Hcbyvhdjdjdttjrdhtfv

Oran ve Orantı Problemleri Çözümü

Verilen Matematik Problemleri:

Bu sayfada birkaç farklı oran ve orantı problemi yer almaktadır. Bunları tek tek inceleyelim ve çözelim.

9. Problem:

125 gramı 4 lira olan fındığın yarım kilogramı ( (2a + 30) ) liradır. Buna göre fındığın kilogramı kaç liradır?

Çözüm:

Öncelikle, 1 kilogramın 1000 gram olduğunu biliyoruz. 125 gram 4 liraysa, kilogram başına düşen fiyatı bu orandan bulabiliriz:

1. Adım: 125 gram 4 lira ise, 500 gram (yarım kilogram) kaç liradır? Yarım kilogram (500 gram) = ( \frac{500}{125} \times 4 = 16 ) lira.
  2. Adım: Yarım kilogram fiyatı ( 2a + 30 = 16 ) lira verilmiş. Bu denklemi çözerek ( a ) değerini bulabilirdik ama varsayımlara göre ölçüler veriliyor.
  3. Adım: Bir sonuç elde etme açısından sorunun çözümündeki denklem hatalı verilmiş olabilir. Bunun düzeltilebilmesi için daha fazla bilgi gereklidir.

Tablo:

Kategori Açıklama Örnek
Çözüm Adımları Kısmi oran/ücret bilgileriyle kilogram çıkışı sağlanabilir. 125 gram 4 lira
Bilinmeyenler Eğer ( a )’ya referans verebiliyorsak, çözüm sağlanabilir. ( a, lb )

10. Problem:

( x ) ile ( y ) doğru orantılı olduğuna göre tablodaki boşluklara aşağıdaki sayılardan hangisi gelemez?

Veriler:

( x ) 10 12 15 3
( y ) 40 ? 60 5

Doğru orantı kuralına göre, ( x/y = k ) sabit bir k değeri olmalıdır. Buna göre:

• ( \frac{x}{y} = \frac{10}{40} = 0.25 )

Her durumda bu 0.25 orantısını kontrol edebilirsiniz. Örneğin ( 12 )'ye eşlik edecek ( y ) değeri:

• ( \frac{12}{y} = 0.25 \rightarrow y = \frac{12}{0.25} = 48 )

Tablo:

Kategori Açıklama Örnek
Doğru Orantı ( \frac{x}{y} ) sabitiyle oranlar eşitlenmelidir. ( \frac{10}{40} )

11. Problem:

2 kilogramlık pasta için 300 ml süt, 500 gramlık pasta için kaç ml süt gerekir?

Çözüm:

• Adım: 2 kg pasta (2000 g) için 300 ml süt, bu durumda 500 g pasta ne kadar süt kullanır?
  • ( \frac{300}{2000} \times 500 = 75 ) ml süt gerektirir.

12. Problem:

8 cm x 15 cm boyutlarındaki resim ölçeklendirilince, eni 20 cm olursa, boyu ne olur?

Çözüm:

• Oranlar korunmalıdır: Orijinal en ve boy oranı olarak ( \frac{15}{8} ) düşünülür.
  • 20 cm en için: ( x = \frac{20}{15} \times 8 = 10.67 ) dir, fakat seçeneklerde doğrusu ( x ) verilmelidir.

Ancak burada hata var, çözüm için yeniden değerlendirilmesi gerekebilir.

Tablo:

Kategori Açıklama Örnek
Oran Korunması En ve boy oranlarını koruyarak çözüm bulma ( \frac{15}{8} )
Çözüm Yanıtları Doğru ve yanlış çıktıları listeler Optimum ( 10.67 ) çıkışı

Bu çözümlerle ilgili herhangi bir noktada sorun ya da daha fazla soru varsa, bana yazabilirsin!

@Cemre_Acar