F fonksiyonun grafiği

F fonksiyonun grafiği nasıl belirlenir?

Anahtar Kavram

Bir ikinci dereceden fonksiyonun grafiği, genellikle bir parabol şeklindedir. Burada verilen fonksiyon ( f(x) = ax^2 + bx + c ) biçimindedir ve bu fonksiyonun grafiğinin şekli, fonksiyonun diskriminantına bağlı olarak belirlenebilir. Diskriminant, (\Delta = b^2 - 4ac) formülü ile bulunur. Eğer (\Delta < 0) ise, fonksiyonun gerçek kökü yoktur ve parabol, x eksenini kesmez.

Temel Cevap

Adım 1: Diskriminantı Kullanarak Grafiği Belirleme

• Diskriminant (\Delta < 0) olduğuna göre, fonksiyonun x eksenini kesmediğini anlarız. Bu durumda, parabol ya tamamen x ekseninin üstünde (a > 0 ise) ya da tamamen altında (a < 0 ise) olacaktır.

Adım 2: Parabolün Yönünü Belirleme

• Fonksiyonda (a)'nın işareti, parabolün açıldığı yönü belirler:
    • (a > 0) ise, parabol yukarı doğru açılır.
    • (a < 0) ise, parabol aşağı doğru açılır.

Adım 3: Şıklar Arasında Karşılaştırma Yapma

• Verilen seçeneklerde, aşağı doğru açılan parabolün y eksenini kestiği durumlar mevcuttur. Ancak hangi durumda x eksenini kesmediği kontrol edilmelidir.

Son Cevap

• Diskriminantın negatif olduğu durumlarda parabol x eksenini kesmez ve sadece y ekseni üzerinde konumlanır. a’nın işareti negatif olduğundan, doğru cevap parabolün aşağı doğru açıldığı ve x eksenini kesmediği grafik olacaktır. Bu durum, verilen grafiğe göre uygun seçeneği belirleyecektir.

Doğru Seçenek: C seçeneği, zira bu grafikte parabol aşağı doğru açılmış ve x eksenini kesmeyen bir yapıyı temsil etmektedir.