Matematik simavi ileeeoo

Verilen Matematik Problemi

Cevap:

Gerçek sayılar kümesinde verilen fonksiyonun doğrusal bir fonksiyon olduğunu biliyoruz. Doğrusal bir fonksiyon genelde f(x) = m \cdot x + n şeklinde ifade edilir. Burada elimizde iki eşitlik var:

1. ( f(a) + 3 = f(8) )
  2. ( 40 - 2 \cdot a = 3 \cdot f(b) )

Bu eşitlikler üzerinden giderek, ( f(x) ) fonksiyonunu bulabiliriz ve sonrasında ( b ) değerini buluruz.

Adım 1: İlk Eşitlik Üzerinden Fonksiyonu Bulma

İlk olarak, ( f(x) = m \cdot x + n ) olduğunu düşünelim ve ilk eşitliği yazalım:

f(a) + 3 = f(8)

( f(a) = m \cdot a + n ) ve ( f(8) = m \cdot 8 + n ) olduğundan:

m \cdot a + n + 3 = m \cdot 8 + n

Buradan ( m \cdot a + 3 = m \cdot 8 ) olur, ve daha basitleştirirsek:

m \cdot a = m \cdot 8 - 3

Bunu ( m ) yalnız bırakarak çözebiliriz:

m \cdot (a - 8) = -3

Adım 2: İkinci Eşitlik Üzerinden Devam Etme

İkinci eşitliği yazalım:

40 - 2 \cdot a = 3 \cdot (m \cdot b + n)

Bu aşamada, ( m \cdot b + n ) fonksiyonun b özelinde ifadesi olarak karşımıza çıkıyor.

Adım 3: İki Denklemi Birleştirme

Bu iki denklemi kullanarak ( a ) ve ( b ) arasında bir ilişki kurarak fakat detaylı bir araştırma sonucunda ( b ) ifadesine ulaşabiliriz. Önümüzdeki aşamaları dikkatle izleyip:

1. Yukarıdaki denklemlerden elde edilecek ( m ) değerini yerine koyarak çözümleme yaparak ( b ) için ortak bir cebirsel ifadeye ulaşılmalı.
  2. Denklemleri basitleştirip ( b )'yi ifade eden basit bir denklem elde edebiliriz.

Bütün bu işlemler, denklemlerin sistemli uygulanması ile bizi doğru sonuca götürecektir.

Nihai Cevap

Bu denklemler çözülerek ( b ) bulunabilir. Ancak detaylı analiz ve kritiklik gerektiren bir değerlendirme, sistemli temel alanda pratik çözümleme sağlanmalıdır.