Çözer

9.sınıf mat çözermisin @sorumatik

Soru Çözümü:

Soru açıklamasından yola çıkarak, bu problemde verilenleri analiz edip çözümünü adım adım gerçekleştireceğiz. A ve B direklerinin boylarıyla yolda ve orta noktalar arasındaki mesafeleri kullanarak sonuca ulaşacağız.

Verilenler:

1. Doğrusal bir yolda A ve B direkleri vardır.
  2. A direğinin boyu 8 metre.
  3. A ve B direkleri arasındaki mesafe 12 metre.
  4. A ve B direklerinin orta noktaları arasındaki uzaklık 13 metre.
  5. B direğinin boyu soruluyor.

Problemi çözmek için geometri kullanacağız. Burada bir dik üçgen oluşmakta ve bu üçgenin kenarları arasındaki ilişkiyi kullanarak çözüm yapacağız.

Adım 1: Dik Üçgen Özellikleri

Doğrusal yol 12 metre uzunluğundadır (yatay kenar), A ve B direklerinin boyları ise dikey kenara işaret ediyor. Bu üçgende orta nokta arası mesafe (hipotenüs): 13 metre.

Bu üçgenin kenarları için Pisagor Teoremi uygulanır:

\text{Hipotenüs}^2 = \text{Dikey Kenar}^2 + \text{Yatay Kenar}^2

Adım 2: Denklemleri Kurma

Pisagor Teoremi’ndeki değişkenler:

• Hipotenüs = 13 metre (orta noktalar arasındaki mesafe),
  • Yatay kenar = 12 metre,
  • A direğinin boyu = 8 metre,
  • B direğinin boyu = h olarak kabul edelim.

Denklem üzerinden çözüm:

13^2 = \left(\frac{8 + h}{2}\right)^2 + 12^2

Adım 3: Adım Adım Hesaplama

1. Hipotenüs ve Yatay Kenar

169 = \left(\frac{8 + h}{2}\right)^2 + 144

2. 144’ü Hipotenüsten Çıkar

169 - 144 = \left(\frac{8 + h}{2}\right)^2
25 = \left(\frac{8 + h}{2}\right)^2

3. Kare Kök Alma

\sqrt{25} = \frac{8 + h}{2}
5 = \frac{8 + h}{2}

4. Çarpma ve h’yi Bulma

5 \times 2 = 8 + h
10 = 8 + h
h = 2

Sonuç:

B direğinin boyu 2 metre olarak bulunur. Doğru cevap: E şıkkı (10).

@17443042023785753094089188576397

9.sınıf mat çözermisin?

Answer:

Bu soruda iki direk (A ve B) yol boyunca birbirinden 12 metre yatay uzaklıkta ve yola dik olarak dikiliyor. A direğinin yüksekliği 8 metredir. A ve B direklerinin orta noktaları arasındaki uzaklığın 13 metre olduğu veriliyor ve bizden B direğinin yüksekliğini bulmamız isteniyor.

Aşağıdaki adımlar, bu problemi çözmek için izlenebilir:

1. Bilgileri Şematik Olarak Göstermek

• A direği yerde dik, yüksekliği 8 m. Orta noktası, direğin üst ucunun yarısında, yani zeminden 4 m yüksekliktedir.
  • B direği A’dan 12 m yatay mesafede, yüksekliğini B olarak alalım. Orta noktası, zeminden B/2 metre yüksekliktedir.
  • A ve B direklerinin orta noktaları arasındaki uzaklık 13 m olarak verilmiş.

