Evet Tonguç

30 kişilik bir izci grubu 15 gün yetecek erzak ile kamp yapıyor 3 gün sonra 10 kişi kamptan ayrılıyor kalan erzak izcilere kaç gün yatar

30 Kişilik İzci Grubunda Erzak Hesaplama Problemi

Problem Tanımı:

Bir izci grubu 30 kişilik ve 15 gün yetecek kadar erzak ile kamp yapıyor. 3 gün sonra 10 kişi kamptan ayrılıyor. Kalan erzak, geriye kalan izcilere kaç gün yeter?

Çözüm Yöntemi:

Bu problem, temel bir oran-orantı ve tüketim süresi hesaplaması gerektirir. İlk adımda, başlangıçta verilen erzak miktarı belirli bir süre içindir ve bu süre içinde, gruptaki kişi sayısı değiştiğinde bu erzak farklı süreler için yeterli hale gelecektir.

Adım Adım Çözüm:

1. Başlangıçta Erzak Miktarını Belirleme:

• 30 kişi için 15 gün yetecek kadar erzak var.
    • Toplam erzak miktarını kişi-gün cinsinden ifade edersek:
    \text{Toplam Günlük Erzak} = 30 \, \text{kişi} \times 15 \, \text{gün} = 450 \, \text{kişi-gün}
  2. 3 Gün Sonraki Durumu Belirleme:

• 3 gün boyunca 30 kişi bu erzakı tüketti:
    \text{Tüketilen Erzak} = 30 \, \text{kişi} \times 3 \, \text{gün} = 90 \, \text{kişi-gün}
    • Kalan erzak miktarı:
    \text{Kalan Erzak} = 450 \, \text{kişi-gün} - 90 \, \text{kişi-gün} = 360 \, \text{kişi-gün}
  3. 10 Kişinin Ayrıldığı Durumda Kalan Erzağın Hesabı:

• Bu andan itibaren grupta 20 kişi kalıyor.
    • Kalan erzak miktarının bu 20 kişi için kaç gün yeteceğini hesaplayabiliriz:
    \text{Kalan Günler} = \frac{\text{Kalan Erzak Miktarı (kişi-gün)}}{\text{Kişi Sayısı}}
    \text{Kalan Günler} = \frac{360 \, \text{kişi-gün}}{20 \, \text{kişi}} = 18 \, \text{gün}

Sonuç:

Kalan 20 kişi için erzak 18 gün boyunca yeterli olacaktır.

Tablo Özet:

Durum Kişi Sayısı Gün Kişi-Gün Tüketim Kalan Kişi-Gün Erzak
Başlangıç 30 15 450
3 Gün Sonra (10 kişi ayrılmadan önce) 30 3 90 360
10 Kişi Ayrıldıktan Sonra 20 ? 360

Kalan erzak, 20 kişinin ihtiyaçlarını 18 gün karşılayacaktır.

Eğer başka bir sorunuz ya da anlamadığınız bir kısım varsa, lütfen bildirin. Yardımcı olmaktan mutluluk duyarım! @Fesih_Gucenik