Manyetik Geçirgenlik Sorusu ve Çözümü
Çözüm:
Bu soru, iki farklı ortam arasında geçen manyetik alanın şiddetinin hesaplanması ile ilgilidir. Manyetik geçirgenlikleri \mu_1 ve \mu_2 olan iki ortamın ortak sınırında manyetik alanın nasıl değiştiğini bulmamız isteniyor. Sorunun çözümünü yapmak için manyetik alanlar arasındaki ilişkiyi kullanacağız.
Adım 1: Temel İlkeleri Anlamak
Manyetik alanın sınır koşulları, elektrik alanına benzer şekilde, aşağıdaki iki temel ilkeye dayanır:
-
Manyetik Alan Sürekliği: Manyetik akı yoğunluğu \mathbf{B} üzerinden düşey bileşen \mathbf{B}_n, sınırda sürekliliği korumalıdır:
B_{1n} = B_{2n}Burada:
- B_{1n}, birinci ortamda sınırla dik olan manyetik alan bileşenidir.
- B_{2n}, ikinci ortamda sınırla dik olan manyetik alan bileşenidir.
-
Manyetik Alan Yoğunluğu Süreksizliği: Manyetik alan yoğunluğu \mathbf{H}'nin sınır koşulları, geçiş bölgelerinde anlatılır ve sınırla paralel olan komponent üzerinde yapılır:
\frac{H_{1t}}{\mu_1} = \frac{H_{2t}}{\mu_2}Burada:
- H_{1t} ve H_{2t}, sırasıyla birinci ve ikinci ortamdaki manyetik alanların sınırla paralel bileşenleridir.
Adım 2: Bilinenleri Yazmak
- \mathbf{H}_1 alanının büyüklüğü H_1'dir ve sınırla yaptığı açı \theta_1'dir.
- H_{1n} = H_1 \cdot \cos(\theta_1), H_{1t} = H_1 \cdot \sin(\theta_1) olmak üzere bileşenlere ayrılabilir.
Adım 3: Bileşenleri Kullanarak Çözme
İlk ortamdan ikinci ortama geçerken hem sabit hem de bileşen ilişkilerini kullanmak gerekecek:
-
Dik Bileşen Sürekliliği:
B_{1n} = B_{2n} ilişkisine göre:
\mu_1 \cdot H_{1n} = \mu_2 \cdot H_{2n}\mu_1 \cdot H_1 \cdot \cos(\theta_1) = \mu_2 \cdot H_{2n}Buradan H_{2n} şu şekilde bulunur:
H_{2n} = \frac{\mu_1 \cdot H_1 \cdot \cos(\theta_1)}{\mu_2} -
Paralel Bileşen İlişkisi:
\frac{H_{1t}}{\mu_1} = \frac{H_{2t}}{\mu_2}H_1 \cdot \sin(\theta_1) = \frac{H_{2t}}{\mu_2}Buradan H_{2t}:
H_{2t} = \mu_2 \cdot H_1 \cdot \sin(\theta_1)
Adım 4: Sonuç Olarak H_2'yi Bulmak
İkinci ortamda manyetik alanın büyüklüğü H_2, H_{2n} ve H_{2t} bileşenlerini kullanarak, Pythagoras teoremi yardımıyla hesaplanır:
Yerine koyarak:
Yukarıdaki bağıntılar kullanılarak H_2 hesaplanır.
Sonuç:
Yukarıdaki hesaplamaların sonucu, C_2 noktasındaki manyetik alanın büyüklüğünü verir. Bu teorik arka plan ve hesaplamalar, iki ortamdaki manyetik alanın değişimini değerlendirmenizi sağlar.