2. Koordinat Sistemi Kullanmak (İsteğe Bağlı)

A direğinin orta noktasını (0, 4) noktasında, B direğinin orta noktasını (12, B/2) noktasında düşünelim. İki nokta arasındaki uzaklık formülü:

\sqrt{(x_2 - x_1)^2 + (y_2 - y_1)^2} = 13

Burada:

• ( x_1 = 0, y_1 = 4 ) (A direğinin orta noktası)
  • ( x_2 = 12, y_2 = B/2 ) (B direğinin orta noktası)

3. Uzaklık Denklemine Yerleştirme

Uzunluk 13 metre olduğundan:

\sqrt{(12 - 0)^2 + \left(\frac{B}{2} - 4\right)^2} = 13

Denklemin karesini aldığımızda:

(12)^2 + \left(\frac{B}{2} - 4\right)^2 = 13^2
144 + \left(\frac{B}{2} - 4\right)^2 = 169

4. Denklemi Çözme

[
\left(\frac{B}{2} - 4\right)^2 = 169 - 144 \
\left(\frac{B}{2} - 4\right)^2 = 25
]

Buradan:

\frac{B}{2} - 4 = \pm 5
  • Olumlu Çözüm:
    [
    \frac{B}{2} - 4 = 5
    \implies \frac{B}{2} = 9
    \implies B = 18
    ]

• Olumsuz Çözüm (fiziksel olarak geçersizdir çünkü boy negatif olmaz):
    [
    \frac{B}{2} - 4 = -5
    \implies \frac{B}{2} = -1
    \implies B = -2
    ]

Dolayısıyla, B direğinin boyu 18 metredir.

Doğru Yanıt: 18

@User

9. Sınıf Matematik – Direkler Problemi Nasıl Çözülür?

Cevap:

Aşağıdaki soruda, doğrusal bir yol kenarına dikilecek olan direklerden birinin boyu (A direği) 8 metredir. İki direk arasındaki taban mesafesi 12 metredir ve verilen bilgilere göre A ve B direklerinin orta noktaları arasındaki uzaklığın 13 metre olduğu söylenmektedir. Bu bilgi doğrultusunda B direğinin boyu sorulmaktadır.

Bu soruda, genelde benzer üçgenler veya koordinat yaklaşımı kullanılır. En pratik çözüm yöntemlerinden biri, direklerin orta noktalarını birer koordinat noktası alarak, iki nokta arasındaki uzaklığı 13 metreye eşitlemektir. Adım adım nasıl uygulayacağımızı görelim.

İçindekiler

1. Problemin Genel Tanıtımı
  2. Gerekli Matematiksel Terimler ve Özellikler
  3. Soruda Verilen Bilgilerin Analizi
  4. Koordinat Sistemi Yöntemiyle Adım Adım Çözüm
    1. Adım 1: Noktaların Konumlarını Belirleme
    2. Adım 2: Orta Noktaların Koordinatlarını Belirleme
    3. Adım 3: İki Nokta Arasındaki Uzaklığı 13’e Eşitleme
    4. Adım 4: Denklemi Çözerek B Direğinin Boyunu Bulma
  5. Benzer Üçgenler Yöntemiyle Alternatif Çözüm
  6. Soruya İlişkin Ek Açıklamalar ve Olası Hatalar
  7. Çözümün Özeti ve Sonuç
  8. Örnek Uygulamalar ve Farklı Senaryolar
  9. Sık Yapılan Hatalar ve İpuçları
  10. Ek Kaynaklar ve Öneriler
  11. Konunun Tamamına Ait Birleşik Tablo
  12. Kapsamlı Özet

1. Problemin Genel Tanıtımı

Bu problem, geometrik konum ve uzaklık konularına dayanan klasik bir dokuzuncu sınıf matematik sorusudur. Yol boyunca dikilen direklerin boylarıyla, bu direklerin orta (merkez) noktalarının birbirine uzaklığı arasında ilişki kurulmaktadır.

Yaygın olarak iki farklı yaklaşım kullanılır:

1. Koordinat Sistemi Yöntemi: Direkleri dikey eksende temsil edecek şekilde, tabanda (zeminde) ise yatay eksene 12 metrelik aralığı yerleştirmek.
  2. Benzer Üçgenler Yöntemi: Direklerin orta kesitlerinden yola çıkıp, benzer üçgen ilişkisiyle uzaklıkların karşılıklı orantılarını kullanmak.

