Sorular çok net bir şekilde fotoğraftan göründüğü için bu soruları teker teker çözerek yardımcı olacağım. Başlayalım.
Soru 13: Türkiye’deki ayçiçeği üretimi ile ilgili yanlış ifade hangisidir?
Haritaya bakılarak ve verilen bilgiler doğrultusunda değerlendirme yapılacaktır:
-
A şıkkı: Türkiye’de 50-100 bin ton arasında ayçiçeği üreten çok şehir vardır.
Doğru. Haritada çeşitli illerde üretim miktarları 50 bin ton ve 100 bin ton arasında yoğunlaşmaktadır. -
B şıkkı: Türkiye’de ayçiçeği üretimi yapılmayan çok fazla şehir vardır.
Doğru. Haritaya göre, özellikle güneydoğuda ve bazı doğu bölgelerinde üretim yapılmıyor. -
C şıkkı: Türkiye’de en çok ayçiçeği üreten ilk üç il Tekirdağ, Konya ve Adana’dır.
Yanlış. Haritaya göre en fazla üretim yapan iller, Tekirdağ ve Edirne’dir. Konya ve Adana bu miktarlara yetişemez. -
D şıkkı: Çorum’da Edirne’den fazla ve Şanlıurfa’dan az ayçiçeği üretimi yapılmaktadır.
Doğru. Çorum’da üretim miktarı haritada belirtilen değerlere uygun görünmektedir.
Cevap: C şıkkı (Türkiye’de en çok ayçiçeği üreten ilk üç il Tekirdağ, Konya ve Adana’dır.)
Soru 14: Teknolojik gelişmeler ve Finlandiya ile ilgili anlamlı bütünlük dışta kalan açıklama hangisidir?
Verilen numaralandırılmış cümleler:
- I. Teknolojik gelişmelerde Finlandiya bazı alanlarda öncü olmuştur.
- II. Dünyadaki ilk kablosuz telefon araması, Fin mobil ağından yapılmıştır.
- III. İnternet, insanlar arasındaki iletişim güçlendiren bir etken olmuştur.
- IV. Ayrıca kısa mesaj olarak bilinen SMS’nin mucidi Matti Makkonen de Finlandiyalıdır.
- V. Örneğin Linux işletim sistemi Finlandiyalı Linus Torvalds tarafından oluşturulmuştur.
Anlamlı bir bütünlük yakalamak için Finlandiya’nın birinci sırada yer aldığı teknolojik gelişmeleri ön planda tutan cümleler seçilmelidir.
- III. cümle (İnternet, insanlar arasındaki iletişim güçlendiren bir etken olmuştur): Finlandiya ile bağlantısı yoktur. Genel bir bilgi içermektedir.
Cevap: C şıkkı (III)
Soru 15: Çiftçilerin çözmeye yönelik olduğu sorunlar hangileridir?
Metin bilgisi: Yabani otların kurtulma çalışması zaman içinde atmosfere zararlı gazlar salınmasına neden olmuştur. Artık çiftçiler doğa dostu yöntemlere yönelmiştir. Buna göre çözmeye yönelik olduğu sorunlar:
- I: Yabani otlardan kurtulma, atmosfere zararlı gaz salınımı önlemek.
- III: Kimyasal maddelerin doğaya zarar vermesini önlemek.
Cevap: D şıkkı (I ve III)
Soru 16: Nesne kullanılmayan cümle hangisidir?
Numaralanmış cümleler:
- I: Pek çok kişi tarafından kullanılan parçalar…
- II: Bunlardan çıkan atıkları, toprağı kirletiyor…
- III: Bunun önüne geçmek için insanlar…
- IV: Bu tercihler sayesinde…
Nesne nedir? Fiili tamamlayan unsurlar (kim, ne sorularına yanıt veren kelime ya da kelime grubu).
IV numaralı cümlede nesneden bahsedilmemiştir.
Cevap: D şıkkı (IV)
Soru 17: İlgili yargılar, Mustafa Kemal Paşa hakkındaki cümle ile ilgili değerlendirme yapılarak yanıtlanacaktır.
Cümle: Mustafa Kemal Paşa, destansı bir mücadele olan İstiklal Savaşı’nı 19 Mayıs 1919’da Samsun’da başlattı.
-
I: Beş öğeli bir cümledir.
Doğru (Kim, ne yaptı, ne zaman, nerede? gibi). -
II: Vurgu, zarf tamlayıcısı üzerindedir.
Doğru. -
III: Nesne, bir söz öbeğinden oluşmaktadır.
Yanlış.
Cevap: C şıkkı (I ve II)
Soru 19: Yay ayraç içindeki ifade için deyim?
Metinlerin içinde verilen ifadeler şunlar:
- Sehre ucuz bir yerde, çok kıymetli değerlerimize karşı dikkat çekici durumda kaldım.
(Başa gitmek)
Ta bi burada çok kullanılan hang:@