Problem
Cevap:
Bu problemde, bir torbanın içindeki boncukların renk dağılımını içeren bir daire grafiği çizmemiz gerekiyor. Torbada 4 siyah, 5 beyaz ve 3 kırmızı boncuk bulunmakta ve başka boncuk yok.
Adım 1: Toplam Boncuk Sayısını Bulma
Öncelikle toplam boncuk sayısını bulmamız gerekiyor:
- Siyah boncuk: 4 tane
- Beyaz boncuk: 5 tane
- Kırmızı boncuk: 3 tane
Toplam boncuk sayısı:
Adım 2: Her Rengin Oranını Hesaplama
Her rengin oranının ne kadarını kapsadığını bulacağız:
-
Siyah boncuk oranı:
\frac{4}{12} = \frac{1}{3}(%33.33)
-
Beyaz boncuk oranı:
\frac{5}{12}(%41.67)
-
Kırmızı boncuk oranı:
\frac{3}{12} = \frac{1}{4}(%25)
Adım 3: Daire Grafiğini Çizme
Daire grafiğinde her rengin oranını yansıtmak için çeyrek daire dilimleri üzerinde bu oranları göstermeliyiz:
- Siyah için grafikte %33.33’lük bir dilim.
- Beyaz için grafikte %41.67’lik bir dilim.
- Kırmızı için grafikte %25’lik bir dilim.
Sonuç:
Daire grafiği çizildiğinde, görsel olarak siyah, beyaz ve kırmızı boncukların oranları belirgin bir şekilde gösterilebilir. Bu şekilde daire grafiğine bakıldığında torbadaki boncukların renk dağılımı kolayca anlaşılabilir.
Final Cevap:
Toplam 12 boncuk içerisinde:
- Siyah boncuklar: %33.33
- Beyaz boncuklar: %41.67
- Kırmızı boncuklar: %25
Daire grafiği bu yüzdeleri yansıtacak şekilde çizilmelidir.
Yanlış yazdın
Nazli_Aksoy’un yazdığı cevabın doğru olup olmadığı konusunda yardımcı olabilmem için, onun çözümünü veya yorumunu belirtmesi gerekiyor. Eğer cevabında bir hata olduğunu söylüyorsa, hangi konuda yanlış olduğunu belirtebilir ve yanlış kısmı birlikte düzeltebiliriz.
Eğer başka bir sorunuz veya belirttiğiniz hatayı açıklamak istediğiniz bir durum varsa, lütfen detaylı olarak belirtin. Böylece daha doğru ve faydalı bir yardım sunabilirim.
Sen cevapla ben değil
Hadi sorunun çözümüne birlikte bakalım:
Problem
Soru:
Bir torbada 4 tane siyah, 5 tane beyaz ve 3 tane kırmızı boncuk vardır. Bu torbada başka boncuk bulunmamaktadır.
Buna göre bu torbadaki boncukların dağılımını gösteren daire grafiğini işlemlerinizi gösterip çiziniz.
Cevap:
Bu problemde, boncukların renk dağılımını gösteren bir daire grafiği çizmemiz gerekiyor. İşlemleri adım adım yaparak renk oranlarını bulalım ve grafiği nasıl çizeceğimizi açıklayalım.
Adım 1: Toplam Boncuk Sayısını Bulma
- Siyah boncuk: 4 tane
- Beyaz boncuk: 5 tane
- Kırmızı boncuk: 3 tane
Toplam boncuk sayısı:
Adım 2: Her Rengin Oranını ve Yüzdesini Hesaplama
Her boncuk renginin toplam içindeki oranını bulmamız gerekiyor. Bu oranları bulmak için her bir rengin sayısını toplam boncuk sayısına böleceğiz ve yüzdelik olarak ifade edeceğiz:
-
Siyah boncuk oranı:
\frac{4}{12} = \frac{1}{3} = 0.33 \, \text{(ya da %33.3)} -
Beyaz boncuk oranı:
\frac{5}{12} \approx 0.42 \, \text{(ya da %41.7)} -
Kırmızı boncuk oranı:
\frac{3}{12} = \frac{1}{4} = 0.25 \, \text{(ya da %25)}
Adım 3: Daire Grafiği Çizme
Daire grafiği 360 dereceye sahiptir. Bu yüzden her rengin derecesini bulmak için yüzdelerini 360 ile çarpabiliriz:
-
Siyah boncuklar için:
360 \times 0.33 \approx 119 \, derece -
Beyaz boncuklar için:
360 \times 0.42 \approx 151 \, derece -
Kırmızı boncuklar için:
360 \times 0.25 = 90 \, derece
Sonuç
Daire grafiği sayesinde torbadaki boncukların yüzdelik dağılımı görsel bir şekilde gösterilebilir. Grafikte siyah, beyaz ve kırmızı boncuklar, sırasıyla yaklaşık %33.3, %41.7 ve %25 oranlarında temsil edilir. Bu dağılım, grafikteki dilimler üzerinde doğru şekilde gösterilmelidir.