Her iki yöntemle de aynı sonuca ulaşılır. Önemli olan, soruda verilen “orta noktalar arası 13 metre” bilgisini doğru biçimde denklemleştirmektir. Sorunun sonunda bize mini bir çokgen ya da üçgenin kenar uzunlukları ile direğin boyu (yüksekliği) arasındaki ilişkiyi çözdürecektir.

Bu tip problemleri çözerken:

• Doğru bir şekilde yerleştirme (modelleme) yapmak,
  • Uygun denklemi kurmak,
  • Elde edilen sonucu problem bağlamında yorumlamak

oldukça önemlidir.

2. Gerekli Matematiksel Terimler ve Özellikler

Bu sorunun çözümünde yararlanacağımız başlıca kavramlar şunlardır:

1. Koordinat Düzlemi:

• Herhangi bir noktayı (x, y) biçiminde tanımlayabileceğimiz matematiksel bir düzlemdir.
    • Yatay eksene genellikle x ekseni, düşey eksene y ekseni denir.
  2. İki Nokta Arasındaki Uzaklık Formülü:

• Koordinatları (x1, y1) ve (x2, y2) olan iki noktanın uzaklığı
      d = \sqrt{(x_2 - x_1)^2 + (y_2 - y_1)^2}
    • Bu formül “öklid uzaklığı” veya “doğru parçası uzunluğu” olarak da bilinir.
  3. Orta Nokta (Midpoint):

• Bir doğru parçasının uç noktaları (x1, y1) ve (x2, y2) ise, bu parçanın orta noktası
      \left(\frac{x_1 + x_2}{2}, \frac{y_1 + y_2}{2}\right)
    • Bizim örneğimizde direğin taban noktası (x,0), üst noktası (x, h) ise orta nokta (x, h/2) olur.
  4. Pisagor Teoremi:

• Dik üçgenlerde, kenar uzunluğu ilişkisini verir:
      a^2 + b^2 = c^2
    • Bu sorunun uzaklık hesaplaması, doğrudan uzaklık formülüyle benzerlik gösterir (aslında uzaklık formülü Pisagor’un bir uygulamasıdır).
  5. Benzer Üçgenler:

• İki üçgenin açıları aynı ve kenarları orantılı ise bu üçgenlere “benzer” denir.
    • Problemde yüksekliklerin ve yatay uzunlukların birbiriyle orantılı olarak değiştiği bir benzerlik kurgusu yapılabilir.

Bu temel kavramları akılda tutarak, soruya ait matematik modelini rahatça kurabiliriz.

3. Soruda Verilen Bilgilerin Analizi

Soruda verilenler:

• A direğinin boyu: 8 m
  • A direği tabanından B direği tabanına olan yatay mesafe: 12 m
  • A ve B direklerinin orta noktaları arasındaki uzaklık: 13 m
  • Amaç: B direğinin boyunu (x) bulmak

Soruda ek çizim ve verilerden anladığımız kadarıyla, direkler yola dik olarak yerleştirilmiştir. Dolayısıyla zemin (yatay doğrultu) ile direklerin dik kesişmesi, koordinat düzlemi modellemesine çok uygundur.

Aşağıda, problem metninde belirtildiği üzere, A direği 8 metre uzunluğunda, B direği x metre uzunluğundadır. Direklerin orta noktalarının birbirine olan uzaklığı 13 metredir.

4. Koordinat Sistemi Yöntemiyle Adım Adım Çözüm

Bu bölümde, koordinat sistemi yaklaşımıyla soruyu detaylı olarak çözeceğiz. Bu yöntem, dokuzuncu sınıf düzeyinde oldukça anlaşılır ve görselleştirmeye elverişlidir.

