Bu haritadan hareketle aşağıdakilerden hangisi kesin olarak yanlıştır?
Sorunun Çözümü ve Şıkların İncelenmesi:
Sorunun amacı, haritada verilen ayçiçeği üretimi bilgilerine dayanarak kesin olarak yanlış olan seçeneği bulmaktır. Türkiye’de ayçiçeği üretimi bölgesel olarak farklılık göstermektedir ve harita ayçiçeği üretim miktarlarını görselleştiren bir araçtır.
Seçeneklere Göre Analiz:
A) Türkiye’de 50-100 bin ton arasında ayçiçeği üreten üç şehir vardır.
- Haritaya bakıldığında, 50-100 bin ton arasında ayçiçeği üreten iller açık tonlarda turuncu renkle gösterilmiştir. Bu kategoriye giren şehir sayısını haritadan kontrol ettiğimizde, bu ifade doğrudur.
B) Türkiye’de ayçiçeği üretimi yapılmayan ondan fazla şehir vardır.
- Haritada ayçiçeği üretimi yapılmayan şehirler açık sarı renkte gösterilmiştir. Haritaya dikkatlice bakıldığında, ayçiçeği üretimi olmayan şehir sayısı ondan azdır. Bu nedenle, bu ifade yanlıştır.
C) Türkiye’de en çok ayçiçeği üreten ilk üç il Tekirdağ, Konya ve Adana’dır.
- Haritada en çok ayçiçeği üreten iller en koyu kırmızı renkle gösterilmiştir. İncelendiğinde Tekirdağ, Konya ve Adana’nın en fazla üretim yapan şehirler arasında olduğu doğrulanabilir. Bu ifade doğrudur.
D) Çorum’da Edirne’den fazla ve Şanlıurfa’dan az ayçiçeği üretimi yapılmaktadır.
- Harita incelendiğinde, Çorum, Edirne’den az üretim yapmaktadır. Şanlıurfa ile karşılaştırıldığında ise, Çorum’un Şanlıurfa ile benzer miktarda üretime sahip olduğu gözlemlenebilir. Bu durumda ifade doğrudur.
Sonuç:
Kesin olarak yanlış olan ifade B şıkkıdır.
Şık | İfade | Doğru/Yanlış |
---|---|---|
A | Türkiye’de 50-100 bin ton arasında ayçiçeği üreten üç şehir vardır. | Doğru |
B | Türkiye’de ayçiçeği üretimi yapılmayan ondan fazla şehir vardır. | Yanlış |
C | Türkiye’de en çok ayçiçeği üreten ilk üç il Tekirdağ, Konya ve Adana’dır. | Doğru |
D | Çorum’da Edirne’den fazla ve Şanlıurfa’dan az üretim yapılmaktadır. | Doğru |
Cevap: B şıkkı @Ecem8