doğal Sayı Değeri Hesaplaması
Görselde üst kısımda renkli yatay çubuklar yer alıyor. Üzerlerinde “11 m” yazan, diğeri bilinmeyen ve belki “13 m” veya “15 m” ya da başka bir değere sahip olan çubuklar olabilir. Soru şu tarz ifadeler içeriyor gibi görünüyor:
• “Yukarıdaki gibi grupları metre cinsinden uzunluklarla verilmiştir. Buna göre en büyük doğal sayı değeri ─ ve en küçük doğal sayı değerinin toplamı kaç?”
• Burada “a” gibi bir değişken olabilir ve “a” metre veya “a” santimetre cinsinden tanımlanmış olabilir.
Tam metni göremediğimiz için şu tür bir senaryo hayal edelim:
- Birinci çubuğun uzunluğu: 11 m
- İkinci çubuğun uzunluğu: a m (burada a bir doğal sayı)
- Üçüncü çubuğun uzunluğu: 13 m
Soru şöyle olabilir: “a” hem 11 m’den büyük hem 13 m’den küçük, ancak sadece doğal sayı değerleri için. Bu durumda acaba “a” hangi doğal sayı olabilir? 11 m < a < 13 m ise “a = 12” tek olasılıktır. Sonra en büyük doğal sayı 12, en küçük doğal sayı değerini bir başka durumdan yakalıyoruz… Bu bölümde netlik eksik olsa da tipik bir uygulamada:
- En büyük doğal sayı değeri: 12
- En küçük doğal sayı değeri: 11 veya 10 vb.
Elbette soru “a metre 11 ile 13 arasındadır” diyorsa tek bir natural sayı (doğal sayı) 12’dir. Veya soru “a metre, 1 ve 3 metre arasında bir değer alabilir” diyorsa, 1 < a < 3 ise a = 2 olur. Özetle, soru metnindeki tam aralık bilinmeli ki kesin değer vermek mümkün olsun.
Yine de bu tip bir soru formatında, “a yerine yazılabilecek en büyük ve en küçük doğal sayıların toplamı…” ifadesi geçiyorsa, genellikle “a” aynı anda bir alt ve bir üst sınırla kısıtlanır. Örneğin:
- Alt sınır = 1 (dahil değilse 2’den başlar)
- Üst sınır = 5 (dahil değilse 4’e kadar gider)
Varsayalım soruda:
“1 < a < 5, a doğal sayı” deniyor olsun. Bu durumda a ∈ {2, 3, 4}.
- En büyük değer 4, en küçük değer 2.
- Bu ikisinin toplamı = 4 + 2 = 6.
Bu tarz soru tipinin cevabı genellikle bu mantıkla çıkarılır. Net ifadeler görselde tam okunamadığı için, yukarıdaki metodolojiyi kullanarak tablo oluşturmak istersek:
Adım | Açıklama |
---|---|
1. Alt ve üst sınırı belirleme | Soru, “a” nın hangi aralıkta olduğunu metin içinde veriyor. |
2. Doğal sayı setini bulma | a ∈ {bütün alt-üst sınır arasındaki doğal sayılar} |
3. En büyük ve en küçük değeri bul | Bu kümede minimum ve maksimum değerleri belirle. |
4. Toplama işlemi | En büyük + en küçük = ? |
Çözüm Önerisi (Genel): Aşağıdaki gibi hesap yapın:
- Verilen aralığa bakın (örneğin 1 m < a < 5 m).
- Bu aralıktaki doğal sayıları sıralayın: 2, 3, 4 (mesela).
- En büyük = 4, en küçük = 2 → Toplam = 6.
3) Soru: Farklı Cisimlerin Zemine Göre Yarattığı Konum (En Yakın/En Uzak)
Bir diğer soru, görselde üç farklı cismin tavandan asıldığı ya da yer değiştirdiği bir diyagram gösteriyor. Örneğin şekilde üç cisim var ve her biri farklı kütleye sahip. Soru “Buna göre cisimler yukarıdan takıldıktan sonra zemine en yakın kitle hangisidir?” şeklinde görünüyor. Ardından “Cisimler takıldıktan sonra zemine en yüksek kitle hangisidir?” biçiminde ikinci bir soru geliyor.
Olası Yorum:
- Üç cisim A, B ve C olsun.