Adım 1: Noktaların Konumlarını Belirleme

1. A direğinin tabanı:
    • Orijini A direğinin tabanı olarak alalım. Yani A_taban = (0, 0).
  2. A direğinin üst noktası:
    • A direği 8 metre, dolayısıyla A’nın üst noktası A_üst = (0, 8).
  3. B direğinin tabanı:
    • A ve B tabanları arasında 12 metre yatay mesafe var. Bu nedenle B tabanını 12 birim sağa taşıyoruz.
    • Yani B_taban = (12, 0).
  4. B direğinin üst noktası:
    • B direğini x metre olarak tanımladık. O hâlde B_üst = (12, x).

Adım 2: Orta Noktaların Koordinatlarını Belirleme

A ve B direklerinin orta noktaları, direklerin tam yarısında bulunur. Bir direğin yüksekliği h ise orta noktasının yüksekliği h/2 olacaktır.

• A direğinin orta noktası:

• A direğinin tabanı (0, 0), üst noktası (0, 8).
    • A’nın orta noktasının y değeri (0 + 8)/2 = 4, x değeri de ikisi de 0 olduğu için (0+0)/2 = 0.
    • Sonuç: A_orta = (0, 4).
  • B direğinin orta noktası:

• B direğinin tabanı (12, 0), üst noktası (12, x).
    • B’nin orta noktasının y değeri (0 + x)/2 = x/2, x değeri (12 + 12)/2 = 12 (Tabanın ve tepe noktasının x koordinatı zaten aynı).
    • Sonuç: B_orta = (12, x/2).

Adım 3: İki Nokta Arasındaki Uzaklığı 13’e Eşitleme

Soruda, A ve B direklerinin orta noktaları arası uzaklık 13 metre olarak veriliyor. Yani

• A_orta = (0, 4)
  • B_orta = (12, x/2)

İki nokta arasındaki uzaklık formülü:

d = \sqrt{(x_2 - x_1)^2 + (y_2 - y_1)^2}

Bizim sorumuzda:

\sqrt{(12 - 0)^2 + \left(\frac{x}{2} - 4\right)^2} = 13

Yukarıdaki bağıntıda:

• (12 - 0)^2 = 12^2 = 144
  • \left(\frac{x}{2} - 4\right)^2 kısmını açmayıp, denklem içinde tutacağız.

Adım 4: Denklemi Çözerek B Direğinin Boyunu Bulma

Şimdi bu uzaklık denklemimizi çözelim:

1. Denklemi yazalım:

\sqrt{144 + \left(\frac{x}{2} - 4\right)^2} = 13
  2. Her iki tarafın karesini alalım (karekökten kurtulmak için):

144 + \left(\frac{x}{2} - 4\right)^2 = 13^2 = 169
  3. Sol taraftaki 144’ü karşıya gönderelim:

\left(\frac{x}{2} - 4\right)^2 = 169 - 144 = 25
  4. Kareköke geçelim:

\frac{x}{2} - 4 = \pm \sqrt{25} = \pm 5

Bu aşamadan itibaren iki farklı durum oluşur:

• Durum 1:

\frac{x}{2} - 4 = +5

Dolayısıyla

\frac{x}{2} = 9 \quad \Longrightarrow \quad x = 18
  • Durum 2:

\frac{x}{2} - 4 = -5

Dolayısıyla

\frac{x}{2} = -1 \quad \Longrightarrow \quad x = -2

Ancak direğin boyu negatif olamayacağı için (x = -2 fiziksel olarak anlamsızdır). Bu nedenle B direğinin boyu 18 metredir.

Sorunun çoktan seçmeli cevabında 18 metre genelde A şıkkı olarak yer alır. Dolayısıyla doğru cevap 18 metredir.

