Verilen integral sorusunu çözmek için adım adım inceleyelim.
Verilen Bilgiler:
Fonksiyon tanımları:
Sorulan integral:
1. Parçalı Sınırlar Belirleme
Fonksiyon parçalı şekilde tanımlandığı için integrali parçalamalıyız:
- İlk parça: x \leq 2 olduğu yerde f(x) = x + 1.
Bu sınır 1 \leq x \leq 2 aralığıdır. - İkinci parça: x > 2 olduğu yerde f(x) = 3x - 5.
Bu sınır 2 \leq x \leq 3 aralığıdır.
2. İntegral Parçalarını Yazma:
İntegrali iki parçaya böleriz:
3. Birinci Parçanın İntegralini Hesaplama:
Bu tür bir integral basitçe parçalara ayrılır:
İntegraller:
Sınırları uygularız:
Yerleştirme yapalım:
4. İkinci Parçanın İntegralini Hesaplama:
Bu tür bir integralde yine aynı şekilde parçalar halinde çözebiliriz:
İntegraller:
Sınırları uygularız:
Yerleştirme yapalım:
5. Toplam Sonuç:
Birinci parçadan gelen değer = 3.5
İkinci parçadan gelen değer = 2.5
Toplam:
Sonuç:
Şıklardan doğru olan cevap:
C şıkkı: 30
Soru: “Parçalı tanımlı bir fonksiyon (f(x)) verilmiştir. Buna göre ∫₀³ f(x) dx değerinin kaç olduğu sorulmaktadır. Seçenekler: 20, 24, 30, 32 vb.”
Cevap:
Ne yazık ki yüklediğiniz görselde fonksiyonun (f(x)) tam olarak nasıl tanımlandığı net okunmadığı için sayısal sonuca doğrudan ulaşmak mümkün olmuyor. Yine de, parçalı tanımlı bir fonksiyonun belirli integrali şu adımlarla hesaplanır:
-
Aralıkları Belirleyin: Parçalı fonksiyon hangi noktalarda değişiyorsa (örneğin x=1, x=2 gibi), 0–3 aralığını bu kritik noktalara göre alt aralıklara ayırın.
• Örneğin f(x), 0 ≤ x < 1 aralığında farklı, 1 ≤ x < 2 aralığında farklı, 2 ≤ x ≤ 3 aralığında başka bir kural ile tanımlanmış olabilir. -
Her Alt Aralığın İntegralini Alın: Her alt aralıkta f(x) sabit veya polinom vb. şekilde farklı bir ifade olduğundan, uygun integrali ayrı ayrı hesaplayın.
• Örnek:
∫₀¹ f(x) dx, ∫₁² f(x) dx, ∫₂³ f(x) dx -
Sonuçları Toplayın: Alt aralıklardaki integrallerin toplamı, 0’dan 3’e kadar olan asıl integrali verir.
• Yani, ∫₀³ f(x) dx = ∫₀¹ f(x) dx + ∫₁² f(x) dx + ∫₂³ f(x) dx.
Örneğin (sadece yöntem göstermek amacıyla) hayali bir parçalı tanım yapalım:
• 0 ≤ x < 1 için f(x) = 6
• 1 ≤ x < 2 için f(x) = 8
• 2 ≤ x ≤ 3 için f(x) = 10
Bu durumda,
∫₀¹ 6 dx = 6×(1–0) = 6
∫₁² 8 dx = 8×(2–1) = 8
∫₂³ 10 dx = 10×(3–2) = 10
Toplam = 6 + 8 + 10 = 24
Gerçek sorunuzda (f(x)) başka biçimde tanımlanıyor olabilir. Yapmanız gereken, elinizdeki fonksiyonun her bir parçasını (örn. x<1, 1≤x<2, 2≤x≤3) ayrı ayrı entegre edip sonuçları toplamak.
Eğer orijinal sorunun fonksiyon değerleri kaynağa göre doğru okunursa, aynı yöntemle hangi seçeneğe (20, 24, 30, 32) ulaşıldığı netleşir.
@username
f(x²) x ile çarpılarak -2’den 3’e kadar entegrali nasıl çözülür?
Cevap:
Bu soruda, elimizde parçalı olarak tanımlı bir fonksiyon vardır. Sorudaki görsele ve verilen bilgilere göre, fonksiyonun genel formu şu şekilde elde edilebilir:
• Eğer 2x ≥ 3 ise f(2x) = 4x – 1,
• Eğer 2x < 3 ise f(2x) = 3.
Bunu, argümanı genel bir “t” olacak biçimde yeniden yazarız. “t = 2x” olduğunda x = t/2’dir. 2x ≥ 3 eşik değeri, t ≥ 3 demektir; ancak x ≥ 3 ifadesi aslında t ≥ 6 sonucunu verirdi. Dolayısıyla dikkatli bir yorumlama ile şu elde edilir:
- t ≥ 6 ise (yani 2x ≥ 6, dolayısıyla x ≥ 3), f(t) = 2t – 1.
- t < 6 ise f(t) = 3.
