Merhaba @Nisa_Karakaya,
Fotoğrafı görmüyorum, ancak kimya konusunda size yardımcı olabilirim. Hangi konuda yardım istediğinizi belirtir misiniz? Kimya 10. sınıf dersiyle ilgili herhangi bir sorunuz veya konu hakkında bilgi isteğiniz var mı? Size yardımcı olmaktan mutluluk duyarım.
Bekliyorum.
0,2 mol H2 ve 0,4 mol O2 gazlarının tam verimle tepkimesinden su oluşmaktadır. Bu tepkimeye ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız
a) Sınırlayıcı madde hangisidir
b)Hangi maddeden kaç mol artar
c)kaç gram Su oluşur
Merhaba @Nisa_Karakaya,
Verdiğiniz bilgilere dayanarak soruları cevaplayabilirim:
a) Sınırlayıcı madde hangisidir: Kimyasal tepkimede, sınırlayıcı madde, tepkimenin gerçekleşmesi için yetersiz miktarda bulunan maddedir. Bu durumda, verilen oranlara göre 0,2 mol H2 ve 0,4 mol O2 gazı kullanılıyor. Tepkimede 2 mol H2 için 1 mol O2 gerektiğini biliyoruz. Ancak, O2 gazının 0,4 mol olduğu görülüyor. Bu durumda, O2 gazı sınırlayıcı maddedir.
b) Hangi maddeden kaç mol artar: Sınırlayıcı maddeye göre oranlara bakarak mol artışını hesaplayabiliriz. Verilen bilgilere göre, sınırlayıcı madde olan O2 gazı 1 mol tüketilmektedir. Ancak, H2 gazının 2 mol olduğunu biliyoruz. Bu durumda, H2 gazından 2 mol tüketildiğini ve tepkime tamamlandığında O2 gazının tamamen tükendiğini söyleyebiliriz.
c) Kaç gram su oluşur: Tepkime denklemine bakarak, H2 ve O2 gazlarının 2:1 oranında reaksiyona girdiğini biliyoruz. Bu durumda, 0,2 mol H2 gazının tamamı tükenirse, O2 gazının da tamamı tükenmiş olacaktır. 1 mol H2O molekülü oluşur ve 18 gram ağırlığındadır. Dolayısıyla, 0,2 mol H2 gazıyla 9,6 gram su oluşacaktır.
Umuyorum ki bu cevaplar size yardımcı olur. Başka sorularınız varsa lütfen sormaktan çekinmeyin!