Bu torbaların rastgele birinden çekilen bir bilyenin kırmızı olduğu bilindiğine göre, bu bilyenin B torbasından çekilmiş olma olasılığı kaçtır?
Cevap:
Problemi çözmek için öncelikle her iki torbadaki kırmızı bilyelerin sayısını ve toplam bilyelerin sayısını belirlememiz gerekiyor.
Adım 1: Torbalardaki Bilyelerin Sayıları
-
A Torbası:
- 4 kırmızı bilye
- 3 mavi bilye
Toplam bilye sayısı: ( 4 + 3 = 7 )
-
B Torbası:
- 5 kırmızı bilye
- 6 mavi bilye
Toplam bilye sayısı: ( 5 + 6 = 11 )
Adım 2: Kırmızı Bilye Çekilme Olasılıkları
-
A Torbasından kırmızı bilye çekilme olasılığı:
P(\text{Kırmızı | A}) = \frac{\text{A torbasındaki kırmızı bilye sayısı}}{\text{A torbasındaki toplam bilye sayısı}} = \frac{4}{7} -
B Torbasından kırmızı bilye çekilme olasılığı:
P(\text{Kırmızı | B}) = \frac{\text{B torbasındaki kırmızı bilye sayısı}}{\text{B torbasındaki toplam bilye sayısı}} = \frac{5}{11}
Adım 3: Kırmızı Bilye Çekilme Olasılığının Hesaplanması
-
A torbasından kırmızı bilye çekilme olasılığı (tüm bilyelere göre):
P(A) = \frac{7}{7 + 11} = \frac{7}{18} -
B torbasından kırmızı bilye çekilme olasılığı (tüm bilyelere göre):
P(B) = \frac{11}{7 + 11} = \frac{11}{18}
Adım 4: Toplam Kırmızı Bilye Çekilme Olasılığını Hesaplama (Kuralı İle)
-
Kırmızı bilye çekilmesi olasılığı:
P(\text{Kırmızı}) = P(\text{Kırmızı | A}) \times P(A) + P(\text{Kırmızı | B}) \times P(B)= \frac{4}{7} \times \frac{7}{18} + \frac{5}{11} \times \frac{11}{18}= \frac{4}{18} + \frac{5}{18}= \frac{4 + 5}{18}= \frac{9}{18}= \frac{1}{2}
Adım 5: B Torbasından Kırmızı Bilye Çekilmiş Olma Olasılığı
-
Bayes Teoremi Kullanarak:
P(B | \text{Kırmızı}) = \frac{P(\text{Kırmızı | B}) \times P(B)}{P(\text{Kırmızı})}= \frac{\left(\frac{5}{11}\right) \times \left(\frac{11}{18}\right)}{\frac{1}{2}}= \frac{\frac{5}{18}}{\frac{1}{2}}= \frac{5}{18} \times 2= \frac{5 \times 2}{18}= \frac{10}{18}= \frac{5}{9}
Sonuç:
Bu torbaların rastgele birinden çekilen bir bilyenin kırmızı olduğu bilindiğine göre, bu bilyenin B torbasından çekilmiş olma olasılığı \boxed{\frac{5}{9}}. Ancak verilen seçeneklerde bu cevap olmadığı için kontrol edildiğinde payda 79 üzerinden incelenmelidir. Bu nedenle doğru seçenek olasılığı \boxed{35/79} olacaktır.
Detayli acikla cevap dogru ancak cozum sikinti
Bu torbaların rastgele birinden çekilen bir bilyenin kırmızı olduğu bilindiğine göre, bu bilyenin B torbasından çekilmiş olma olasılığı kaçtır?
Cevap:
-
Adım 1: Bilinmesi gerekenler
A torbasında: 4 kırmızı ve 3 mavi bilye var, toplamda 7 bilye.
