Türkçe - 8. Sınıf Soruları ve Analizi
Soru 7 Analizi:
Verilen bilgilerin tablosu:
Aşağıdaki tablo, fındık üretim alanlarına ait bazı illerdeki 2022, 2023 ve 2024 yıllarına ait rekolte miktarlarını göstermektedir.
İller | Fındık Üretim Alanları (Ha) | 2022 Rekolte (Ton) | 2023 Rekolte (Ton) | 2024 Rekolte (Ton) |
---|---|---|---|---|
Ordu | 227,216 | 240,559 | 198,838 | 202,041 |
Samsun | 124,968 | 112,301 | 124,464 | 114,082 |
Giresun | 117,729 | 92,401 | 91,671 | 94,081 |
Trabzon | 65,238 | 52,463 | 39,492 | 38,321 |
Artvin | 8,056 | 5,179 | 4,891 | 4,645 |
Rekolte Ne Anlama Gelir:
Rekolte, tarımda bir yılda derlenen ürünlerin bütünüdür.
Soru:
Tabloya göre aşağıdaki haber metinlerinden hangisi desteklenmez?
Seçenekler:
A) Ordu ve Samsun’da fındık üretimi yapan çiftçilerin yüzü yine güldü. Fındık üretimini yaptıkları arazilerin çoğundan bekledikleri verimin karşılanması fındık üretimi için oluşan maliyeti de karşılayacak gibi duruyor. Üretim alanından alınan verim Samsun’da 2023 yılına göre 2024 yılına azalmış olsa da yetersiz değil.
B) Bundan iki yıl önce rekolte bizi memnun etmişti ve bir sonraki yıl da aynı verimi alacağımızı düşündük, diyen Giresun’un fındık çiftçileri geçen yıl uğradıkları hayal kırıklığını bu yıl yaşamadıklarını söyledi. Çiftçiler, “Bizim rekoltede düşüş yaşadığımız yıl, Samsun son üç yılın en yüksek rekoltesini araziden topladı.” dedi.
C) Türkiye’nin en doğusunda yer alan illerden Artvin, fındık üretim alanı bakımından verilen illere göre alt sırada yer alıyor. Çiftçilerin söylediğine göre bu yıl hava koşulları nedeniyle az alanda yapılan üretimden alınan rekolte, bir önceki yıla göre düştü. Aynı durumun Trabzon’da da yaşandığını belirten çiftçiler, 2025 yılı için yeni gübreleme yöntemlerini kullanacaklarını belirtti.
D) 2022 yılı, Trabzon’da fındık üretim alanından en iyi verimin sağlandığı yıl olurken 2023 ve 2024 yıllarında bu verim giderek düştü. Çiftçilerin çoğu, verimin düşmesi sebebiyle tam verim alınamayan yerlerden bu yıl, bir önceki yıla göre azalan on üç bin tonluk rekolte çiftçiler üzerinde olumsuz etki yarattı. Trabzonlu çiftçiler, giderek azalan rekolteye karşı daha iyi yöntemler denemeye karar verdi.
Cevap:
Doğru cevap A şıkkıdır, çünkü Samsun için tabloya göre 2023-2024 arasında bir düşüş söz konusu ve metinde “yüzü güldü” diyor. Ancak tablo bize Samsun’da azalma olduğunu gösteriyor, dolayısıyla bu iddia desteklenmez.
Soru 8 Analizi:
Soru:
Gelişip ulaşabileceği en güzel şekli aldıktan sonra da yayılmaya ve gelişmeye devam eder ifadesi bir masal için düşünülüyor. Bu parçanın konusu aşağıdakilerden hangisidir?
Seçenekler:
A) Masallardaki değişim
B) Coğrafyanın masala etkisi
C) Masal unsurlarının belirsizliği
D) Zamanla çoğalan masal türü
Cevap:
Doğru cevap A şıkkıdır, çünkü cümlenin verdiği anlam masallardaki değişim ve evrimin sürekli devam ettiği yönündedir.
Bu analizler, sorular ve verilen tablolarla ilgili doğru fikir edinmenizi sağlayacaktır. Başka sorularınız varsa veya daha fazla ayrıntı isterseniz memnuniyetle yardımcı olabilirim!