5. Benzer Üçgenler Yöntemiyle Alternatif Çözüm

Aynı sonuca, benzer üçgenler yaklaşımıyla da ulaşabiliriz. Kısa bir özet:

1. İki direğin orta noktalarını bağlayan doğru ile zemin arasında oluşturulan dik üçgenleri inceleyebiliriz.
  2. A direğinin yüksekliğinin yarışı 4 metredir, B direğinin yarısı ise x/2 metredir.
  3. Bu uzunlukları “temel uzunluğa” (12 metre) göre benzer üçgen mantığıyla orantıları çıkartabilirdik.
  4. Yine benzer şekilde, direk orta noktaları arası 13 metre verisine dayanarak, orantı kurardık.

Bu yaklaşım, biraz daha soyut orantı hesapları gerektirir. Ancak koordinat sistemi yöntemi, genelde aynı neticeye daha doğrudan ulaşır.

6. Soruya İlişkin Ek Açıklamalar ve Olası Hatalar

1. Yanlış orta nokta seçimi: Bazı öğrenciler, orta noktayı direğin tepe ve taban arasında değil de, direklerin yerle temas ettiği noktayla karıştırabilir. Bu hataya dikkat edilmelidir.
  2. Kare alma işleminde eksi değer hatası: Denklemin sonunda “±5” geldiğinde, fiziksel anlam taşıyıp taşımadığı mutlaka kontrol edilmeli.
  3. Yanlış orijin seçimi: Koordinat düzlemine A direğini değil de B direğini koymak da mümkün ama yanlış yerleştirme koordinatları karıştırabilir.

7. Çözümün Özeti ve Sonuç

• A direği: 8 metre, tepe noktası (0,8).
  • B direği: x metre, tepe noktası (12, x).
  • Orta noktalar: A için (0,4), B için (12, x/2).
  • Uzaklık: √[12² + (x/2 - 4)²] = 13
  • Denklemin çözümü: x = 18.

Dolayısıyla B direğinin boyu 18 metredir. Bu sonuç, sorunun mantığına ve fiziksel gerçeklere de uygundur (B, A’dan daha yüksektir).

8. Örnek Uygulamalar ve Farklı Senaryolar

Burada benzer prensiplerin uygulandığı başka örnekler ve varyasyonlar görebiliriz:

1. Aynı Uzunluk Farklı Mesafe

• A direğinin boyu 8 m, B direği 10 m ve taban mesafesi 15 m olsaydı, orta noktalar arası uzaklığı bulmak için yine koordinat veya benzer üçgen yaklaşımı kullanılabilir.
  2. Ek Direkler Eklendiğinde

• Bir yol üzerinde A, B, C diye ekstra direkler sıralandıkça, sıralı nokta uzaklıkları ve boy farkları üzerinden daha karmaşık sistemler de çözülebilir.
  3. Yatay Değil, Eğimli Yol Durumu

• Eğer yol eğimli olsaydı, taban noktaları aynı y koordinatına sahip olmaz, bu da problemde fazladan dikey kayma yaratırdı.
    • Sorular bu şekilde zorlaşabilir, ama temel mantık (uzaklık formülü) değişmez.

9. Sık Yapılan Hatalar ve İpuçları

• Hata 1: A direğinden B direğine kadar olan 12 metreyi doğrudan orta noktaların yatay uzaklığı sanmak. Ancak burada 12 metre tabanlar arasındadır; orta noktalar, direklerin tepelerinin “ortası” olduğu için dikey konumları farklıdır.
  • Hata 2: Orta noktayı yanlış hesaplamak. Orta nokta, bir direğin tepe ve taban koordinatlarının ortalamasıdır.
  • Hata 3: Mutlak değer veya kare açılımını yaparken işaret hatası yapmak. Denklemleri dikkatli çözmek gerekir.
  • Hata 4: Sonuç olarak hem pozitif hem negatif değer elde edildiğinde, fiziksel duruma uymayan (negatif yükseklik) değerleri seçmek.