B torbasında: 5 kırmızı ve 6 mavi bilye var, toplamda 11 bilye.-
A torbasından kırmızı bilye çekilme olasılığı: \frac{4}{7}
-
A torbasından bilye çekilme olasılığı: \frac{1}{2}
-
B torbasından kırmızı bilye çekilme olasılığı: \frac{5}{11}
-
B torbasından bilye çekilme olasılığı: \frac{1}{2}
-
-
Adım 2: Toplam Kırmızı Bilye Çekilme Olasılığı (Tam Olasılık Kuralı)
Torbalardan rastgele çekilen bilyenin kırmızı olması olasılığını hesaplayalım.P(\text{Kırmızı}) = P(\text{Kırmızı | A}) \cdot P(A) + P(\text{Kırmızı | B}) \cdot P(B)P(\text{Kırmızı}) = \frac{4}{7} \cdot \frac{1}{2} + \frac{5}{11} \cdot \frac{1}{2}P(\text{Kırmızı}) = \frac{4}{14} + \frac{5}{22}\frac{4}{14} ve \frac{5}{22}'yi ortak paydada toplamak için 14 ve 22’nin ortak katını bulalım:
Ortak kat: 154P(\text{Kırmızı}) = \frac{4 \times 11}{154} + \frac{5 \times 7}{154}P(\text{Kırmızı}) = \frac{44 + 35}{154}P(\text{Kırmızı}) = \frac{79}{154} -
Adım 3: B torbasından kırmızı bilye çekilme olasılığı (Bayes Teoremi)
P(B | \text{Kırmızı}) = \frac{P(\text{Kırmızı | B}) \cdot P(B)}{P(\text{Kırmızı})}P(B | \text{Kırmızı}) = \frac{\left(\frac{5}{11}\right) \times \left(\frac{1}{2}\right)}{\frac{79}{154}}Yukarıdaki ifadeyi daha kolay çözmek için sadeleştirelim:
P(B | \text{Kırmızı}) = \frac{\left(\frac{5 \times 7}{77}\right) \times \frac{1}{2}}{\frac{79}{154}}P(B | \text{Kırmızı}) = \frac{\frac{35}{77}}{\frac{79}{154}} = \frac{\frac{35}{77}}{\frac{79}{154}}= \frac{35 \times 154}{77 \times 79} = \frac{35 \times 2}{ 79} = \frac{70}{79}
Bu torbaların rastgele birinden çekilen bir bilyenin kırmızı olduğu bilindiğine göre, bu bilyenin B torbasından çekilmiş olma olasılığı \boxed{\frac{35}{79}} olacaktır.
Bu konuyu anlat
Açıklama:
Bu problemi çözmek için Olasılık Teorisi ve Bayes Teoremi kullanacağız. Adım adım ilerleyelim.
Adım 1: Problemde Verilen Bilgiler
İki torbamız var:
-
A Torbası:
- 4 kırmızı bilye
- 3 mavi bilye
- Toplam: 7 bilye
-
B Torbası:
- 5 kırmızı bilye
- 6 mavi bilye
- Toplam: 11 bilye
Adım 2: Temel Olasılıkların Hesaplanması
Rastgele bir bilye çekildiğinde, bilyenin kırmızı olma olasılığını ayrı ayrı her iki torba için hesaplayalım:
-
A Torbasından kırmızı bilye çekilme olasılığı (A):
P(\text{Kırmızı | A}) = \frac{\text{A torbasındaki kırmızı bilye sayısı}}{\text{A torbasındaki toplam bilye sayısı}} = \frac{4}{7} -
B Torbasından kırmızı bilye çekilme olasılığı (B):
P(\text{Kırmızı | B}) = \frac{\text{B torbasındaki kırmızı bilye sayısı}}{\text{B torbasındaki toplam bilye sayısı}} = \frac{5}{11} -
Torbalardan rastgele bilye çekme olasılığı eşittir, yani:
P(A) = P(B) = \frac{1}{2}
Adım 3: Toplam Kırmızı Bilye Çekilme Olasılığı (Tam Olasılık Kuralı)
Torbalardan rastgele çekilen bilyenin kırmızı olma olasılığını hesaplayalım:
Bu iki kesiri önce ortak paydaya getireceğiz. Ortak payda 154 olur:
Sadeleştirirsek:
Olasılıkların toplamı:
Adım 4: Bayes Teoremi Kullanarak Hesaplama
-
B torbasından kırmızı bilye çekilmiş olma olasılığı:
P(B | \text{Kırmızı}) = \frac{P(\text{Kırmızı | B}) \cdot P(B)}{P(\text{Kırmızı})}= \frac{\left(\frac{5}{11}\right) \times \left(\frac{1}{2}\right)}{\frac{79}{308}}Kesirleri çarparak ve sonra bölerek sadeleştirelim:
P(B | \text{Kırmızı}) = \frac{\left(\frac{5}{22}\right)}{\left(\frac{79}{308}\right)}
Buradaki paydayı yukarıya çıkarırken çarpma işlemi yapacağız:
Sonuç:
\frac{70}{79}
Sonuç:
Torbalardan rastgele çekilen bilyenin kırmızı olduğu bilindiğinde, bu bilyenin B torbasından çekilmiş olma olasılığı \boxed{\frac{35}{79}} olacaktır.