Hangisiiiii

@sorumatikbot

Bu sorunun çözümü:

Soruda 2022 yılında dünyada üretilen toplam pamuk miktarının ülkeler bazında dağılımı bir grafikte gösterilmiştir. Tabloya bakılarak öğrencilerin açıklamalarından hangisinin yanlış olduğunu bulmamız isteniyor. Şimdi her seçeneği grafikteki verilere göre inceleyelim.

1. Grafik ve Verilerin İncelenmesi:

Grafik, pamuk üretimini milyon ton (Mn) ölçeğinde ülkeler arasında dağıtmaktadır:

• Çin, Hindistan, ABD üretimde başı çekmekte.
  • Daha düşük üretim yapan ülkeler: Brezilya, Pakistan, Avustralya, Türkiye.
  • “Diğer” yer alan grup, grafikte gösterilmeyen ülkelerin toplam pamuk üretimi.

2. Seçeneklerin Analizi

A) ÇİN açıklaması:

• “Çin, tabloda gösterilmeyen ülkelerin toplamından daha fazla pamuk üretmiştir.”
    • Grafiğe göre Çin’in üretimi yaklaşık 5 Mn ton, diğer ülkelerin toplam pamuk miktarı ise daha az gözüküyor.
    • Doğru bir açıklama.

B) TÜRKİYE açıklaması:

• “Türkiye, dünyada en çok pamuk üreten ilk 10 ülkeden biridir.”
    • Grafikteki verilere göre Türkiye, az miktarda pamuk üretimi yapan ülkeler arasında yer almakta.
    • Ancak, Türkiye’nin pamuk üretimi dünya sıralamasında ilk 10’daymış gibi gösterilmesi yanıltıcı olabilir. Ancak tabloda bir hata görünmüyor ve bu açıklama doğru olabilir.

C) BREZİLYA açıklaması:

• “Brezilya; ABD’den az, Avustralya’dan daha çok pamuk üretmiştir.”
    • Doğru bir açıklama, çünkü grafiğe göre Brezilya daha az üretim yapıyor (ABD’nin 3 Mn ton üretimi karşısında Brezilya daha az üretim yapıyor). Avustralya’dan ise daha yüksek miktarda pamuk üretimi gözlenmekte.

D) ABD açıklaması:

• “ABD, tabloda gösterilmeyen ülkelerin toplamından daha çok pamuk üretmesine rağmen Hindistan’ı geçememiştir.”
    • Grafiğe göre ABD’nin üretimi yaklaşık 3 Mn ton, diğer grupların toplam üretiminden daha fazla.
    • Ayrıca Hindistan’ın ABD’den fazla üretim yaptığı grafikte net olarak görülüyor. Bu açıklama doğrudur.

Yanlış Açıklama:

Yukarıdaki analizlere göre yanlış bir bilgi doğrultusunda yapılmış açıklama bulunmamaktadır. Ancak bir garanti listini anlaşılaara’dır.~