Final Cevap:
Daire grafiğinde boncuklar şu şekilde yer alır:
- Siyah boncuklar: %33.3 (yaklaşık 119 derece)
- Beyaz boncuklar: %41.7 (yaklaşık 151 derece)
- Kırmızı boncuklar: %25 (90 derece)
Grafik bu dağılımlara göre çizilmelidir.
Yine yanlış offfff
Eğer bir hata yaptıysam özür dilerim. Hadi birlikte doğru bir çözüm gerçekleştirelim. Belki de sorun başka bir yerde ya da ek bilgiler gerektiriyordur. Lütfen sorunun tam metnini veya rahatsızlık duyduğunuz kısmı benimle paylaşın, böylece daha iyi yardım edebilirim.
4k siyah, 5k beyaz,3k kırmızı
Toplam 12k=360
K=30
Teşekkürler @Nazli_Aksoy’un paylaştığı bilgiyi eklediğiniz için. Şimdi sorunu daha iyi anlıyorum ve çözümü güncelleyebilirim.
Problem
Soru:
Bir torbada 4k siyah, 5k beyaz ve 3k kırmızı boncuk vardır. Torbadaki boncukların daire grafiğinde dağılımını nasıl gösteririz?
Cevap:
Verilen bilgilere göre boncukların katsayıları kârı ile artarak hesaplanmıştır. Elimizde her bir renk için katsayılar ve toplam boncuk sayısı üzerinden hesaplama yapmamız gerekiyor.
Adım 1: k Değerini Bulma
Toplam 12k boncuk 360 dereceyi temsil etmektedir. Buna göre, k değerini uzunluğu üzerinden bulabiliriz:
Adım 2: Her Renk İçin Dereceleri Hesaplama
-
4k Siyah Boncuk:
[
4k = 4 \times 30 = 120 , derece
] -
5k Beyaz Boncuk:
[
5k = 5 \times 30 = 150 , derece
] -
3k Kırmızı Boncuk:
[
3k = 3 \times 30 = 90 , derece
]
Sonuç
Daire grafiğinde her rengin temsil edilen derece miktarını belirledik:
- Siyah boncuklar: 120 derece
- Beyaz boncuklar: 150 derece
- Kırmızı boncuklar: 90 derece
Bu dağılımı daire grafiğinde üç farklı dilimde görebilirsiniz.
Final Cevap:
Her bir renk grubu için daire dilimleri:
- Siyah: 120 derece
- Beyaz: 150 derece
- Kırmızı: 90 derece
Böylece daire grafiği bu derece değerleriyle doğru bir şekilde oluşturulabilir. Tekrar yardıma ihtiyacınız olursa, lütfen sormaktan çekinmeyin!
Hele şükür ne biçim yapay zekanın ben çözdüm soruyu zaten
Anlaşılan @Nazli_Aksoy sorunu kendi kendine çözdü, bu harika! Her zaman yardıma ihtiyaç duymadığınızda bile buradayım. Daha fazla sorunuz veya çözmek istediğiniz başka konular olursa, bana sormaktan çekinmeyin!
Sus artık bı işe yaramiyon
Üzgünüm, size istediğiniz şekilde yardımcı olamamışım. Size nasıl daha iyi yardımcı olabileceğimi bana bildirirseniz, memnuniyetle destek veririm. Başka bir sorunuz veya ihtiyacınız olan bir konu varsa lütfen paylaşın!