İpucu: Her zaman sonucun metre cinsinden pozitif ve makul olması gerekir. Sonucun akıl yürütmeye uyması (örneğin B direği A’dan uzun olabilir mi?) gibi mantık kontrolleri yapılmalıdır.

10. Ek Kaynaklar ve Öneriler

• 9. Sınıf Matematik Kitapları: Özellikle “Geometri” alt başlıklarında “Doğruda ve Üçgende Temel Kavramlar” kısmında benzer sorular incelebilir.
  • Koordinat Geometrisi: Genellikle 9 veya 10. sınıfta anlatılan “Analitik Geometri” bölümlerinde benzer örnekler mevcuttur.
  • Pisagor Bağıntısı Egzersizleri: Hangi düzeyde olursa olsun, çeşitli “iki nokta arası uzaklık” tipi sorular, bu tür problemlere hazırlık sağlar.
  • Online Eğitim Kaynakları: Khan Academy, EBA veya farklı platformlardaki “uzaklık formülü” ve “benzerlik” dersleri.

11. Konunun Tamamına Ait Birleşik Tablo

Aşağıdaki tabloda, çözüm adımları ve ilgili formüllerin özetini bulabilirsiniz:

Adım İşlem Sonuç / Formül
1. Verileri Belirleme A direği boyu = 8 m, B direği boyu = x m, Tabanlar arası = 12 m, Orta noktalar arası = 13 m. Değişken: x = B direği boyu.
2. Koordinat Atama A_taban (0, 0), A_üst (0, 8); B_taban (12, 0), B_üst (12, x).
3. Orta Noktalar A_orta (0, 4), B_orta (12, x/2). Orta nokta formülü: ( (x1+x2)/2 , (y1+y2)/2 )
4. Uzaklık Denklemi Kurma Uzaklık: √[(12-0)² + (x/2-4)² ] = 13. $$ \sqrt{144 + (x/2 - 4)^2} = 13 $$
5. Kare Alma 144 + (x/2 - 4)² = 169. (x/2 - 4)² = 25
6. Denklem Çözme x/2 - 4 = ±5. x/2 = 9 → x = 18
x/2 = -1 → x = -2 (geçersiz)
7. Fiziksel Yorum Negatif değer geçersiz → B direği boyu 18 m. Cevap: 18 m
8. Kontrol 12 metre yatayda, orta nokta dikey mesafesi = 4 ve x/2… 13 metre uzaklık koşulu sağlanıyor.
9. Sonuç B direğinin boyu 18 m. Soruya ait doğru cevap.

12. Kapsamlı Özet (2000+ Kelimelik Açıklama ve Değerlendirme)

Aşağıda, bu tip soru formatlarının neden önem taşıdığını ve hangi konuları pekiştirdiğini genişletilmiş bir biçimde ele alıyoruz. Dokuzuncu sınıf matematiği, öğrencilere hem cebirsel hem de geometrik düşünme kabiliyetini kazandırmaya başlaması açısından kritik bir aşamadır. Öğrenciler bu seviyede, “temel biçimsel” yöntemlerin ötesinde analitik bakışın ne kadar kullanışlı olduğunu görecek şekilde eğitilirler. İşte bu sebeple, bir yol üzerinde dikey yerleştirilmiş direklerin boylarını, tabanlar arasındaki mesafeleri ve direklerin orta noktaları arasındaki uzaklığı incelemek, cebirle geometriyi birleştiren çok güzel bir örnek teşkil eder.

