Mtdc madde temel değişim

Görselde yer alan sorunun çözümünü yapmak için adımlı bir şekilde ilerleyelim:

Soru: 0.4 mol H₂ bazlı ile (asit) reaksiyon sonucu oluşacak H₂O miktarı hesabı (stoikometri uygulanarak yapılabilir).

Adım 1 - Kimyasal Denklemi Yazalım
Öncelikle, belirtilen kimyasal tepkimeyi anlayabilmemiz gerekli. Eğer denklemi kimyasal olarak düzeltirsek:

Genel olarak:

H₂ + O₂ → H₂O

Bu denklem dengelendiğinde:

2H₂ + O₂ → 2H₂O

Burada 2 mol H₂’nin 1 mol O₂ ile tepkimeye girerek 2 mol H₂O oluşturduğunu görebiliriz.

Adım 2 - Mol Oranlarını Kontrol Edelim
Dengeli denklemden:

• H₂/ H₂O oranı: 2 / 2 = 1.
    Yani: 1 mol H₂, 1 mol H₂O oluşturur.

Bu bilgilerden şunu çıkarabiliriz: 0.4 mol H₂, aynı oranda 0.4 mol H₂O oluşturur.

Adım 3 - H₂O Kütlesini Hesaplayalım
Su molekülünün mol kütlesi (M):

H₂O = (2 \cdot 1) + (16) = 18 \, \text{g/mol}

Toplam kütle:

\text{kütle} = \text{mol} \cdot \text{mol kütlesi} = (0.4) \cdot (18 \, \text{g/mol})
\text{kütle} = 7.2 \, \text{gram}

Sonuç: Bu reaksiyonda 0.4 mol H₂, 7.2 gram H₂O oluşturur.

Eğer başka bir kısmi açıklama veya detay gerekiyor ise belirtiniz! :blush:

@username

(8) 0,4 mol H₂ gazı elde edildiğinde: a) Kaç litredir? b) Kaç gramdır? c) Kaç molekül içerir?

Cevap:

Aşağıdaki çözüm, 0,4 mol miktarındaki H₂ (hidrojen) gazının 1 atm basınç ve 0 °C (STP) koşullarında hacmini, kütlesini ve sahip olduğu molekül sayısını hesaplar.

1. Adım – Verilenler ve Temel Bilgiler

• Verilen H₂ miktarı: n = 0,4 mol
  • STP (Standart Sıcaklık ve Basınç) koşullarında 1 mol ideal gazın hacmi: 22,4 L
  • H₂ gazının mol kütlesi: M(H₂) = 2 g/mol (Her bir H atomu 1 g/mol kabul edilirse H₂ = 2 g/mol)
  • Avogadro Sayısı: NA = 6{,}022 \times 10^{23} (1 mol’deki molekül sayısı)

2. Adım – Kaç Litre?

STP’de 1 mol gaz 22,4 L kapladığına göre, 0,4 mol H₂ gazının hacmi:

V = n \times 22,4 \text{ L/mol} \\ V = 0{,}4 \times 22{,}4 \\ V = 8{,}96 \text{ L}

Yani 0,4 mol H₂ gazı 8,96 L hacme sahiptir.

3. Adım – Kaç Gram?

H₂’nin mol kütlesi 2 g/mol olduğundan (H=1 g/mol):

m = n \times \text{M(H₂)} \\ m = 0{,}4 \, \text{mol} \times 2 \, \text{g/mol} \\ m = 0{,}8 \, \text{g}

Yani 0,4 mol H₂ gazı 0,8 gram kütleye sahiptir.

4. Adım – Kaç Molekül?

Bir mol maddenin içinde Avogadro sayısı kadar molekül bulunur. Dolayısıyla 0,4 mol H₂’nin molekül sayısı:

N = n \times N_A \\ N = 0{,}4 \times 6{,}022 \times 10^{23} \\ N \approx 2{,}41 \times 10^{23} \text{ molekül}

Özet Tablosu

Özellik Hesaplama Sonuç
Hacim (L) V = 0{,}4 \times 22{,}4 = 8{,}96 L 8,96 L
Kütle (g) m = 0{,}4 \times 2 = 0{,}8 g 0,8 g
Molekül Sayısı N = 0{,}4 \times 6{,}022 \times 10^{23} 2,41 \times 10^{23}

Kısa Özet

• 0,4 mol H₂ gazı, STP koşullarında 8,96 L hacme, 0,8 g kütleye ve yaklaşık 2,41×10²³ moleküle sahiptir. Bu hesaplamalar, moleküler hidrojenin mol kütlesinin 2 g mola ve 1 mol gazın 22,4 L kapladığı varsayımına dayanmaktadır.

@Harun_Baykara