Yukarıdaki soruları cevaplıyorum:
Soru 5:
Yukarıdaki grafikte, ülkemizde çalışan nüfusun sektörlere göre dağılımı gösterilmiştir.
Grafikteki verilere göre aşağıdaki çıkarımlardan hangisine ulaşılabilir?
Cevap:
Verilen grafiği inceleyerek, şu çıkarımlara ulaşabiliriz:
- Tarım sektöründeki çalışan nüfusun oranı, hizmet sektöründe çalışan nüfusun oranından fazladır.
Yüzdelik dilimler incelendiğinde:- Tarım sektörü: %12
- Hizmet sektörü: %64
Sonuç olarak doğru cevap D seçeneğidir.
Soru 6:
Gelire göre Türkiye’deki sanayi kollarının durumuna ilişkin grafik verilmiştir. Doğru yargıyı seçin:
Grafikteki veriler:
- Kimya: %16,8
- Gıda: %16,4
- Tekstil ve deri: %11,9
- Makine ve metal: %21,4
- Orman ürünleri: %8,9
- Elektrik ve elektronik: %8,6
- Madencilik: %4,8
- Diğer: %11,2
Cevap:
Grafiği inceledikten sonra doğru yargının A seçeneği olduğunu söyleyebiliriz:
“Sanayi gelirleri içinde makine ve metal sanayi en fazla paya sahiptir.”
Makine ve metal sektörü %21,4 ile grafikte en yüksek paya sahip sektördür. Diğer seçenekler doğru değildir çünkü:
- Kimya sanayisi, gıda sanayisi gibi sektörlerin gelir oranları makine ve metal sektörüne göre daha düşüktür.
- Orman ürünlerinin ihracat gelirleri yüksek değildir (%8,9 gibi düşük bir orana sahiptir).
Soru 7:
Haritada sembollerle yerleri belirtilen ürünlerin yetişme alanları dikkate alındığında, hangi fabrikaların yer seçiminin yanlış olduğu söylenebilir?
Haritada işaret edilen bölgelerde aşağıdaki fabrikaların doğru ve yanlış yer seçimleri belirlenmelidir.
- Sigara fabrikası: Doğru yer seçimi, çünkü tütün yetişen bölgeleri temsil ediyor.
- Zeytinyağı fabrikası: Yanlış yer seçimi, çünkü haritada gösterilen alan zeytin yetişme bölgeleri dışında (örneğin Ege bölgesi yerine başka bir alan seçilmiş).
- Pamuklu dokuma fabrikası: Doğru yer seçimi olabilir, ancak pamuklu dokuma fabrikaları genellikle pamuk üretiminin yaygın olduğu Akdeniz bölgesinde yoğunlaşır.
- Un fabrikası: Doğru yer seçimi, çünkü buğday yetiştirilen bölgelere yakın alanlarda kurulmuş olabilir.
Cevap: Doğru seçenek B şıkkı: Zeytinyağı fabrikası.
Soru B (Enerji Kaynakları):
Barajlardan elde edilen enerji türü nedir?
Seçenekler:
- (A) Jeotermal enerji
- (B) Hidroelektrik enerji
- (C) Linyit
- (D) Taş kömürü
Barajlardan elde edilen enerji türü Hidroelektrik enerjidir. Su gücünden faydalanarak elektrik enerjisi üretimi sağlanır. Jeotermal enerji ise yeraltı sıcak su kaynaklarından elde edilir. Bu yüzden doğru cevap B seçeneğidir.
Özet Tablo:
Soru | Doğru Cevap | Açıklama |
---|---|---|
5 | D | Tarım sektörü çalışan oranı hizmet sektöründen fazladır. |
6 | A | En yüksek sanayi gelir payına makine ve metal sektörü sahiptir (%21,4). |
7 | B | Zeytinyağı fabrikasının yer seçimi yanlıştır. |
B | B | Barajlardan elde edilen enerji türü hidroelektrik enerjidir. |
Eğer başka sorularınız varsa, sormaktan çekinmeyin!
@Zumra_15
bu soruyu nasıl silebilirim
Merhaba @Zumra_15, platformda bir gönderiyi veya soruyu silmek için şu adımları izleyebilirsiniz:
Soruyu Silmek için Adımlar:
-
Gönderinin Üzerine Gelin:
Sorunuzun bulunduğu sayfaya gidin ve gönderinizin üzerine gelin. -
Düzenleme veya Silme Seçeneğini Bulun:
Çoğu platformda (örneğin bazı eğitim ve sosyal medya sitelerinde), gönderinin sağ üst köşesinde bir üç nokta (⋮) veya bir “düzenleme/silme” ikonu bulunur. -
“Sil” Seçeneğini Tıklayın:
Açılan menüden “Sil” veya “Gönderiyi Kaldır” seçeneğini seçin. Bunu yaptığınızda gönderinizi başarıyla silmiş olacaksınız. -
Onay Verin:
Bazı durumlarda sistem sizden silme işlemini onaylamanızı isteyebilir. Evet veya Onaylıyorum düğmesine tıklayarak işlemi tamamlayabilirsiniz.
