Derya8’in Sorusu:
Cevap:
Bu soru, ortalama hız ve sürati hesaplamak için doğru bir fizik problemidir. Hız ve sürat kavramları arasındaki farkı bilmek bu tür problemlerde önemlidir.
- Sürat: Bir aracın toplam kat ettiği mesafeyi toplam zamana böldüğümüzde elde edilen büyüklüktür. Yön dikkate alınmaz.
- Hız: Cismin yer değiştirme miktarını toplam zamana böldüğümüzde elde edilen vektörel bir büyüklüktür. Yön dikkate alınır.
Adım 1: Toplam Mesafeyi Hesapla
Önce sürati bulmak için toplam mesafeyi hesaplayalım. Araç 40 km doğuya, ardından 30 km güneye gitmiştir.
Toplam mesafe = 40 km + 30 km = 70 km
Adım 2: Toplam Yer Değiştirmeyi Hesapla
Hız için ise yer değiştirmeyi hesaplamamız gerekiyor. Burada, araç doğuya 40 km ve güneye 30 km gitmekte, dolayısıyla bu iki hareketin birleşenini bulmamız gerekiyor. Bu bir dik üçgen oluşturur ve yer değiştirme hipotenüstür:
Yer değiştirme = \sqrt{40^2 + 30^2} = \sqrt{1600 + 900} = \sqrt{2500} = 50 \text{ km}
Adım 3: Ortalama Sürati ve Hızı Hesapla
Sürat (v) = \frac{\text{Toplam mesafe}}{\text{Zaman}} = \frac{70 \text{ km}}{2 \text{ saat}} = 35 \text{ km/h}
Hız (v) = \frac{\text{Toplam yer değiştirme}}{\text{Zaman}} = \frac{50 \text{ km}}{2 \text{ saat}} = 25 \text{ km/h}
Nihai Sonuç:
Ortalama Hız: 25 km/h
Ortalama Sürat: 35 km/h
Sonuç:
Doğru cevap A şıkkıdır. Hız 25 km/h, sürat 35 km/h olur.