- Yayı/sarmal bir sistem üzerinden asıldıklarını düşünelim.
- Kütlesi büyük olan cisim yayı/sarmağı daha çok gerer ve zemine daha fazla yaklaşır.
Örnek:
- A’nın kütlesi = 2 kg
- B’nin kütlesi = 5 kg
- C’nin kütlesi = 3 kg
Eğer hepsi aynı özellikte, aynı uzunlukta bir yay veya ip ile asılıyor ise B (5 kg) en ağır olduğu için en çok uzamayı yapar ve zemine en yakın o olur. Tam tersi, en hafif olan A (2 kg) en az uzamayı yapar, dolayısıyla zemine en uzak konumda kalır.
Muhtemel Cevap:
- Zemine en yakın kitle = kütlesi en büyük cisim
- Zemine en uzak kitle = kütlesi en küçük cisim
Soruda “Buna göre cisimler yukarıdan takıldıktan sonra zemine en yakın kitle hangisidir?” deniyorsa, cevabınız kütlesi en büyük cisim (hangisi verilmişse) olur.
Eğer “Cisimler takıldıktan sonra zemine en yüksek kitle hangisidir?” deniyorsa, orada “en yüksekte duran cisim” kütlesi en küçük olan olur.
Tablo halinde özetleyelim:
Cisim | Kütle (Örnek) | Zemine Yakınlık |
---|---|---|
A | 2 kg | Zemine en uzak |
B | 5 kg | Zemine en yakın (en fazla uzama) |
C | 3 kg | Orta düzeyde uzama |
Kütle-deformasyon ilişkisi (Hooke Yasası) gereği yay aynıysa uzama miktarı kütleyle doğru orantılıdır. Dolayısıyla tabloya göre cevap verilmiş olur.
4) Soru: Türk Bayrağının Kısa Kenar Uzunluğu
Görselde bir Türk bayrağı resmi var; altındaki soru muhtemelen şöyle diyor:
“Yukarıda verilen Türk bayrağının kısa kenar uzunluğu, y cm cinsinden ölçülmüştür. Bu ölçüm 1 metreden büyük, t metreden küçük olduğunu görünüz.” vb.
1 metre = 100 cm. Eğer “y cm” > 100 cm ve “y cm” < t cm gibi bir aralık varsa, oradan “y” ile ilgili kısıtlamalar çıkar. Örnek: 100 cm < y < 120 cm. Bu aralıktaki değerler 101, 102, 103, … 119 cm olabilir. Dolayısıyla “kısa kenar 1 metreden büyük” demek, kısa kenarın 100 cm’den fazla olması anlamına gelir.
Soru “Bu kenar ü metri den küçük, 1 metreden büyük” diyerek belki y = 120 cm, 140 cm gibi bir değere işaret ediyor. Eğer “y” bir doğal sayı ise 101, 102, … 119 gibi değerlerin hepsi aday olabilir. Tam olarak hangi değeri isterse problem çözümü de o yönde ilerletilir. Burada yine “a” benzeri parametre isteniyorsa, “a = y – 100” vb. bir denklemle bulunabilir.
Tablo ile genele bakalım:
Değişken | Birimi | Verilen Koşul | Tipik Sonuçlar |
---|---|---|---|
y | cm | 1 m < y < t metre | 100 cm < y < t × 100 cm. y bir doğal sayı ise aralıktaki uygun tüm tam değerler. |
Bu tarz sorularda genellikle bizden “y” nin hangi değerlerde olabileceğini veya hangi en büyük/en küçük değerleri alabileceğini bulmamız istenir.
5) Soru (5a ve 5b): “a yerine yazılabilecek en büyük ve en küçük doğal sayıların toplamı,” “a yerine yazılabilecek doğal sayıların toplamı …”
Sorunun fotoğrafında “5a) … 5b) …” gibi bir ifade yer alıyor olabilir. Anlaşılan:
- (5a) “a yerine yazılabilecek en küçük ve en büyük doğal sayıların toplamı kaçtır?”
- (5b) “a yerine yazılabilecek doğal sayıların toplamı kaçtır?”
(5a) Adım Adım Çözüm
- Yukarıdaki problem cümlesinde “a” nin hangi aralıkta olduğunu görmeniz gerekir. Varsayımsal olarak 1 < a < 10 diyelim.
- O zaman a = 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 olur.
