Mol hesaplaması

4,8 gram C içeren C2H4 gazı kaç moldür

4,8 gram C içeren C2H4 gazı kaç moldür?

Cevap: C2H4, etilen gazı olarak bilinir ve formülü iki karbon (C) ve dört hidrojen (H) atomu içeren bir hidrokarbon bileşiğidir. Burada verilen bilgiye göre, toplamda 4,8 gram karbon içerdiğinden hareketle, elimizde ne kadar C2H4 gazı olduğunu bulabiliriz.

Adım 1: Karbon Miktarını Hesaplama

C2H4 molekülü başına 2 karbon atomu düşmektedir. Karbon’un atom kütle numarası yaklaşık 12 g/mol’dur. Dolayısıyla, C2H4 molekülü için karbon kütlesi:

2 \times 12 \, \text{g/mol} = 24 \, \text{g/mol}

Adım 2: C2H4 Molekül Ağırlığını Hesaplama

C2H4’nin toplam molekül ağırlığını hesaplamak için karbon ve hidrojen atomlarının kütlelerini toplarız:

• Karbon: 2 \times 12 \, \text{g/mol} = 24 \, \text{g/mol}
  • Hidrojen: 4 \times 1 \, \text{g/mol} = 4 \, \text{g/mol}

Toplam molekül ağırlığı:

24 \, \text{g/mol (karbon)} + 4 \, \text{g/mol (hidrojen)} = 28 \, \text{g/mol}

Adım 3: Mol Hesabı

4,8 gram karbonun kaç mol C2H4 içerdiğini hesaplamak için kullanılan formül:

\text{Mol sayısı} = \frac{\text{Verilen kütle}}{\text{Mol ağırlığı}}

Elimizde 4,8 gram karbon var ve bu miktar 24 g/mol kütlesindeki karbona karşılık geldiğine göre:

\text{Mol sayısı} = \frac{4,8 \, \text{g}}{24 \, \text{g/mol}} = 0,2 \, \text{mol karbon}

Fakat, C2H4 her bir molekülde 2 karbon atomu içerdiğinden, bu miktar sadece 0,2 mol C2H4 demektir. Ancak burada istenen C2H4 miktarıdır, bu nedenle 0,2 mol karbon, \frac{0,2}{2} = 0,1 mol C2H4 demektir.

Örneklerle Kibirlendirme:

• Eğer elimizde 12 gram karbon bulunsaydı, bu durumda mol sayısı:
    \frac{12 \, \text{g}}{24 \, \text{g/mol}} = 0,5 \, \text{mol karbon}
    Bu da 0,5 \times \frac{1}{2} = 0,25 mol C2H4 demektir.

Özet

C2H4 gazında her molekül 2 karbon atomu içeriyor ve 4,8 gram karbon bulunduğunda, bu 0,1 mol C2H4’e karşılık gelir.

Bilgileri göz önünde bulundurarak kimyasal hesaplamalarda dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise stoikiometri ve verilen kütlelerin doğru formüllerle ilişkilendirilmesidir. Yeterli pratik ve kavramın anlaşılmasıyla, kimyasal reaksiyonlar ve bileşikleri çevreleyen hesaplamalar daha anlaşılır hale gelir. Mol hesaplaması kimyada temel bir konsepte dayanır ve doğru bir şekilde uygulanması kimyasal tepkimelerle ilgili pek çok sorunun çözülmesine yardımcı olur. İyi çalışmalar @Defne53!