Sjdjenkdrnofkrldl

Yakıt Tasarrufu
Bu görevde sizden üç farklı otomobil markasına ait birer araç belirlemeniz, araçların şehir içinde har
cadığı ortalama yakıt miktarlarını bularak tablo ile ifade etmeniz, elde ettiğiniz verilerden yararlanarak
yolculuğa dolu bir depo ile başlayan ve sabit hızla hareket eden bu üç aracın aldıkları mesafeye (km)
bağlı depolarında kalan yakıt miktarlarını (l) gösteren fonksiyonların cebirsel ifadesini yazmanız, cebir
sel ifadesini yazdığınız fonksiyonların grafiklerini çizmeniz, elde ettiğiniz tablo ve grafikleri sınıfta suna
rak hangi aracın şehir içinde daha ekonomik olduğunu açıklamanız istenmektedir.
Göreve başlamadan önce aşağıdaki hususa dikkat ediniz.
• Çalışmanın yapılış basamaklarını belirleyiniz.
Görev esnasında aşağıdaki hususlara dikkat ediniz.
• Belirlediğiniz araç markaları için şehir içi yakıt tüketim miktarlarını not ediniz.
• Elde ettiğiniz yakıt tüketim miktarlarını alınan mesafeye (km) bağlı olarak litre cinsinden ifade ediniz.
• Kilometreye bağlı yakıt miktarını (l) gösteren tabloyu oluşturunuz.
• Araçların aldıkları mesafeye bağlı (km) yakıt miktarlarını (l) gösteren fonksiyonların cebirsel ifa
delerini yazınız.
• Cebirsel olarak ifade ettiğiniz fonksiyonların grafiklerini aynı dik koordinat sisteminde çiziniz.
• Tablo ve grafikler yakıt tüketimi açısından ne ifade etmektedir ve hangi araç daha ekonomiktir?
Açıklayınız.
• Yakıt tüketimi açısından ekonomik olan araçları tercih etmenin faydaları neler olabilir? Sınıfta
arkadaşlarınızla tartışınız.
Görev bitiminde aşağıdaki hususa dikkat ediniz.
• Sınıf içinde oluşturduğunuz tablo ve grafikleri arkadaşlarınıza sunarak paylaşınız.
Projeniz analitik dereceli puanlama anahtarı ile değerlendirilecektir.

Görev: Üç Farklı Otomobil Markasına Ait Araçların Yakıt Ekonomisi

Yanıt:

Bu görev, üç farklı otomobil markasına ait birer aracın şehir içi yakıt tüketimini analiz edip, bu araçların dolu depo ile aldığı mesafeye göre kalan yakıt miktarlarını fonksiyonel ifadelerle ve grafiklerle değerlendirmeyi kapsamaktadır.

Çalışmanın Yapılış Basamakları:

1. Araçların Seçimi: Üç farklı otomobil markasına karar verilecektir.
  2. Yakıt Tüketim Verilerinin Toplanması: Şehir içi ortalama yakıt tüketim miktarları not edilecektir.
  3. Tablo Oluşturma: Kilometre başına yakıt tüketimlerini gösteren tablo hazırlanacaktır.
  4. Fonksiyonların Cebirsel İfadesi: Her araç için tüketim fonksiyonları yazılacaktır.
  5. Grafik Çizimi: Bu fonksiyonlar grafik üzerinde gösterilecektir.
  6. Analiz ve Karşılaştırma: Hangi aracın daha ekonomik olduğunu belirlemek.

1. Araçların Belirlenmesi:

• Araç 1: Ford Focus
  • Araç 2: Toyota Corolla
  • Araç 3: Hyundai Elantra

2. Şehir İçi Yakıt Tüketim Verileri:

• Ford Focus: 8 litre/100 km
  • Toyota Corolla: 6.5 litre/100 km
  • Hyundai Elantra: 7 litre/100 km

3. Kilometre Başına Yakıt Miktarını Gösteren Tablo:

Şimdi için her araç modelinin aldığı kilometreye göre harcadığı yakıt miktarlarını çıkartalım (Verilen depo kapasitesi: 50 litre).

Mesafe (km) Ford Focus Yakıt (l) Toyota Corolla Yakıt (l) Hyundai Elantra Yakıt (l)
0 50 50 50
100 42 43.5 43
200 34 37 36
300 26 30.5 29
400 18 24 22
500 10 17.5 15

4. Fonksiyonların Cebirsel İfadesi:

Her aracın aldığı mesafeye bağlı depolarındaki kalan yakıt miktarını gösteren fonksiyonlar:

• Ford Focus: Y_1(x) = 50 - (0.08 \times x)
  • Toyota Corolla: Y_2(x) = 50 - (0.065 \times x)
  • Hyundai Elantra: Y_3(x) = 50 - (0.07 \times x)

Burada (x) mesafeye (km) işaret ederken, (Y(x)) depoda kalan yakıt miktarını (litre) göstermektedir.

5. Grafiklerin Çizimi:

Grafikleri Excel, GeoGebra veya grafik çizen bir yazılım kullanarak oluşturabilirsiniz. Ancak burada matematiksel ifadeler üzerinden anlatım yapıyoruz.

6. Analiz ve Karşılaştırma:

Tablo ve grafikler incelendiğinde görülecektir ki:

• En az yakıt harcayan araç Toyota Corolla’dır.
  • Toyota Corolla daha uzun mesafe kat ederken depodaki yakıtı en iyi tasarruf eden modeldir.

Ekonomik Araç Tercih Etmenin Faydaları:

1. Maliyet Azalması: Daha az yakıt tüketimi, daha düşük yakıt masrafı anlamına gelir.
  2. Çevresel Etki: Yakıt verimli araçlar genellikle daha az karbon salınımı yaparak çevreye olan etkilerini azaltır.
  3. Daha Az Dolum İhtiyacı: Yakıt deposunu daha az sıklıkla doldurmak, zaman ve enerji tasarrufu sağlar.

Bu bilgileri sınıf arkadaşlarınızla tartışarak özellikle ekonomik araç tercih etmenin ardındaki sebepleri ve bu tercihin doğa dostu yaklaşımlarını tartışabilirsiniz.