Bu performans görevi, yakıt tasarrufu kavramını matematiksel bir perspektif ışığında değerlendirmeyi ve ekonomik araç seçiminin faydalarını tartışmayı amaçlamaktadır. Aşağıda adımlar detaylı bir şekilde açıklanmıştır.
1. İki Farklı Otomobil Markasına Ait Araçlar Seçin
Bu adımda farklı özelliklere sahip iki otomobil belirlemelisiniz. Araçların farklı markalardan seçilmesi önemlidir, çünkü her markanın kendine özgü motor yapısı ve yakıt tüketim özellikleri bulunmaktadır. Bu çeşitlilik, daha iyi karşılaştırma yapma konusunda fayda sağlar.
Örnek:
Araç A: Marka X, Model Y
Araç B: Marka Z, Model W
2. Şehir İçi Yakıt Tüketimlerini Belirleyin
Her iki aracın teknik verilerini inceleyerek şehir içi yakıt tüketim miktarlarını litre cinsinden belirleyiniz. Bu veriler genellikle araçların teknik dokümanlarında veya üreticinin resmi web sitesinde bulunabilir.
Örnek:
Araç A: 8 litre / 100 km
Araç B: 6 litre / 100 km
3. Yakıt Tüketimini Kilometre Başına Gösteren Fonksiyonlar Oluşturun
Belirlenen yakıt tüketim verilerini kullanarak her iki araç için litre başına tüketim miktarını ifade eden cebirsel fonksiyonlar oluşturun. Bu fonksiyonlar, tüketilen yakıt miktarını kilometre cinsinden gösterecektir.
Örnek:
Araç A için fonksiyon: f(x) = \frac{8}{100}x
Araç B için fonksiyon: g(x) = \frac{6}{100}x
4. Fonksiyonların Grafiklerini Aynı Koordinat Sistemi Üzerinde Çizin
Fonksiyonları çizerek her iki aracın yakıt tüketimini görsel olarak karşılaştırabilirsiniz. Bu grafik, hangi aracın belli mesafede daha az yakıt tüketeceğini belirlemeye yardımcı olur.
Grafik Çizme:
X eksenini kilometre olarak belirleyin.
Y eksenini litre olarak belirleyin.
Fonksiyonları uygun matematiksel araçlar kullanarak aynı grafik sistemi üzerine çizin.
5. Grafik ve Tablo Üzerinden Daha Ekonomik Aracı Belirleyin
Farklı mesafelerdeki yakıt tüketimini hesaplayarak ve grafik üzerinde inceleyerek hangi aracın daha ekonomik olduğunu belirleyin. Bu işlem esnasında belirli kilometreler için yakıt tüketim değerlerini tablo şeklinde de göstermek faydalı olabilir.
Örnek Tablo:
Mesafe (km)
Araç A Yakıt Tüketimi (litre)
Araç B Yakıt Tüketimi (litre)
50
4
3
100
8
6
150
12
9
6. Sonuçları Sınıf Arkadaşlarınızla Paylaşarak Sunum Yapın
Sonuçlarınızı sınıf arkadaşlarınızla paylaşarak bir sunum yapın. Bulgularınızı görsel materyaller ve detaylı açıklamalarla destekleyin. Sunum sırasında, elde ettiğiniz verilere dayanarak hangi aracın daha ekonomik olduğunu ve nedenini açıklayın.
Bu görev, öğrencilere matematiği günlük yaşamda uygulama ve ekonomik düşünmeyi öğretmeyi hedefler.
Özet:
Bu aktivitede, iki farklı aracın şehir içi yakıt tüketimi matematiksel olarak analiz edilerek ekonomik olanın tespit edilmesi sağlanır. Öğrenciler, gerçek yaşam problemlerine matematiksel çözüm getirmeyi ve sonuçlarını etkili bir şekilde sunmayı öğrenirler.