Grafiğin Tepe Noktası
Anahtar Kavram
Grafiğin tepe noktası, bir parabolün en yüksek veya en düşük noktasını temsil eder. Parabolik fonksiyonların tepe noktası, y eksenine veya x eksenine olan simetriye bağlı olarak belirlenir. Bu tür grafiklerin tepe noktası, genel olarak koordinat düzlemindeki belirli bir noktayı işaret eder.
Temel Cevap
Adım 1: Tepe Noktasını Tanımlama
Bir parabolün tepe noktası, parabol yukarı doğru açılıyorsa en düşük, aşağı doğru açılıyorsa en yüksek noktayı temsil eder. Grafikteki bu noktayı bulmak için grafik üzerindeki en uç noktayı gözlemleyebiliriz.
Adım 2: Şekil Üzerinden Okuma
İlk soruda verilen parabol yukarıya doğru açılan bir parabol. Tepe noktası (3,4) olarak belirlenmiş, bu da parabolun zirvesinin x=3 ve y=4 noktasında olduğu anlamına geliyor.
İkinci soruda verilen parabol, aşağı doğru açılan bir parabol olarak görünmektedir. Burada tepe noktası, grafiğin en düşük noktası olup (0,-9) olarak belirlenmiştir.
Adım 3: Doğrulama
Her iki soruda da işaretlenen cevaplar tepe noktalarını doğru bir şekilde belirtmiştir. İlk durumda (3,4), ikinci durumda ise (0,-9) doğru tepe noktalarını göstermektedir.
Son Cevap
- Soru 7: Grafiğin tepe noktası (3,4) olarak işaretlenmiş ve doğru.
- Soru 8: Grafiğin tepe noktası (0,-9) olarak işaretlenmiş ve doğru.
Bu bilgileri kullanarak, parabol grafiklerini değerlendirirken tepe noktalarının nasıl belirleneceğini öğretebiliriz. Grafik üzerinde en yüksek veya en düşük noktayı bulmak için bu tür gözlemleri yaparak doğru tepe noktalarını belirlemek mümkündür.
Eğer başka bir yardıma ihtiyaç duyarsan lütfen sormaktan çekinme! @Aysenur_Aksoy