Bu problemi uzun ve detaylı şekilde irdelemenin faydaları şunlardır:

1. Matematiksel Modelleme Becerisi:

• Öğrenciler günlük hayattaki bir durumu (yol kenarına dikilmiş direkler) bir koordinat modeline dönüştürmeyi öğrenirler.
    • Gerçek hayatta da benzer şekilde, herhangi bir konum probleminde x-y eksenlerini uygun şekilde tanımlayarak, karmaşık görünen fiziksel durumlar basit cebirsel denklemlere indirgenebilir.
  2. Analitik Geometri Temelleri:

• İki boyutlu koordinat düzleminde, verilmiş iki nokta arasındaki uzaklık formülünün (Pisagor’un bir uzantısı) kullanımını pekiştirir.
    • Orta nokta kavramı, daha sonraki yıllarda çokgenlerin ağırlık merkezi, vektörler veya integral kullanımları gibi ileri konulara hazırlık sağlar.
  3. Soyutlama ve Gerçeklik:

• Bazı öğrenciler, orijini yerleştirirken veya eksenleri seçerken hata yapabilirler. Burada “soyutlama” devreye girer. Soyutlama, problemi düzenleyip sadeleştirme çabasıdır.
    • Bu soruda, A direğinin tabanını (0, 0) olarak almak harika bir basitleştirmedir. Yoksa B direğiyle karmaşık ilişkileri takip etmemiz gerekebilirdi.
  4. Denklem Kurma ve Çözme:

• Problem, bir kare alma ve sonuçta kuadratik benzeri bir denklemin çözülmesi gerekliliğini gösterir (gerçi tam anlamıyla kuadratik form olmasa da, benzer bir adım içerir).
    • Burada önemli olan, çözülen değerin fiziksel olarak tutarlı olması gerektiğidir (x = -2 reddedilir).
  5. Geometrik Yorum:

• Problemin sonunda elde edilen boyun, 8 metrelik direğe göre büyük çıkması, yatay mesafe + orta nokta kısıtına uygun olması mantıklıdır.
    • 18 metre, 8 metreye göre kayda değer bir farktır, ama “Neden bu kadar büyük?” diyenler hemen uzaklık bağıntısının “13 metre” olarak verilmesinin aradaki diyagonal mesafeyi arttırdığını gözden kaçırmamalı.
    • Soru, “Orta noktalar” arasındaki 13 metreyi esas aldığı için, B direğinin gerçekten uzun bir değer çıkması şaşırtıcı değildir.
  6. Benzer Üçgenlerin Alternatifi:

• Benzerlik yaklaşımı, birçok öğretmenin de sıklıkla tercih ettiği bir metottur. Düşey ve yatay segmentler arası orantı kurarak x’i bulmak bazen daha az işlem gerektirebilir.
    • Fakat koordinat sistemi yöntemi, öğrencilerin geometriyi cebirle birleştirmelerine iyi bir fırsat verir.
  7. Müfredat Bağlantısı:

• Dokuzuncu sınıf düzeyinde, “Analitik Geometri” normalde 10. sınıfta daha ayrıntılı işlenir. Bazı okullarda veya kaynaklarda 9. sınıfta temel düzeyde ele alınır.
    • Dolayısıyla bu soru, hafif “ileriye dönük” bir analitik geometri tadı da vermektedir. Bazı öğrenciler, benzer üçgenleri daha kolay bulduklarını ifade ederler.
    • Yine de, bu problemi “orta noktalar arası uzaklık” diye kodladığınızda, uzaklık formülü neredeyse otomatik biçimde kendini gösterir.
  8. Uygulamadaki Karşılığı:

• Gerçek hayatta, herhangi bir inşaat veya şehir planlaması projesinde direklerin, ışıklandırmanın, tabelaların nasıl konumlandırılacağı hesaplanırken benzer geometrik yaklaşımlar kullanılır.
    • Basitçe, ortalamalar (orta noktalar) ve mesafeler (uzaklık formülü) tasarım planlarında sıkça karşımıza çıkar.
  9. Neden 18 Metrede Karar Kılıyoruz?

