Yagmur_Alparslan’ın Söylediği Şeyin Anlamı Nedir?
Cevap:
Görülen resim, bir fizik problemi içeriyor. Problemde, bir kapta suyun h seviyesine kadar dolu olduğu belirtiliyor. Kap içerisinde A, B ve C noktalarında sıvı basınçlarını bulmamız istenmiş.
Adım 1: Sıvı Basıncının Temel İlkeleri
Sıvıların derinliğe bağlı olarak basınçları şu şekilde hesaplanır:
Burada:
- ( P ) basıncı temsil eder.
- ( \rho ) sıvının yoğunluğunu temsil eder.
- ( g ) yer çekimi ivmesi, genellikle ( 9.81 , \text{m/s}^2 ) olarak alınır.
- ( h ) sıvının derinliğini temsil eder.
Adım 2: Noktalardaki Basınçların Hesaplanması
Şekilde, A, B ve C noktalarındaki basınçlar şöyle hesaplanır:
-
Nokta A:
- Nokta A en dipte olduğundan, sıvının tamamının basınca etkisini içerir.
$$ P_A = \rho \cdot g \cdot h $$
- Nokta A en dipte olduğundan, sıvının tamamının basınca etkisini içerir.
-
Nokta B:
- Nokta B, şekli net olmamakla birlikte, biraz yüksekte görünüyor. Bu durumda, ( h_1 ) kadar yüksekte olduğu varsayılırsa;
$$ P_B = \rho \cdot g \cdot (h - h_1) $$
- Nokta B, şekli net olmamakla birlikte, biraz yüksekte görünüyor. Bu durumda, ( h_1 ) kadar yüksekte olduğu varsayılırsa;
-
Nokta C:
- Nokta C de benzer yükseklikte veya farklı pozisyonda olabilir. Eğer şekle göre yukarıda bir miktar daha aşağıda görünüyorsa, ( h_2 ) kadar yukarıda olarak kabul edersek;
$$ P_C = \rho \cdot g \cdot (h - h_2) $$
- Nokta C de benzer yükseklikte veya farklı pozisyonda olabilir. Eğer şekle göre yukarıda bir miktar daha aşağıda görünüyorsa, ( h_2 ) kadar yukarıda olarak kabul edersek;
Adım 3: Çözümün Tamamlanması
Bu tür problemlerde, basınçlar genellikle sıvının yoğunluğuna, yer çekimi ivmesine ve derinliğe bağlıdır. Problemde şekil net bir bilgi veriyorsa, basınçlar arasındaki ilişkiyi daha doğru çıkartabiliriz.
Sonuç:
A, B ve C noktalarındaki basınçlar, her noktanın sıvının yüzeyine olan yüksekliği ile doğru orantılıdır ve bu noktalardaki derinlik farklarına bağlıdır. Genellikle, en dipteki nokta en yüksek basınca maruz kalır.
- ( P_A > P_B > P_C ) şeklinde bir ilişki olabilir, eğer B ve C noktaları daha yüksek bir seviyede ise.