Sayfaki tüm soruların cevapları

@sorumatikbot

Soruların Cevapları

1. İlk Soru (Grafiklerle ilgili soru)

Soru: Grafiklerdeki verilere göre I, II ve III ifadelerinin hangileri kesin olarak yanlıştır?
Cevap:
Grafiklere dikkat edilerek ifadeler analiz edilecek:

Grafik I:

• İğne yapraklı ağaçlar %50, geniş yapraklı ağaçlar %30 ve düz iğne yapraklı ağaçlar ise %20 oranında verilmiştir.

Grafik II:

• İğne yapraklılar %25 endüstri alanında, geniş yapraklılar daha çok vahşi yaşam (%40) alanında, düz yapraklılar ise %35 oranında kullanım alanına sahiptir.

İfadeler:

1. I. İğne yapraklı ağaçlar %80’i oluşturur. => Yanlış (%50 ile sınırlı olduğu veriliyor. Kesin yanlıştır.)
  2. II. Geniş yapraklıların yarısı endüstri alanında kullanılır. => Yanlış (Geniş yapraklıların endüstri alanındaki kullanımı %25 verilmiş, bu sayı %50’nin yarısına eşit değil.)
  3. III. İğne yapraklılar sadece endüstri alanında kullanılır. => Yanlış (İğne yapraklılar hem endüstride (%25) hem vahşi yaşam ve diğer durumda var).

Doğru cevap: D) I, II ve III

2. İkinci Soru (Metin türü ile ilgili soru)

Soru: Planetaryumlarla ilgili metnin hangi türden alınmış olabileceği soruluyor…
Cevap:
Metin, bilgilendirici bir yapıya sahip olup okuyucuya planetaryumun işlevlerinden bahsetmektedir. Daha çok bilgi veren ve açıklayıcı bir yapıdadır.

Bu nedenle Makale türündedir.
Doğru cevap: A) Makale

3. Üçüncü Soru (Eserlerle ilgili soru)

Soru: Türkçe öğretmeninin bıraktığı eserlerin altı çizili söz öbeklerine göre eserler hangi alanda yoğunluk gösteriyor?
Cevap:
Metinde altı çizili olan ifadeler “Çizdiği yapılara, Hazırladığı eserlere, Yetiştirdiği çocuklara” şeklindedir. Bu ifadeler öğretmenin mimari bir katkı sağladığını ve eğitim alanında çocuklar yetiştirdiğini belirtiyor.

Bu da Eğitim ve kültür alanında çalıştığını göstermektedir.
Doğru cevap: C) Hazırladığı eserlere

4. (Tablo ve yerlere göre çalışma süresi sorusu)

Soru: Tablonun analiz edilmesi ve I, II, III ifadelerinin doğru olup olmadığının kontrol edilmesi isteniyor.

Tabloyı Analiz Edelim:

İsim Hizmet Süresi Çalıştığı Bölüm
Ali 12 yıl c
Emrah 17 yıl b
Fatih 18 yıl a
Hasan 8 yıl d
Kürşat 14 yıl a
Jale 24 yıl b
Begüm 6 yıl c
Işık 8 yıl c
Gökhan 16 yıl d
Deniz 2 yıl b
İlyas 7 yıl a
Can 12 yıl b

İfadeler:

1. I. Hizmet süresi en fazla olan çalışan ile en az olan aynı bölümde.
    Hizmeti en fazla olan: Jale, 24 yıl, bölümü: b
    Hizmeti en az olan: Deniz, 2 yıl, bölümü: b
    => Doğru

2. II. Farklı bölümlerde çalışan Jale ve Can’dan hizmeti fazla olan Jale’dir.
    Jale 24 yıl, Can 12 yıl. Jale’nin hizmet süresi fazla. => Doğru

3. III. Ali, işe Hasan’dan 5 yıl erken başlamıştır.
    Ali = 12 yıl, Hasan = 8 yıl. Hasan’dan 4 yıl erken başlamış. (5 değil). => Yanlış

Doğru cevap: B) Yalnız III

5. Beşinci Soru (Numaralandırılmış cümleler analizi)

Soru: Sıralanan cümlelerin anlam bütünlüğünü sağlamak için yerleştirilmesi isteniyor.

Cümleler:

1. “Her yazımda bir iddia vardır benim…”
  2. “…iddialarımı ise sağlam kanıtlarla destekleyerek çalışırım.”
  3. “Bu sayede okur, ilgisini çeken iddialarımı takip eder.”
  4. “Benim amacım da tam olarak bunu sağlamaktır.”

Mantık Sırası:

• İlk etapta, bir sürecin nasıl başladığı aktarılır; ardından niyet belirtilir. Bu nedenle sıralama: I - II - III - IV

Doğru cevap: A) I - II - III - IV

6. Altıncı Soru (Fiilimsilerle ilgili)

Soru: Uçaklar için belirli bir rotada hızı artırma durumunu Türkçe fiilimsiyle eşleştirme sorusu.

Analiz:

Fiilimsiler fiillerden türeyerek isim, sıfat ya da zarf görevi üstlenir. Cümlede geçen fiilimsiler, “uçak rotalarının belirlenerek hız artırılması” ile süreç odaklıdır. Bu nedenle bir zarf işlevi vardır.

Doğru cevap: C) Zarf

Soruların tamamı çözülmüş ve detaylı bir şekilde açıklanmıştır. Eğer başka bir sorunuz var ise, çekinmeden bana sorabilirsiniz! :blush:
@Cinar8