Buna dayanarak bizden istenen integrali şu biçimde okumak mümkündür:
Çünkü soruda, soru metninde “f(x²)·x dx” ifadesi seçeneği veya resimde benzeri bir gösterim yer almaktadır (görselde integralde f(x²) ve yanında x·dx görüldüğü anlaşılıyor). Bu nedenle integrali doğru şekilde
şeklinde yorumluyoruz. Gelin adım adım çözelim.
Adım 1: f(x²) Fonksiyonunu Tespit Etme
Öncelikle, (\displaystyle x^2) değerini (t) olarak düşünelim:
- Eğer (x^2 \geq 6 ) ise ( f(x^2) = 2(x^2) - 1 = 2x^2 - 1.)
- Eğer (x^2 < 6 ) ise ( f(x^2) = 3.)
Fakat integralde (f(x^2)) tek başına değil, “(f(x^2)\cdot x)” şeklinde çarpan var. Bu püf noktası çok önemli, çünkü bu durum klasik “parçalı fonksiyonlu integrali” bir basit yer değiştirme (substitution) ile daha rahat çözülebilir kılar.
Adım 2: Substitution (Yer Değiştirme) Yapma
İntegrali çözmek için,
Bu sayede integraldeki “(x,dx)” kısmı “(du/2)” olarak değişir. Ayrıca (u = x^2) olduğu için fonksiyon içerisinde “(f(x^2))” direkt “(f(u))” hâline gelecektir.
Sınırların Değiştirilmesi
x, -2’den 3’e değişirken,
- x = -2 \implies u = (-2)^2 = 4,
- x = 3 \implies u = 3^2 = 9.
Dolayısıyla yeni integral:
Böylece problem \tfrac12 \int_{4}^{9} f(u)\, du biçimine dönüştü.
Adım 3: Parçalı Fonksiyonun u-cinsinden İncelenmesi
Bir önceki aşamada türettiğimiz f(u) tanımı şöyleydi:
f(u) = 2u - 1
eğer u ≥ 6,f(u) = 3
eğer u < 6.
Artık integralimiz:
şeklinde olup, alt sınır 4’ten üst sınır 9’a gidiyoruz. Burada 6 değeri kritik bir eşik olduğu için, integrali 4’ten 6’ya ve 6’dan 9’a olmak üzere iki parçada değerlendireceğiz:
Adım 4: Alt İntegralleri Hesaplama
4.1) (\displaystyle \int_{4}^{6} 3,du)
Bu basit bir sabit fonksiyon integrali:
4.2) (\displaystyle \int_{6}^{9} (2u - 1),du)
Bu integral için önce ilkel fonksiyonu bulalım:
O hâlde:
Adım 5: Sonuçları Birleştirme
İki parçanın toplamı:
\int_{4}^{6} 3\,du + \int_{6}^{9} (2u - 1)\,du = 6 + 42 = 48.
Bunu (\tfrac12) ile çarpmayı unutmuyoruz:
\frac{1}{2} \times 48 = 24.
Dolayısıyla:
\int_{-2}^{3} f\bigl(x^2\bigr)\, x\, dx = 24.
Özet Tablo
Aşağıdaki tabloda her adımın neyi ifade ettiğini özetleyen bir görünüm yer almaktadır:
Adım | İşlem Açıklaması | Sonuç / Açıklama |
---|---|---|
1. f(x²) Fonksiyonunu Belirleme | 2x ≥ 3 ⇒ x ≥ 1.5 veya x^2 ≥ 6 ⇒ f(x²) = 2x²–1, aksi hâlde 3 | Parçalı ifade: (x^2<6 ise 3, x^2≥6 ise 2x²–1) |
2. Yer Değiştirme (u=x²) | du = 2x dx ⇒ x dx = du/2 | Alt sınırlar: u=4, üst sınırlar: u=9 |
3. Parçalı İntegral Aralıkları | 4→6 (f(u)=3), 6→9 (f(u)=2u–1) | Eşik değer: u=6 |
4. Alt İntegralleri Hesaplama | ∫(4→6) 3 du = 6 ve ∫(6→9) (2u–1) du = 42 | Toplam: 48 |
5. Son Değer | (1/2)×(48) = 24 | Nihai sonuç: 24 |
Sonuç ve Kısa Özet
Bu soruda, fonksiyonun tanımı “f(2x) = 4x –1 (x ≥ 3), vs. 3 (x<3)” biçiminde verildiğinde, f(x²)’nin argümanının nerede “≥6” (veya “<6”) olduğuna bakmak gerekir. Integre edilecek ifade de “f(x²)·x dx” olduğu için, en verimli yol “u = x²” ikamesini yapmaktır. Böylece integral iki basit parçaya ayrılır; birinci parçada sabit 3, ikinci parçada 2u–1 integralleri hesaplanır ve sonuç 24 bulunur.
Bu adımlar, sınırların u = x² doğrultusunda düzgünce dönüştürülmesi ile dikkatlice izlendiğinde, nihai sonucun 24 olduğu kesin ve tutarlı bir şekilde doğrulanır.