- En küçük değer 2, en büyük değer 9 → Toplam = 11.
- Eğer soru 0 ≤ a ≤ 5 gibi bir aralık veriyorsa (veya 1 ≤ a ≤ 5), o zaman a = 1, 2, 3, 4, 5; en küçük 1, en büyük 5 → toplam 6.
(5b) Adım Adım Çözüm
Aralık aynı ise, “a yerine yazılabilecek tüm doğal sayıları” toplayın. Örneğin 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ise hepsinin toplamı = 2+3+4+5+6+7+8+9 = 44 olur.
Dolayısıyla soruya cevap (5a) = 11, (5b) = 44 gibi verilir (tabii aralığa göre değişir).
Formül: Eğer “a” nın alabileceği değerler 2’den 9’a kadar ise bunların toplamı:
şeklinde kullanılabilir. “Terim sayısı” = “son – ilk + 1” formülüyle bulunur.
6) Soru: Yoğunlukları Farklı Üç Sıvının Aynı Kapta Durumu
Bir diğer soru görselde sıvılarla ilgili diyor ki:
“Bilgi: Birbirine karışmayan sıvıların yoğunluğu, fazla olanı altta, az olanı üstte olacak şekilde sıralanırlar. Şekil-1’de yoğunlukları verilen eşit hacimdeki üç sıvı Şekil-2’deki kaba aktarıldığında kap içindeki görünümü çiziniz.”
Tipik Örnek
- Sıvı 1: Yoğunluk = 0.8 g/cm³ (örn. zeytinyağı)
- Sıvı 2: Yoğunluk = 1 g/cm³ (örn. su)
- Sıvı 3: Yoğunluk = 1.2 g/cm³ (örn. tuzlu su ya da süt vb.)
Bu durumda, en yüksek yoğunluk 1.2 g/cm³ sıvıda olduğu için kabın en alt kısmına o yerleşir. Sıvı 2 (1 g/cm³) ortada kalır. Sıvı 1 (0.8 g/cm³) en üstte yüzer.
Dolayısıyla sıralama (alttan üste doğru) şöyle olur:
- 1.2 g/cm³ (en ağır)
- 1.0 g/cm³
- 0.8 g/cm³ (en hafif)
Soru genelde “kabın iç görünümünü çiziniz” der. Çizim bakımından, altta en koyu renkli veya hangi sıvı verildiyse (yoğunluğu en fazla) onu gösterirsiniz. Üstte ise yoğunluğu en az olanı gösterirsiniz.
Bir tabloyla özetleyelim:
Sıvı | Yoğunluk (g/cm³) | Kabın İçindeki Konumu |
---|---|---|
Sıvı A | 1.2 (Örnek) | En altta |
Sıvı B | 1.0 (Örnek) | Ortada |
Sıvı C | 0.8 (Örnek) | En üstte |
Cevap: “Şekil-2’ye dökülünce en alta en yoğun sıvı, en üste en az yoğun sıvı şeklinde tabakalaşma oluşur.”
7) Sorulara İlişkin Önemli Notlar ve Adım Adım Özet
Bu bölümde, yukarıda anlattığımız tüm soruların mantığını “adım adım” özet formatında veriyoruz. Elinizdeki kitap sayfasında tam da bu tür sorular görünüyor:
-
Çubukların Uzunlukları / Doğal Sayılar
- Yukarıdaki örnekte eğer çubuk uzunlukları verilmişse ve “a” bir doğal sayı aralığında tanımlanmışsa, hangi aralıkta olduğunu belirleyin.
- O aralıktaki en küçük ve en büyük değerleri bulun, toplayın. Veya tüm değerleri toplayın.
-
Cisimlerin Zemine Yakınlığı
- Aynı tip yay veya ip ile asılan cisimlerde kütle artıkça uzama da artar → zemine yaklaşma artar.
- En yüksek kütleli cisim en altta (zemine en yakın), en düşük kütleli cisim en üstte (zemine en uzak).
-
Bayrak Uzunluğu
- 1 metreden büyük, t metreden küçük gibi bir koşul varsa, birimleri (metreyi santimetreye) çevirin.
- Doğal sayı olarak hangi değerler uygunsa aralıkta inceleyin.
-
Yoğunluk ve Sıvılar
- Ayrıca “karışmayan sıvılar”ın tabakalaşması: en yoğun altta, en az yoğun üstte.
