Fotoğraftaki Sorunun Çözümü
Cevap:
Verilen resimde, iki farklı konumda bir tel ve etrafındaki manyetik alan gösterilmektedir. Sorunun amacı, telin akım taşıdığı durumda farklı noktalardaki manyetik alan yönünü belirlemektir.
Adım 1: Manyetik Alanı Bulma
Biot-Savart yasası ve sağ el kuralı, akım geçen tel etrafındaki manyetik alanın yönünü belirlemede kullanılır:
- Sağ El Kuralı: Başparmak akımın yönünü gösterirken, diğer dört parmak manyetik alanın yönünü gösterir.
- Biot-Savart Yasası: Bir akım elemanının etrafında oluşturduğu manyetik alan büyüklüğü ve yönü ile ilgilidir.
Adım 2: Noktaların Manyetik Alan Yönleri
-
X Noktası: Akımın yönü yukarı doğru olduğuna göre, sağ el kuralı ile telin etrafında saat yönünün tersine bir manyetik alan oluşur. X noktasında manyetik alan tahtadan dışarı doğru olur.
-
Z Noktası: Yine akımın yönü göz önünde bulundurularak, sağ el kuralı ile telin etrafında manyetik alan saat yönünde akar. Z noktasında manyetik alan tahtaya doğru girer.
Adım 3: Çözümü Tamamlama
Sorunun birden fazla parçası varsa, her bir parça için benzer yöntemler kullanarak çözüme ulaşılır.
Sonuç:
Bu soruda önemli olan, verilen şekle göre akımın yönünü doğru tespit etmek ve sağ el kuralını kullanarak her noktadaki manyetik alan yönünü doğru belirlemektir. Çizilen şekli göz önünde bulundurarak X ve Z noktalarında manyetik alanın yönü tanımlanabilir.
Doğru yanıt elde etmek için bu teknikleri ve temel fizik prensiplerini sistematik bir şekilde uygulayınız.