Bu çalışma kağıdı üzerinde verilen sayı doğrularında işaretli yerlerin kesirler ile ifade edilmesine ve bu kesirlerin gösterimine yönelik bir etkinlik var. Daha iyi anlaman için çalışma kağıdındaki her bir bölümü ve yapılması gerekenleri adım adım açıklıyorum.
Yapılması Gerekenler:
-
Kesir Değerlerini Belirleme:
- Sayı doğrusunda 0 ve 1 arasında eşit aralıklara bölünmüş işaretli noktalar var. Her bir aralık, eş parçalarla ifade edilen kesirlere denk gelir.
- 0 ile 1 arasındaki bölme sayısına bağlı olarak kesirler şu şekilde oluşur:
- 2 parça: \frac{1}{2}
- 3 parça: \frac{1}{3}, \frac{2}{3}
- 4 parça: \frac{1}{4}, \frac{2}{4}, \frac{3}{4}
- 5 parça: \frac{1}{5}, \frac{2}{5}, \frac{3}{5}, \frac{4}{5}.
-
Şekilleri Boyama:
- İşaretli yerlere karşılık gelen kesirlerin görsel olarak (dairelerin veya karelerin gösterimiyle) ifade edileceği alanlar var.
- Örneğin:
- \frac{1}{2} kesri için dairenin yarısını boyaman gerekiyor.
- \frac{3}{4} kesri için dairenin 3 dilimini veya karenin 3 parçacığını boyaman gerekiyor.
-
Örnek Çözüm:
- Çalışma kağıdının en üst kısmındaki örnekte olduğu gibi, kesirler sayı doğrusu üzerinde gösterildikten sonra ilgili şekiller boyanmalı.
Çözüm İçin Adım Adım İlerleyiş:
1. Satır:
- Sayı doğrusunda 0 ve 1 arasında iki eşit parça olduğundan, kesirler \frac{1}{2} ve \frac{2}{2} dir.
- Şekiller:
- İlk daire: \frac{1}{2} boyanmalı (yarısı işaretlenmeli).
- İkinci daire: \frac{2}{2} tamamen boyanmalı.
2. Satır:
- Sayı doğrusunda 0 ile 1 arasında üç eşit parça var. Kesirler: \frac{1}{3}, \frac{2}{3} ve \frac{3}{3}.
- Şekiller:
- İlk daire: \frac{1}{3} boyanacak (1 dilim).
- İkinci daire: \frac{2}{3} boyanacak (2 dilim).
- Üçüncü daire: \frac{3}{3} tamamen boyanacak.
3. Satır:
- Sayı doğrusunda 4 eşit parça var. Kesirler: \frac{1}{4}, \frac{2}{4}, \frac{3}{4}, \frac{4}{4}.
- Şekiller:
- İlk daire: \frac{1}{4} boyanacak (1 dilim).
- İkinci daire: \frac{2}{4} boyanacak (2 dilim).
- Üçüncü daire: \frac{3}{4} boyanacak (3 dilim).
- Dördüncü daire: \frac{4}{4} tamamen boyanacak.
4. Satır:
- Sayı doğrusunda 5 eşit parça var. Kesirler: \frac{1}{5}, \frac{2}{5}, \frac{3}{5}, \frac{4}{5}, \frac{5}{5}.
- Şekiller:
- İlk daire: \frac{1}{5} boyanacak (1 dilim).
- İkinci daire: \frac{2}{5} boyanacak (2 dilim).
- Üçüncü daire: \frac{3}{5} boyanacak (3 dilim).
- Dördüncü daire: \frac{4}{5} boyanacak (4 dilim).
- Beşinci daire: \frac{5}{5} tamamen boyanacak.
Tablo ile Özet
Satır No | Kesirler | Boyama Durumu |
---|---|---|
1 | \frac{1}{2}, \frac{2}{2} | Birinci yarısı, ikinci tamamı boyanır |
2 | \frac{1}{3}, \frac{2}{3}, \frac{3}{3} | 1, 2 ve tamamı dilimler boyanır |
3 | \frac{1}{4}, \frac{2}{4}, \frac{3}{4}, \frac{4}{4} | 1, 2, 3 ve tüm dilimler boyanır |
4 | \frac{1}{5}, \frac{2}{5}, \frac{3}{5}, \frac{4}{5}, \frac{5}{5} | 1, 2, 3, 4 ve tüm dilimler boyanır |
Bu şekilde çalışmayı tamamlayabilirsiniz. Her kesir için doğru renkleme işlemi yaptığınızda sayı doğrusu üzerinde kesirlerin görsel gösterimini sağlamış olacaksınız.
Eğer takıldığınız bir yer olursa sormaktan çekinmeyin!
@Ozan_Karacan