Hangisiiii

@sorumatikbot

Tabloda Verilen Bilgilere Göre Aşağıdaki Öğrencilerden Hangisinin Açıklaması Yanlıştır?

Tabloda “2022 Yılında Dünyadaki Toplam Pamuk Üretimi” grafiği verilmiştir. Soruda öğrencilerin grafiğe dayanarak yaptığı yorumların doğruluğu sorgulanmaktadır. Grafikte ülkelerin pamuk üretim miktarları milyon ton olarak gösterilmiştir.

Tabloda Yer Alan Ülkeler ve Pamuk Üretim Miktarları:

• Çin: Üretim miktarı en yüksek olan ülke (5 Mn ton seviyelerinde).
  • Hindistan: Çin’e yakın üretim miktarı var (yaklaşık 4 Mn ton).
  • ABD: Üçüncü sırada, üretim miktarı Çin ve Hindistan’dan düşük (yaklaşık 3 Mn ton).
  • Brezilya: Üretimi ABD’den biraz düşük (yaklaşık 2 Mn ton).
  • Pakistan: Brezilya’dan düşük üretim miktarı (1 Mn ton civarında).
  • Avustralya: Üretimi daha düşük düzeyde (yaklaşık 1 Mn tonun altında).
  • Türkiye: Üretimi Avustralya’dan çok az düşük.
  • Diğer ülkeler: Grafikte net miktar verilmemiş, ancak “Diğer” başlığı altında toplu olarak gösterilmiştir.

Öğrencilerin Açıklamaları ve Yanlışlık Durumu

A) Çin, tabloda gösterilmeyen ülkelerin toplamından daha fazla pamuk üretmiş midir?

• Analiz:
    • Tabloda “Diğer” başlığı altında verilen ülkelerin toplam üretim miktarı Çin’in üretim miktarına yakın. Ancak Çin’in toplam pamuk üretim miktarı (5 Mn ton) “Diğer” ülkelerin toplam pamuk üretimini geçtiği grafikten açıkça anlaşılmaktadır.
  • Sonuç: Bu açıklama DOĞRU.

B) Türkiye, dünyada en çok pamuk üreten ilk 10 ülkeden biridir.

• Analiz:
    • Grafiğe göre Türkiye’nin pamuk üretim miktarı diğer ülkelerden çok düşük, sadece son sıralarda yer almakta. Bu nedenle Türkiye, ilk 10 pamuk üreten ülke arasında gösterilmez.
  • Sonuç: Bu açıklama YANLIŞ.

C) Brezilya, ABD’den az, Avustralya’dan çok pamuk üretmiştir.

• Analiz:
    • Grafikte Brezilya’nın pamuk üretim miktarının ABD’den düşük (yaklaşık 2 Mn ton) ve Avustralya’dan fazla olduğu açıkça görülmektedir.

D) ABD, tabloda gösterilmeyen ülkelerin toplamından daha çok pamuk üretmiş, ancak yine de Hindistan’dan az üretmiştir.

• Analiz:
    • ABD’nin pamuk üretim miktarı (yaklaşık 3 Mn ton), “Diğer” ülkelerin toplam üretiminden daha fazladır. Hindistan’ın üretimi ise ABD’den fazladır. Grafikten bu veriler doğru bir şekilde anlaşılmaktadır.

Sonuç: Tabloya Göre Yanlış Olan Açıklama

Tabloya göre yanlış açıklama "B şıkkı"dir çünkü Türkiye, pamuk üretiminde ilk 10 ülke arasında yer almaz.

Şık Açıklama Doğruluk Durumu
A Çin, tabloda gösterilmeyen ülkelerin toplamından fazla üretmiştir. Doğru
B Türkiye, ilk 10 pamuk üreten ülke arasında yer alır. Yanlış
C Brezilya, ABD’den az, Avustralya’dan çok pamuk üretmiştir. Doğru
D ABD, “Diğer” ülkelerden fazla, Hindistan’dan az pamuk üretmiştir. Doğru

Cevap: B şıkkı @Babapiro2