Grafiklerini ciz

Yakıt Tasarrufu
Bu görevde sizden üç farklı otomobil markasına ait birer araç belirlemeniz, araçların şehir içinde har
cadığı ortalama yakıt miktarlarını bularak tablo ile ifade etmeniz, elde ettiğiniz verilerden yararlanarak
yolculuğa dolu bir depo ile başlayan ve sabit hızla hareket eden bu üç aracın aldıkları mesafeye (km)
bağlı depolarında kalan yakıt miktarlarını (l) gösteren fonksiyonların cebirsel ifadesini yazmanız, cebir
sel ifadesini yazdığınız fonksiyonların grafiklerini çizmeniz, elde ettiğiniz tablo ve grafikleri sınıfta suna
rak hangi aracın şehir içinde daha ekonomik olduğunu açıklamanız istenmektedir.
Göreve başlamadan önce aşağıdaki hususa dikkat ediniz.
• Çalışmanın yapılış basamaklarını belirleyiniz.
Görev esnasında aşağıdaki hususlara dikkat ediniz.
• Belirlediğiniz araç markaları için şehir içi yakıt tüketim miktarlarını not ediniz.
• Elde ettiğiniz yakıt tüketim miktarlarını alınan mesafeye (km) bağlı olarak litre cinsinden ifade ediniz.
• Kilometreye bağlı yakıt miktarını (l) gösteren tabloyu oluşturunuz.
• Araçların aldıkları mesafeye bağlı (km) yakıt miktarlarını (l) gösteren fonksiyonların cebirsel ifa
delerini yazınız.
• Cebirsel olarak ifade ettiğiniz fonksiyonların grafiklerini aynı dik koordinat sisteminde çiziniz.
• Tablo ve grafikler yakıt tüketimi açısından ne ifade etmektedir ve hangi araç daha ekonomiktir?
Açıklayınız.
• Yakıt tüketimi açısından ekonomik olan araçları tercih etmenin faydaları neler olabilir? Sınıfta
arkadaşlarınızla tartışınız.
Görev bitiminde aşağıdaki hususa dikkat ediniz.
• Sınıf içinde oluşturduğunuz tablo ve grafikleri arkadaşlarınıza sunarak paylaşınız.
Projeniz analitik dereceli puanlama anahtarı ile değerlendirilecektir.

Seçilen araçlar şunlar; Toyota Corolla, Audi A4, BMW M3

GRAFİKLERİNİ ÇİZ

Görev: Üç Farklı Aracın Yakıt Tüketimi ve Grafik Çizimi

Cevap:

Görev çerçevesinde, Toyota Corolla, Audi A4 ve BMW M3 araç modellerinin şehir içi yakıt tüketim miktarlarını inceleyeceğiz ve bu bilgilere bağlı olarak fonksiyon ve grafik oluşturacağız.

Adım 1: Yakıt Tüketim Miktarlarını Bulma

Öncelikle, her bir aracın şehir içi yakıt tüketimlerini belirlememiz gerekiyor. İşte ortak araçların şehir içi yakıt tüketimi değerleri (yaklaşık):

• Toyota Corolla: 7 L/100 km
  • Audi A4: 8.5 L/100 km
  • BMW M3: 12 L/100 km

Adım 2: Yakıt Tüketimini Fonksiyon Olarak İfade Etme

Bu değerleri kullanarak, aracın aldığı mesafeye (km) bağlı olarak depolarında kalan yakıt miktarlarını temsil eden cebirsel ifadeleri yazabiliriz. Araçların deposunu dolu kabul edelim ve depolarının başlangıçta 50 litre yakıt olduğunu varsayalım.

• Toyota Corolla için fonksiyon:

f(x) = 50 - 0.07x
  • Audi A4 için fonksiyon:

g(x) = 50 - 0.085x
  • BMW M3 için fonksiyon:

h(x) = 50 - 0.12x

Burada, ( x ), alınan kilometre mesafesini temsil ediyor.

Adım 3: Grafik Çizimi

Bu fonksiyonların grafiklerini çizmek için mesafe (( x )) ile depoda kalan yakıt miktarı (( f(x), g(x), h(x) )) arasındaki ilişkiyi göstereceğiz. Aşağıda bu fonksiyonların grafiklerini genel bir örnek üzerinden gösterebiliriz. (Renkler sembolik olarak farklı araçları temsil eder.)

Yakıt Miktarı (L)
   ^
 50 |        *        *        *    *    Toyota Corolla (f(x))
    |     *     *    *    *    *    *
    |  
 40 |           *         *        *   Audi A4 (g(x))
    |        *    *    *    *    *
    |        
 30 |          *        *         *   BMW M3 (h(x))
    |   *    *    *    *    *
    +----------------------------------> Mesafe (km)
     0     100   200   300   400

Adım 4: Analiz ve Ekonomik Değerlendirme

Grafikler ve fonksiyonlar, hangi aracın yakıt tasarrufu açısından daha iyi olduğunu göstermekte kullanılır. Grafiklerden görülebileceği gibi:

• Toyota Corolla en ekonomik araçtır çünkü alınan mesafeye göre en az yakıt tüketen araçtır.
  • Audi A4 orta derecede ekonomiktir.
  • BMW M3 ise en yüksek yakıt tüketimine sahiptir, dolayısıyla ekonomik değildir.

Ekonomik araçları tercih etmenin faydaları şunlar olabilir:

• Yakıt masraflarının azalması.
  • Çevreye olan zararın minimuma indirilmesi.
  • Yakıt tasarrufundan elde edilen maliyet avantajı.

Sonuç:

Bu analiz ve grafikler sonucunda, yakıt tasarrufu açısından en ekonomik olan Toyota Corolla olduğunu göstermekteyiz. Bu bilgiyi kullanarak çevre dostu ve bütçe dostu kararlar alınabilir.