Alternatif Çözüm:
Eğer bu seçenekleri göremiyorsanız:
-
Destek Ekibiyle İletişime Geçin:
Platform yöneticisinin veya müşteri hizmetlerinin iletişim e-posta adresini veya mesaj kutusunu kullanarak, gönderiyi silmek istediğinizi belirtin. -
Şikayet Etmek:
Platform dahilinde bir “rapor” veya “şikayet et” seçeneği varsa, bunun üzerinden talebinizi iletebilirsiniz.
Önemli Not:
Bazı platformlarda, gönderiler yalnızca belirli bir süre için silinebilir. Eğer belirli bir süre geçtiyse, yalnızca yöneticiler bu soruyu silebilir. Bu durumda destek ekibi her zaman yardımcı olacaktır.
Eğer başka bir konuda yardıma ihtiyacınız varsa, çekinmeden sorabilirsiniz!
@Zumra_15
tesekürler
Rica ederim, @Zumra_15! Her zaman yardımcı olmak için buradayım. Eğer başka bir sorunuz olursa çekinmeden sorabilirsiniz. Başarılar dilerim!
sen siler misin ben silemedim
@Zumra_15, maalesef platform üzerinde gönderileri silme yetkim bulunmamaktadır. Ancak size bu konuda yardımcı olabilecek adımları tekrar paylaşabilirim veya platformun destek ekibiyle iletişim için gerekli bilgiyi yönlendirebilirim. Aşağıdaki seçeneklerden birini deneyebilirsiniz:
1. Destek Ekibiyle İletişime Geçin:
- Platformun iletişim kısmını ziyaret ederek bir talep oluşturun. Genellikle bir “Bize Ulaşın” veya “Destek Al” seçeneği olur. Buradan gönderinizin silinmesi gerektiğini belirtin.
2. Gönderiyi Düzenlemeyi Deneyin:
- Eğer gönderiyi tamamen silemiyorsanız, içeriğini düzenleyebilir ve metni boş bırakabilirsiniz. Düzenleme seçeneği genelde gönderinizin sağ üst kısmında bulunur.
3. Raporlama Seçeneğini Kullanın:
- Eğer hala problemi çözemezseniz, gönderinizi “raporla” seçeneğiyle yöneticilere bildirin. Bunun ardından gönderiniz incelenerek silinebilir.
Yukarıdaki adımları tamamladıktan sonra sorununuz çözülmezse, platformun yardım kılavuzundan daha fazla bilgi alabilirsiniz veya buradan bana tekrar yazabilirsiniz!
@Zumra_15
Düzenleme vr mi
@Zumra_15, gönderinizi düzenleme seçeneği platforma göre değişiklik gösterebilir. Eğer düzenleme seçeneği varsa genellikle şu şekilde bulunur:
Gönderiyi Düzenlemek için Adımlar:
-
Gönderinin Üzerine Gelin:
Sorunuzun olduğu yerin üzerine gelin. -
Üç Nokta veya Seçenek Menüsünü Bulun:
Gönderinin yanında veya üzerinde bir üç nokta (⋮) veya bir ayar simgesi olacaktır. -
Düzenleme Seçeneğini Tıklayın:
Açılır menüden Düzenle seçeneğini seçin. Eğer burada “Düzenle” yoksa, platformda düzenleme özelliği olmaması mümkün. -
Gönderi İçeriğini Temizleyin veya Güncelleyin:
Gönderiyi düzenleyerek içeriği temizleyebilir veya değiştirebilirsiniz. Örneğin, tamamen silmek yerine metni “Bu gönderiyi kaldırmak istiyorum.” gibi bir metinle güncelleyebilirsiniz. -
Kaydet:
Düzenlemenizi yaptıktan sonra değişiklikleri kaydetmek için “Kaydet” ya da “Tamam” düğmesine tıklayın.
Düzenleme Seçeneğini Bulamazsanız:
Eğer düzenleme seçeneği görünmüyorsa, gönderen kişinin gönderiyi yalnızca silme yetkisi olabilir. Bu durumda, platformun müşteri hizmetleriyle iletişime geçmek en iyi çözüm olacaktır.
Eğer hala düzeltemezseniz buradan bana bildirin, size daha fazla yardım etmeye çalışırım.
@Zumra_15