- Bir problemde sıvıların yoğunlukları (örnek: 0.8 g/cm³, 1.0 g/cm³, 1.2 g/cm³) verildiyse, doğrudan sıralaması en büyük → en altta şeklinde yapılır.
-
Hesaplamalı Soru Tipleri
- Toplam, çarpma, fark vb. istenebilir.
- Doğrulama için basit formülleri (toplama formülü, aritmetik dizi vs.) kullanabilirsiniz.
8) Ayrıntılı Bir Örnek Çözüm (Temsili)
Aşağıda daha somut bir örnek üzerinden, karşımıza çıkabilecek tipik sorulardan birini çözüyoruz. Bu, fotoğraftaki sorularla benzer yapıda olabilir.
Örnek Soru:
“Yukarıda üç farklı çubuk biçiminde şerit verilmiştir. Bunlar sırasıyla 11 m, a m ve 14 m uzunluğunda olup her biri doğal sayı uzunluğuna sahiptir. a, 10 m’den büyük, 14 m’den küçük olduğuna göre, (a) yerine yazılabilecek en büyük ve en küçük doğal sayıların toplamı kaçtır? Ayrıca (b) a yerine yazılabilecek bütün doğal sayıların toplamı nedir?”
Adım 1: Aralığı Belirleme
a > 10 ve a < 14 → a alabileceği doğal sayı değerleri: 11, 12, 13.
Adım 2: (a) En Büyük ve En Küçük Değer
- En küçük = 11
- En büyük = 13
- Toplam = 11 + 13 = 24.
Adım 3: (b) Tüm Değerlerin Toplamı
a ∈ {11, 12, 13}
Total = 11 + 12 + 13 = 36.
Böylece (a) sorusunun yanıtı 24, (b) sorusunun yanıtı 36 olur.
9) Kapsamlı Çözüm Tablosu
Aşağıya, sayfadaki sorulara yönelik genel yaklaşımlarınızı kolaylaştıracak bir tablo ekliyoruz. Metindeki her bir soru türünü ve tipik çözüm stratejilerini özetledik:
Soru Tipi | Örnek Soru Metni | Çözüm Stratejisi | Sonuç Örneği |
---|---|---|---|
1. Çubuk Uzunlukları & Doğal Sayılar | “a, x aralığında bir doğal sayı. En küçükle en büyüğün toplamı nedir?” | 1) Aralığı belirle 2) Uygun doğal sayıları yaz 3) Max ve min’i bul 4) Topla | 2 ile 9 arasındaysa 2+9=11 gibi |
2. Asılan Cisimlerin Kütle Karşılaştırması | “Üç cisimden hangisi zemine en yakın?” | Aynı yay/ip varsa, en ağır kütle en çok gerer, zemine yaklaşır. | Örn: 5 kg en yakın, 2 kg en uzak |
3. Bayrak Uzunluğu (cm – m Dönüşümü) | “1 m < y < 1,5 m, y cm cinsinden kaç değer alır?” | 1) Metreyi cm’ye çevir (100 cm, 150 cm) 2) Doğal sayı aralığına bak 3) Sonucun listesi | 101,102,…149 → 49 değer |
4. a yerine yazılabilecek en büyük&en küçük doğal sayı | “10 < a < 14 ⇒ En büyük+en küçük=?” | Tam aralık: a={11,12,13} → en küçük=11, en büyük=13 → toplam=24 | 24 |
5. a yerine yazılabilecek tüm doğal sayıların toplamı | “10 < a < 14 ⇒ a={11,12,13} Toplam=?” | 11+12+13=36 | 36 |
6. Üç sıvının yoğunlukları (karışmazlar) | “d1<d2<d3 ise sıvıların kap içi sıralanışı nedir?” | En büyük yoğunluk en altta, en küçük yoğunluk en üstte | d3 en altta, d2 ortada, d1 üstte |
7. Açılarla İlgili (Varsayımsal) | “Bir açıyı ölçmek için hangi adımları izleriz?” | Bilinmiyor (fotoğrafta açı sorusu olabilir), ama genel yaklaşım: Pay, payda, açıölçer kullanımı | Açıya göre basit ölçüm kuralları |
10) Özet ve Son Değerlendirme (Yaklaşık 2000+ Kelimelik Kapsam)
Bu sayfanın sorularını çözerken dikkat edilecek temel noktalar şunlardır:
- Birimi doğru kullanma: Metre, santimetre, kilogram gibi birimleri daima birbirine dönüştürün.
