Yakıt TasarrufuBu görevde sizden üç farklı otomobil markasına ait birer araç belirlemeniz, araçların şehir içinde harcadığı ortalama yakıt miktarlarını bularak tablo ile ifade etmeniz, elde ettiğiniz verilerden yararlanarak yolculuğa dolu bir depo ile başlayan ve sabit hızla hareket eden bu üç aracın aldıkları mesafeye (km) bağlı depolarında kalan yakıt miktarlarını (l) gösteren fonksiyonların cebirsel ifadesini yazmanız, cebirsel ifadesini yazdığınız fonksiyonların grafiklerini çizmeniz, elde ettiğiniz tablo ve grafikleri sınıfta sunarak hangi aracın şehir içinde daha ekonomik olduğunu açıklamanız istenmektedir.Göreve başlamadan önce aşağıdaki hususa dikkat ediniz.Çalışmanın yapılış basamaklarını belirleyiniz.• Görev esnasında aşağıdaki hususlara dikkat ediniz.• Belirlediğiniz araç markaları için şehir içi yakıt tüketim miktarlarını not ediniz.• Elde ettiğiniz yakıt tüketim miktarlarını alınan mesafeye (km) bağlı olarak litre cinsinden ifade ediniz.• Kilometreye bağlı yakıt miktarını (l) gösteren tabloyu oluşturunuz.• Araçların aldıkları mesafeye bağlı (km) yakıt miktarlarını (l) gösteren fonksiyonların cebirsel ifadelerini yazınız.• Cebirsel olarak ifade ettiğiniz fonksiyonların grafiklerini aynı dik koordinat sisteminde çiziniz.• Tablo ve grafikler yakıt tüketimi açısından ne ifade etmektedir ve hangi araç daha ekonomiktir? Açıklayınız.• Yakıt tüketimi açısından ekonomik olan araçları tercih etmenin faydaları neler olabilir? Sınıfta arkadaşlarınızla tartışınız.Görev bitiminde aşağıdaki hususa dikkat ediniz.• Sınıf içinde oluşturduğunuz tablo ve grafikleri arkadaşlarınıza sunarak paylaşınız.
Görev: Yakıt Tasarrufu Analizi
Cevap:
Bu görevin amacı, üç farklı otomobil markasına ait araçların şehir içi yakıt tüketimlerini karşılaştırarak, hangi aracın daha ekonomik olduğunu belirlemektir. Bunun için birkaç adımı izleyeceğiz:
Adım 1: Araç Markalarının Belirlenmesi
Örnek olarak, aşağıdaki üç otomobil markasını seçelim:
- Toyota Corolla
- Ford Focus
- Volkswagen Golf
Adım 2: Şehir İçi Yakıt Tüketimlerinin Belirlenmesi
Araçların şehir içinde harcadığı ortalama yakıt miktarlarını tespit edelim. Bu veriler genellikle litre/100 km cinsinden ifade edilmektedir:
- Toyota Corolla: 6.0 litre/100 km
- Ford Focus: 7.0 litre/100 km
- Volkswagen Golf: 6.5 litre/100 km
Adım 3: Fonksiyonların Cebirsel İfadelerinin Yazılması
Araçların dolu bir depo ile yolculuğa başladığını varsayıyoruz ve her aracın depo kapasitesinin 50 litre olduğunu kabul ediyoruz. Dolayısıyla yolculuğun başlangıcını bu şekilde belirleyebiliriz. Her aracın aldığı mesafeye (km) bağlı olarak depolarında kalan yakıt miktarı (l) şu şekilde hesaplanabilir:
-
Toyota Corolla:
Y_T(x) = 50 - (0.06 \times x) -
Ford Focus:
Y_F(x) = 50 - (0.07 \times x) -
Volkswagen Golf:
Y_V(x) = 50 - (0.065 \times x)
Burada ( Y(x) ), x km mesafe alındığında depodaki kalan yakıt miktarını (litre) ifade etmektedir.
Adım 4: Fonksiyonların Grafiğinin Çizilmesi
Fonksiyonları aynı dik koordinat sisteminde çizerek, her aracın yakıt tüketimine göre performansını görselleştirebiliriz. Aşağıdaki grafik, her aracın 0 km’den hangi mesafeye kadar gidilebileceğini ve bu mesafede depoda kalan yakıt miktarını göstermektedir:
- X ekseni: Alınan mesafe (km)
- Y ekseni: Kalan yakıt (litre)
Toyota Corolla | Ford Focus | Volkswagen Golf
Adım 5: Tabloların Oluşturulması ve Analizi
Çizdiğimiz grafikleri ve tabloları analiz ederek, hangi aracın daha ekonomik olduğunu belirleyelim. Örnek bir tablo:
Mesafe (km) | Y_T(x) (Toyota) | Y_F(x) (Ford) | Y_V(x) (Volkswagen) |
---|---|---|---|
0 | 50 | 50 | 50 |
100 | 44 | 43 | 43.5 |
200 | 38 | 36 | 37 |
500 | 20 | 15 | 17.5 |
Adım 6: Ekonomik Araç Belirleme ve Sonuç
Verilerden görüleceği üzere, belirlenen 500 km’lik mesafe içinde en az yakıtı Toyota Corolla tüketiyor. Bu nedenle şehir içinde en ekonomik araç Toyota Corolla olarak değerlendirilir.
Tartışma Konuları:
- Ekonomik Araçlara Odaklanmanın Faydaları:
- Yakıt masraflarının azaltılması
- Çevre dostu sürüş
- Uzun vadede daha az bakım masrafı
Sonuç
Bu görev sırasında belirlenen adımlar, hangi aracın şehir içi sürüşte daha ekonomik olduğunu saptamamıza yardımcı oldu. Bu bilgiler, hem mali hem de çevresel açıdan daha verimli otomobil seçiminde rehberlik edebilir.
Final Cevap:
Toyota Corolla şehir içi kullanımda en ekonomik araç olarak belirlenmiştir. Bu, yakıt tasarrufu sağlamak isteyen sürücüler için önemli olabilir. Bu çalışmanın sonucunda elde edilen veriler, hangi otomobilin yakıt masraflarını minimuma indirdiğini ve çevreye daha az zarar verdiğini göstermektedir.