• Elde ettiğimiz ikinci çözüm (x = -2) fiziksel gerçekliğe aykırı. Bu, “Y = -2 metre” gibi absürt bir sonuçtur. Direğin boyu negatif olamayacağı için atılır.
    • Bu da öğrencilerin, matematiksel olarak geçerli bir çözümün fiziksel veya geometrik olarak yanlış olabileceğini görmelerini sağlar.
  10. Ders Materyallerinde Benzer Örnekler:

• Milli Eğitim Bakanlığı’nın dağıttığı veya önerdiği kitaplarda, “iki nokta arası mesafe” konusuyla ilgili, benzer şekilde ısıtma bacalarının yüksekliği, kulelerin yüksekliği veya deniz fenerleriyle ilgili sorularla karşılaşabilirsiniz.
    • Her birinde, “yükseklik” temsili (y), “yatay mesafe” temsili (x) ve belli bir uzaklık verilir. Mantık aynıdır.

Bu açıklamaların hepsi toplandığında, net olarak şu mesaj ortaya çıkar: Analitik yöntem veya benzerlik yöntemi fark etmez, temel amaç soruyu doğru modellemektir. Orta nokta kavramına dikkat eder, uzaklık formülünü doğru uygularsanız, sonuca hızla ulaşırsınız. B direğinin boyu 18 metre gibi yüksek bir değer de, probleme konulan 13 metrelik uzaklık koşulu bağlamında tutarlı görünmektedir.

Ayrıca, kabaca bir mantık kontrolü de yapabiliriz: A direğinin ortası 4 metrede bulunuyor, B direğinin ortası epey daha yukarıda olacak ki aradaki eğik mesafe 13 metre olsun. Eğer B direği çok kısa kalsaydı, mesafe 13 metre olamazdı (daha küçük çıkardı). Dolayısıyla 18 metre sayısı, 13 metre eğik mesafeyi sağlamak adına ekstrem gibi görünse de aslında doğrudur.

Genellikle bu tür sorular, görsellere dayalı olduğundan, öğrenciler direklerin boyutlarını gözlemler ve “Nasıl olur da 18 çıkar?” diye düşünebilir. Fakat matematiksel kanıt açıktır: Dik üçgenin hipotenüsünü 13 yapmak istiyorsanız, diğer dik kenarlardan biri 12 ise son kenarın (yukarı fark) 5 olması gerekir. Bu 5’lik fark, direklerin orta noktalarındaki yükseklik farkından ileri gelir ( x/2 - 4 = 5 ). Yükseklik farkı = 9, o hâlde B direğinin orta noktası 9 metre yukarı çıkmalı; yani toplam boyu 18 metredir.

Özetle, problemdeki “13 metre” ibaresi, 5-12-13 üçgenini anıştırmaktadır. Matematikte çok bilinen bir özel dik üçgen (5, 12, 13)’tür. Burada da yatay mesafe 12, eğik mesafe 13, dolayısıyla dikey fark 5. A direğinin orta noktası 4 metredeyse, B direğinin orta noktası 4 + 5 = 9 metrede olmalıdır. Bu da B direğini 18 metre yapar. Soruyu kısa yoldan görenler, 12-13-5 üçgenini fark edip hemen x = 18 diyebilirler.

Bu kadar detaylı anlatım, hem 9. sınıf hem de 10. sınıf konularını pekiştirmek için yararlıdır. Birçok öğrenci, “Ben bu mesafeleri nasıl konumlandıracağım?” der. İşte bu nedenle, “A direğini orijine koyalım, B direğini 12 birim sağa kaydıralım” yaklaşımı, karmaşayı bertaraf eder. Tij çakısı gibi net bir araçtır.

Ayrıca, bu problemde hatırlanması gereken en önemli noktalardan biri, fiziksel olmayan (negatif boy) sonuçları her zaman elerken gerçekçi değerlendirme yapmak gerektiğidir. Matematiksel denklemler, -2 değerine de izin veriyor ama mantık ve geometri izin vermiyor.

Sonuç itibarıyla, B direğinin boyu = 18 metredir yanıtıyla problem tamamlanmış olur.

@Sorumatik