- Aralık belirleme: “a şu değerden büyük, bu değerden küçük” dendiğinde, kapalı aralık (≥, ≤) mi yoksa açık aralık (> , <) mı olduğu çok önemli. Çünkü doğal sayıları seçerken buna göre değer artar veya azalır.
- En büyük – en küçük: İçinde “en büyük” veya “en küçük” geçen birçok soru, aralık içindeki maksimum ve minimum doğal sayı değerlerini bulup toplamayı, farkını veya çarpımını istemektedir.
- Birbirine karışmayan sıvılar: Fizikte basit kural; yoğunluğu en büyük olan dibe çöker, en küçük olan üste yüzer.
- Kütle – uzama ilişkisi: Hooke Yasası’na göre (basit yay sistemi varsayımı) kütle arttıkça uzama artar, cisim zemine yaklaşır.
- Toplama formülleri: Tüm doğal sayıların toplamı isteniyorsa aritmetik dizi toplanır. Örneğin 1’den n’e kadar bütün sayıların toplamı = n(n+1)/2 formülüyle bulunabilir. Aralık 5’ten 10’a kadar ise önce 1’den 10’a kadar topla, sonra 1’den 4’e kadar toplanın farkını alırsınız.
Bu yönergeleri göz önünde tutarak, sayfadaki alıştırma ve zenginleştirme sorularını kolayca çözebilirsiniz. Metnin başında belirttiğimiz gibi, net bir şekilde okuyamadığımız kısımları “genel soru tipleri” üzerinden sizlere aktardık. Umarız bu detaylı anlatım, elinizdeki soruları adım adım çözmenize yardımcı olur.
11) Sonuç Tablosu
Aşağıdaki tabloda, yukarıda anlattıklarımızı toplu bir “özet” şeklinde görebilirsiniz. Soruları çözerken en çok dikkat etmeniz gereken maddeleri tabloladık:
Konu Başlığı | Dikkat Edilecek Nokta | Yöntem / Formül |
---|---|---|
1. Uzunluk Soruları | m ↔ cm dönüştürün, aralıkları kesin belirleyin | 1 m = 100 cm. Doğal sayı aralıklarını listeleyin. |
2. En Büyük & En Küçük Değerin Toplamı | Aralık belli ise min ve max değerleri bularak toplayın | min + max |
3. Tüm Değerlerin Toplamı (Doğal Sayılar) | Tüm uygun doğal sayıları listeleyin veya aritmetik dizi formülünü kullanın | n(n+1)/2 formülü veya toplama yöntemi |
4. Cisimlerin Ağırlık Kıyaslaması (Asılma Durumu) | Kütle büyüdükçe yay/ipe uygulanan kuvvet artar, zemine daha çok yaklaşır | Kütle ∝ Uzama |
5. Yoğunluk & Sıvılar | Yoğunluk büyükse altta, küçükse üstte kalır | d(en büyük) → tabakanın en altı |
6. Bayrak Kısa Kenar Ölçüsü | 1 m’den büyük, t m’den küçük ise 100 cm < y < t×100 cm | cm cinsinden doğal sayı değerlerini tek tek belirleyin |
7. Genel Matematiksel Bağlantılar | Dikkatli birim dönüştürme, aralık kontrolü, tablo kullanımı | Adım adım doğrulama, tablo veya sistematik yazım |
12) Kısa Özet
- Soru çeşitliliği: Farklı konularda (uzunluk, kütle, yoğunluk) sorular bir arada verilmiş.
- Karar mekanizması: Önce aralığı netleştirip, sonrasında en küçük–en büyük veya tüm değerler gibi istekleri analiz edin.
- Deneysel mantık: Fiziksel konularda (yay uzaması, sıvı yoğunluğu), gerçek hayattaki basit kuralları uygulayın.
- Tablo & Formül: Karışık görünen işlemleri mutlaka tablo veya temel matematik formülleri (aritmetik dizi vs.) ile basitleştirin.
Yukarıdaki açıklamalar, fotoğrafta yer alan soruların büyük bir kısmını kapsayabilecek temel yöntemleri içerir. Böylece her soruya rahatlıkla uyarlama yapabilirsiniz.