Fizik1kısasınavsorusu1

Fizik 1 Kısa Sınav Sorusu 1’in Çözümü

Soru:

Kütlesi ( m_1 = 3 , \text{kg} ) olan parçacık ( \vec{v}{1i} = 4\hat{i} + 1\hat{j} , (\text{m/s}) ) ile hareket ederken, kütlesi ( m_2 = 6 , \text{kg} ) ve hızı ( \vec{v}{2i} = -2\hat{i} + 4\hat{j} , (\text{m/s}) ) olan ikinci bir parçacığa çarpıyor. Birinci parçacığın çarpmadan sonraki hızı ( \vec{v}_{1f} = -1\hat{i} + 3\hat{j} , (\text{m/s}) ) olduğuna göre ikinci parçacığın çarpışma sonrası hızını bulunuz.

Çözüm:

İki parçacığın çarpışması durumunda, momentum korunumu ilkesini kullanacağız. Çarpışma süresince sistemin toplam momentumunun korunduğunu ifade ederiz. Momentum korunumu iki bileşene göre incelenmelidir: x-bileşeni ve y-bileşeni.

Adım 1: Başlangıç ve Son Durumları Belirle

• Başlangıç momentumu toplamı:

• ( \vec{p}{\text{toplam baş}} = m_1 \vec{v}{1i} + m_2 \vec{v}_{2i} )

[
    \vec{p}_{\text{toplam baş}} = (3 , \text{kg} \cdot (4\hat{i} + 1\hat{j})) + (6 , \text{kg} \cdot (-2\hat{i} + 4\hat{j}))
    ]

[
    \vec{p}_{\text{toplam baş}} = (12\hat{i} + 3\hat{j}) + (-12\hat{i} + 24\hat{j})
    ]

[
    \vec{p}_{\text{toplam baş}} = 0\hat{i} + 27\hat{j}
    ]

• Çarpışma sonrası momentum toplamı:

• ( \vec{p}{\text{toplam son}} = m_1 \vec{v}{1f} + m_2 \vec{v}_{2f} )

Adım 2: Momentum Denkliğine Uygula

Momentumun korunduğu durumu göz önünde bulundurarak:

[
m_1 \vec{v}{1i} + m_2 \vec{v}{2i} = m_1 \vec{v}{1f} + m_2 \vec{v}{2f}
]

[
0\hat{i} + 27\hat{j} = (3 , \text{kg} \cdot (-1\hat{i} + 3\hat{j})) + (6 , \text{kg} \cdot \vec{v}_{2f})
]

Son durumda her iki bileşen için ayrı ayrı denklemler oluşturalım.

x-Bileşeni:

[
0 = 3(-1) + 6v_{2fx}
]

[
0 = -3 + 6v_{2fx}
]

[
6v_{2fx} = 3
]

[
v_{2fx} = 0.5 , \text{m/s}
]

y-Bileşeni:

[
27 = 3(3) + 6v_{2fy}
]

[
27 = 9 + 6v_{2fy}
]

[
18 = 6v_{2fy}
]

[
v_{2fy} = 3 , \text{m/s}
]

Sonuç:

Çarpışma sonrası ikinci parçacığın hızı ( \vec{v}_{2f} = 0.5\hat{i} + 3\hat{j} , (\text{m/s}) ) olarak bulunur. Bu seçenekler arasında III. seçenekte doğru olarak verilmiştir.

Son Cevap:

[
\boxed{III) , \vec{v}_{2f} = 0.5\hat{i} + 3\hat{j} , (\text{m/s})}
]